Special NewsHealthspy: Ο Χρυσοχοΐδης, ο Πλεύρης, η Γκάγκα και τα εμβόλια

Healthspy: Ο Χρυσοχοΐδης, ο Πλεύρης, η Γκάγκα και τα εμβόλια

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy

 

Η «σκιά» της Υγείας

Τελική ευθεία για την επερχόμενη 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Υγείας έχει την τιμητική του, καθώς μεγάλο «βάρος» των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων πέφτει στις πλάτες του νέου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τελική ευθεία για την επερχόμενη 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Υγείας έχει την τιμητική του, καθώς μεγάλο «βάρος» των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων πέφτει στις πλάτες του νέου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Healthspy

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά το «βαρύ» πρόγραμμα του Αυγούστου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σήμερα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, συνδυαστικά με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό), Γιάννη Βρούτση.

Όπως μαθαίνει η στήλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η συζήτηση με θέμα «Δημόσια Υγεία και Υγειονομικός Χάρτης Θεσσαλονίκης» που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Οδού Χηλής, στην Καλαμαριά, με κύκλους προσκείμενους στον υπουργό να κάνουν λόγο για «άσο στο μανίκι».

«Σκιά» των προηγούμενων ημερών αποτελεί το πόρισμα από τον ΟΔΙΠΥ, που αφορά την πρώτη αξιολόγηση σε 27 Νοσοκομεία όλης της χώρας, και τα αρνητικά αποτελέσματα των αξιολογητών.

Με τα περισσότερα νοσοκομεία να μην τηρούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, τις ελλείψεις προσωπικού και τα σοβαρά διοικητικά προβλήματα ανοίγει η ατζέντα της συζήτησης, που δεν θέλει να παραβλέψει ο υπουργός.

Ο έλεγχος σε 27 Νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 12 της 1ης ΥΠΕ, 5 της 2ης ΥΠΕ και 2 νοσοκομεία από τις υπόλοιπες 5 Υγειονομικές Περιφέρειες δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον προκάτοχο του, Θάνο Πλεύρη.

«Γαλάζιος εμφύλιος»

Φυσικά δεν είναι τυχαία και η κόντρα που προέκυψε εντός της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το νοσοκομείο Αγρινίου.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, «άστραψε και βρόντηξε» διατυπώνοντας βαρύτατες καταγγελίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής ΝΔ δεν μάσησε τα λόγια του και ανέφερε ότι ο διοικητής διορίστηκε «επειδή ήταν φίλος του πρώην υπουργού Υγείας του κ. Πλεύρη».

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος διοικητής φέρεται να ευθύνεται για την κατάσταση διάλυσης στο νοσοκομείο, καθώς και το κύμα παραιτήσεων γιατρών και διοικητικών στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι αρμόδιοι γιατροί για τον αξονικό τομογράφο απηύδησαν με τον διοικητή και αυτό γιατί τους έστελνε για εφημερίες στην Άρτα!

Επίσης η ΜΕΘ κλείνει διότι δύο εκ των τριών γιατρών έχουν παραιτηθεί, ενώ παραίτηση έχει επιβάλλει και η διευθύντρια, εναντίον της οποίας έλεγε ο διοικητής: «Αυτή φαίνεται καλή γιατρός, τι ήρθε η καημένη να κάνει εδώ; Θα την στρώσουμε».

Και ο Μάριος Σαλμάς απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, είπε: «Μιλάμε για μεσαίωνα συμπεριφοράς που απορώ πώς δεν τον έχετε αλλάξει ακόμη. Θα πάρετε αμέσως την ευθύνη την πολιτική αν μείνει αυτός ο διοικητής εκεί».

Αναφέρθηκε και στη Μαιευτική Κλινική, η οποία όταν ανέλαβε ο συγκεκριμένος διοικητής είχε τέσσερις γιατρούς και πλέον έχουν φύγει οι τρεις!

«Από αυτή τη στιγμή που είστε ενήμερος για το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, η ευθύνη πλέον φεύγει από το Διοικητή και έρχεται σε εσάς προσωπικά, είτε πολιτική είτε ποινική, για το επόμενο ατυχές περιστατικό που εύχομαι να μη συμβεί» κατέληξε.

Η Γκάγκα και το… υπουργείο

Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανέρχεται στα φώτα της δημοσιότητας, υπό τα νέα τους καθήκοντα πλέον. Ο Θάνος Πλεύρης με τα νομικά ζητήματα και η Μίνα Γκάγκα με τα επιστημονικά και προσωπικά της θέματα, στον απόηχο της πανδημίας.

Ωστόσο, με ενδιαφέρον διαπιστώσαμε πως απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένη ερώτηση για το αν «Σας λείπει το υπουργείο;» η άλλοτε Σιδηρά Κυρία του υπουργείο Υγείας.

Στη συνέντευξη της μίλησε για την περίοδο της πανδημίας, την περίοδο πολέμου, την ενεργειακή κρίση, τις βάσεις για τις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι για το εάν θα ήθελε να συνεχίσει το έργο της στο υπ. Υγείας.

Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει πως «η καθημερινότητα είναι δύσκολη, ξεχνάς σχεδόν σπίτι, φίλους και προσωπική ζωή. Ομως, συνολικά, η θητεία μου ήταν μια θετική εμπειρία. Επισκέφθηκα και γνώρισα συναδέλφους σε όλα τα νοσοκομεία, είδα την πολυπλοκότητα της συνολικής εικόνας της διοίκησης, απέκτησα νέους φίλους, υγειονομικούς, διοικητικούς και πολιτικούς, και βάλαμε βάσεις για βελτιώσεις στην Υγεία».

Και ο εμβολιασμός…

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός κατά της Covid-19, αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία διαθεσιμότητας των νέων σκευασμάτων.

Την τρέχουσα περίοδο, στο τραπέζι συζητήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκονται οι μεταλλάξεις που θα κυκλοφορήσουν τον χειμώνα, με πιθανότερη εκδοχή την επικράτηση της EG.5.1 μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τραβήξει η απομόνωση της Β.Α.286 που φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα οπότε και θεωρείται πολύ πιθανό να έχει αρκετά διαφορετικές ικανότητες στο να μεταδίδεται και να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου στελέχους μέσα στους επόμενους μήνες θα βοηθήσει τους ειδικούς να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την δυναμική του.

Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο, με βάση τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους για τον ερχόμενο χειμώνα, είναι ότι θα τον διανύσουμε με συνεχή κυκλοφορία του ιού και πιθανώς μία έξαρση της κυκλοφορίας του ιού μετά τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αυτό που προβληματίζει είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ των ασθενών που βγαίνουν θετικοί στον ιό, καθώς υπερτριπλασιάστηκαν από τα τέλη Ιουνίου, ενώ ανάλογη είναι και η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ