Αξίζει να δειςΔιαβήτης: Καινοτόμος ενδοσκοπική μέθοδος ρυθμίζει το σάκχαρο

Διαβήτης: Καινοτόμος ενδοσκοπική μέθοδος ρυθμίζει το σάκχαρο

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μια νέα πειραματική ενδοσκοπική μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και να προλάβει την εξέλιξη του διαβήτη, δίχως να χρειάζονται φάρμακα ή ινσουλίνη.

Μια νέα πειραματική ενδοσκοπική μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και να προλάβει την εξέλιξη του διαβήτη, δίχως να χρειάζονται φάρμακα ή ινσουλίνη. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια πάθηση, όπου το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά ινσουλίνη. Η έλλειψη ινσουλίνης αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς επιπλοκών, όπως οι αγγειακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτης, νευροπάθεια, παχυσαρκία, λοιμώξεις που οδηγούν σε ακρωτηριασμούς μη τραυματικής αιτιολογίας κ.α.

«Προς το παρόν, η μόνη θεραπεία για τον διαβήτη που δεν ρυθμίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι τα δια του στόματος φάρμακα ή, στην περίπτωση προχωρημένης νόσου, οι ενέσεις ινσουλίνης, που και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι δαπανηρές ή να έχουν παρενέργειες» όπως επισημαίνει ο Δρ. Luke Putnam, MD, χειρουργός γαστρεντερικού συστήματος και επικεφαλής ερευνητής της εν εξελίξει κλινικής μελέτης από το νοσοκομείο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Εάν αυτή η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή ινσουλίνη ή ενδεχομένως να αποτρέψει και την εξέλιξη της νόσου, ώστε να μην οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και άλλες εξουθενωτικές καταστάσεις».

Μη χειρουργική ενδοσκοπική πράξη

Στόχος της μελέτης είναι η ανάπτυξη μιας νέας, μη χειρουργικής ενδοσκοπικής πράξης που μπορεί να διενεργείται σε εξωτερικά ιατρεία και μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μπορεί να εξασφαλίσει σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των ασθενών.

Η νέα μέθοδος που σήμερα βρίσκεται στη φάση 2 της κλινικής μελέτης, βασίζεται σε πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν κατ’ αρχάς ότι το δωδεκαδάκτυλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ινσουλίνης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κατά δεύτερον ότι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση του δωδεκαδακτύλου οδηγούνται σε καταστροφή.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενδοσκοπικά ένας καθετήρα στο δωδεκαδάκτυλο ο οποίος απομακρύνει τα δυσλειτουργικά κύτταρα μέσω ελεγχόμενων ηλεκτρικών ώσεων ακριβείας. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι με την αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων θα δοθεί ώθηση στην αναγέννηση νέων και υγιών, τα οποία θα ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται υπό γενική αναισθησία. Οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους λίγες ημέρες αργότερα.

Για τη συμμετοχή στη μελέτη προυπόθεση είναι η ηλικία των συμμετεχόντων να είναι μεταξύ 22 – 65 ετών και με ιστορικό διαβήτη τύπου 2 μεταξύ τριών και 10 ετών, με τα κριτήρια να επιτρέπουν τη λήψη φαρμάκων από το στόμα όχι όμως θεραπεία με ινσουλίνη. Ένας 60χρονος από το Λος Άντζελες που υποβλήθηκε στη διαδικασία τον περασμένο Ιανουάριο, αναφέρει θετικά αποτελέσματα με καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ