ΔιατροφήΞυλιτόλη: Ανεβάζει 1.000 φορές πιο πάνω τα επίπεδα γλυκόζης

Ξυλιτόλη: Ανεβάζει 1.000 φορές πιο πάνω τα επίπεδα γλυκόζης

- Advertisement -

Η ξυλιτόλη μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων καθώς σε έρευνα βρέθηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης 1.000 φορές και άρα μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Η ξυλιτόλη μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων καθώς σε έρευνα βρέθηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης 1.000 φορές και άρα μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ξυλιτόλη, μία από τις βασικές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιείται όχι μόνο σε πολλά τρόφιμα αλλά ακόμα και σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, φαίνεται ότι μπορεί να συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου σε άτομα που καταναλώνουν τα υψηλότερα επίπεδα γλυκαντικού.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα τυπικό ρόφημα με ξυλιτόλη για να δούμε πόσο υψηλά θα έφταναν τα επίπεδα γλυκόζης και αυξήθηκαν 1.000 φορές», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν , διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στην Κλίβελαντ Κλινική μετά την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

«Όταν τρώτε ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να αυξηθούν κατά 10% ή 20%, αλλά δεν ανεβαίνουν 1.000 φορές», σχολίασε ο Hazen.

«Η ανθρωπότητα δεν έχει βιώσει τόσο υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης παρά μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες όταν αρχίσαμε να καταναλώνουμε πλήρως επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη», πρόσθεσε.

Θρόμβοι αίματος

Το 2023, οι ίδιοι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα για ένα άλλο γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων που ονομάζεται ερυθριτόλη.

Πρόσθετη εργαστηριακή έρευνα αποκάλυψε ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσουν πιο εύκολη πήξη των αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι μπορεί να σπάσουν και να ταξιδέψουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, οι διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων παρατηρήθηκαν ακόμη και όταν ένα άτομο κατανάλωνε μια μέτρια ποσότητα ξυλιτόλης σε ένα ποτό.

Τι είναι η ξυλιτόλη;

Η ξυλιτόλη είναι τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη με λιγότερες από τις μισές θερμίδες. Χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες. Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα, μείγματα κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου, κέτσαπ, φυστικοβούτυρο, πουτίγκες, σιρόπια για τηγανίτες και πολλά άλλα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ