ΕπιστημονικάΕπιστήμονες: Νέο σούπερ εμβόλιο αφανίζει τους κορωνοϊούς

Επιστήμονες: Νέο σούπερ εμβόλιο αφανίζει τους κορωνοϊούς

- Advertisement -

Εμβόλιο μίας δόσης που θα προστατεύει από πολλαπλούς κορωνοϊούς, μεταξύ αυτών και ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Εμβόλιο μίας δόσης που θα προστατεύει από πολλαπλούς κορωνοϊούς, μεταξύ αυτών και ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, οι επιστήμονες αναζητούσαν τους τρόπους ώστε να φτιάξουν ένα καθολικό εμβόλιο κατά των κορωνοϊών. Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν υπήρξε μια τεράστια επιστημονική καινοτομία, ωστόσο, η ετήσια ενημέρωση αυτών των ενισχυτικών δόσεων για συγκεκριμένες παραλλαγές του SARS-CoV-2 είναι αναποτελεσματική τόσο για τους επιστήμονες όσο και για τους ασθενείς. Ο SARS-CoV-2 είναι μέλος του υπογένους Sarbecovirus, όπως και ο κορωνοϊός που σχετίζεται με την επιδημία του SARS το μακρινό 2003.

Οι ερευνητές, ανέπτυξαν ένα νέο εμβόλιο που προσφέρει ευρεία προστασία όχι μόνο από τις παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά και από άλλους σαρβεκοϊούς. Στα σχετικά πειράματα που έγιναν, το πρωτοποριακό τρισθενές εμβόλιο εξαφάνισε όλα τα ίχνη του ιού στους πνεύμονες των τρωκτικών, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά των κορωνοϊών. Ειδικότερα, το εμβόλιο εξαφάνισε όλα τα ίχνη των ιών SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2 από τους πνεύμονες των τρωκτικών.

Τρισθενές εμβόλιο

Για τη δημιουργία του εμβολίου, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στις πρωτεΐνες-ακίδες που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των κορωνοϊών. Το τρισθενές εμβόλιο που δημιούργησαν στοχεύει σε τρεις πρωτεΐνες-ακίδες που είναι κοινές σε πολλούς κορωνοϊούς, ιδίως σε παραλλαγές των μικροβίων που προκαλούν τον SARS και τον Covid-19.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αναπτύξουν περαιτέρω το εμβόλιό τους ώστε να καταπολεμά μικρόβια από άλλες υποοικογένειες κορωνοϊών καθώς και άλλων ιών όπως αυτοί που προκαλούν τη γρίπη.

«Ενώ είμαστε ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα, υπάρχουν και άλλες οδοί που θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστούν σε μελλοντικές μελέτες», γράφουν οι επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

«Η ενίσχυση της ανοσίας του βλεννογόνου θα μπορούσε όχι μόνο να ισχυροποιήσει την προστασία από την ιογενή λοίμωξη, αλλά και να μειώσει τη μετάδοση του ιού. Ο ενδορινικός εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 έχει διερευνηθεί με διάφορους τρόπους (και) η προσαρμογή της πλατφόρμας μας για ενδορινική χορήγηση θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός για τη βελτίωση της βλεννογονικής απόκρισης. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να προσδιοριστεί εάν η ισχυρότερη ανοσία του βλεννογόνου οδηγεί σε πιο ανθεκτική προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου» καταλήγουν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές των δύο ιδρυμάτων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ