ΕπιστημονικάΔημόπουλος - ΕΚΠΑ: Εάν δεν τηρούμε τα μέτρα θα έχουμε κρούσματα

Δημόπουλος – ΕΚΠΑ: Εάν δεν τηρούμε τα μέτρα θα έχουμε κρούσματα

- Advertisement -

Ο κορωνοϊός είναι πάντα εδώ και χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο κορωνοϊός είναι πάντα εδώ και χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και να μην υπάρξει διασπορά παραμένουν αναγκαία όπως τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το γεγονός πως έχουμε πλέον 95 κρούσματα στην Αττική μέσα σε 20 μέρες και για το πως μπορεί να περιοριστεί ο κορονοϊός στα αστικά κέντρα τόνισε πως «είναι αναμενόμενη η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων για δυο λόγους. Πρώτα απ΄ όλα έχουμε μια αυξημένη κινητικότητα και τουρίστες στην ελληνική επικράτεια και το δεύτερο είναι πως υπάρχει μια χαλάρωση των μέτρων.

Ο κορωνοϊός εδώ ήταν πάντα και προστατευτήκαμε από αυτόν και πρέπει να εντείνουμε τα μέτρα αυτά. Δεν χρειάζονται αυστηρότερη μέτρα, χρειάζεται αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που όλοι γνωρίζουμε».

Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε πως «γίνονται πολύ περισσότερα διαγνωστικά τεστ τις τελευταίες εβδομάδες, επομένως αυτό έχει ως συνέπεια τη μεγαλύτερη διάγνωση ασυμπτωματικών ή ολιγοσυμπτωματικών περιπτώσεων».

Τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ηλικιωμένοι αλλά και τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού

Στις 18 Ιουνίου 2020 δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine από τους Long και συνεργάτες η πρώτη μελέτη για τη μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων. Σε ασυμπτωματικά άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ουρανία Τσιτσιλώνη, κ. Ευάγγελος Τέρπος, κ. Εύη Λιανίδου και κ. Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα βασικά δεδομένα της μελέτης. Οι ερευνητές έλεγξαν 37 άτομα που ήταν θετικά για τον κορωνοϊό με μοριακά τεστ. Αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου COVID-19 και συνεπώς δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με νοσηλευθέντες ασθενείς με COVID-19 (που είχαν σοβαρότερα συμπτώματα), τα ασυμπτωματικά άτομα ανέπτυξαν στο σύνολό τους ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Είχαν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στο αίμα τους και ποσοστό 40% από αυτούς βρέθηκαν οροαρνητικοί. Δηλαδή δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα αντισώματα λίγους μήνες μετά τη λοίμωξη.

Κορωνοϊός: Επίπεδα αντισωμάτων

Η παρατήρηση αυτή μελετήθηκε πιο συστηματικά στην πλέον πρόσφατη δημοσίευση των Ibarrondo και συνεργατών στις 21 Ιουλίου 2020 στο New England Journal of Medicine. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 34 ασθενείς. Ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα των αντισωμάτων τάξης G (IgG) στο αίμα τους. Σε δύο ή τρία συνεχόμενα χρονικά διαστήματα μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Η πρώτη μέτρηση αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα (κατά μέσο όρο στις 37 ημέρες). Μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και η τελευταία μέτρηση πραγματοποιήθηκε περίπου τρεις μήνες (κατά μέσο όρο στις 86 ημέρες) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Με βάση τη στατιστική ανάλυση που περιελάμβανε την ηλικία, το φύλο, τις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την πρώτη μέτρηση αντισωμάτων και τα αρχικά επίπεδα των αντισωμάτων IgG στο αίμα. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι σε ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ αλλά με ήπια συμπτώματα COVID-19. Τα αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων IgG που ανιχνεύθηκαν τον πρώτο μήνα μετά τη λοίμωξη μειώθηκαν. Περίπου κατά το ήμισυ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Κορωνοϊός: Τεστ αντισωμάτων

Συγχρόνως με την παραπάνω δημοσίευση, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κ. Robert Redfield ανέφερε ότι με βάση τα τεστ αντισωμάτων, ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από το νέο κορωνοϊό είναι πιθανά πολύ υψηλότερος. Από 2 έως και 13 φορές μεγαλύτερος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και αυτό γιατί πάνω από το 40% των μολυσμένων από τον κορωνοϊό ατόμων δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Η αναφορά αυτή επιβεβαιώθηκε με τα τεστ αντισωμάτων. Συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη στις αρχές Μαΐου 2020, το 24% του πληθυσμού είχε αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, ποσοστό που είναι μεν σημαντικό. Δεν προσεγγίζει όμως το όριο του 70% που απαιτείται για να υπάρξει «ανοσία της αγέλης». Όριο όπου οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο ελαχιστοποιείται. Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού που έχει αντισώματα έναντι του κορωνοϊού είναι μονοψήφιος αριθμός (πχ. 2,5 % στην πολιτεία της Γεωργίας, 3% στο Μισούρι, 3,5% στη Φιλαδέλφεια, 5% στο Κονέκτικατ).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ