ΔιατροφήΤέλος στο hangover; To τζελ που διασπά το αλκοόλ στο έντερο

Τέλος στο hangover; To τζελ που διασπά το αλκοόλ στο έντερο

- Advertisement -

Επιστήμονες στην Ελβετία δημιούργησαν ένα τζελ από πρωτεΐνη ορού γάλακτος που διασπά το αλκοόλ στο έντερο και μειώνει τις επιπτώσεις της μέθης.

Επιστήμονες στην Ελβετία δημιούργησαν ένα τζελ από πρωτεΐνη ορού γάλακτος που διασπά το αλκοόλ στο έντερο και μειώνει τις επιπτώσεις της μέθης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε ένα βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του hangover, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ, το οποίο δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των ποντικών έως και 50% και να προστατεύσει τον οργανισμό τους από τις βλαβερές συνέπειες της πρόσληψης αλκοόλ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Πολλές από τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ προκαλούνται από την ακεταλδεΰδη, λένε οι ερευνητές, που διαπίστωσαν ότι το τζελ μετατρέπει το αλκοόλ γρήγορα και αποτελεσματικά σε «αβλαβές» οξικό οξύ (το καρβοξυλικό οξύ που δίνει στο ξύδι τη γνωστή γεύση και οσμή) προτού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου συνήθως αναπτύσσει μεθυστικές επιδράσεις.

Πώς δρα το τζελ για τη διάσπαση του αλκοόλ

«Το τζελ μετατοπίζει τη διάσπαση του αλκοόλ από το ήπαρ στο πεπτικό σύστημα. Αντίθετα με τον μεταβολισμό του αλκοόλ στο ήπαρ, δεν παράγεται επιβλαβής ακεταλδεΰδη ως ενδιάμεσο προϊόν», δήλωσε ο Ραφαέλε Μετσένγκα του του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζευρίας (ETH Zurich), εκ των συντακτών της μελέτης.

Οι επιστήμονες λένε ότι με πρόσθετη έρευνα θα μπορούσε το τζελ να αναπτυχθεί σε χάπι , που λαμβάνεται από το στόμα πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ για να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα και την καταστροφή της ακεταλδεΰδης στον οργανισμό.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι το τζελ είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσον υπάρχει ακόμη αλκοόλ στο έντερο και μειώνεται η αποτελεσματικότητά του αισθητά όταν το αλκοόλ περάσει στο αίμα. «Το τζελ θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε άτομα που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν εντελώς το αλκοόλ, αλλά δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και δεν επιδιώκουν τις μεθυστικές επιπτώσεις του, είπε ο Δρ Μετσένγκα.

Τι έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια

Το τζελ αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε αλκοόλ μόνον μία φορά όσο και σε εκείνα στα οποία χορηγείτο τακτικά αλκοόλ επί δέκα ημέρες.

Περίπου 30 λεπτά μετά από μια δόση αλκοόλ σε ποντίκια, το τζελ μείωσε το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα αίματος των ποντικών κατά 40%, λένε οι επιστήμονες. Πέντε ώρες αφότου τα ποντίκια κατανάλωσαν αλκοόλ, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους μειώθηκε έως και 56% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι το τζελ «μείωσε σημαντικά» τις επιπτώσεις στο συκώτι των ποντικών. Τα ποντίκια που έλαβαν το τζελ μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης αλκοόλ εμφάνισαν «σημαντικά λιγότερη απώλεια βάρους, λιγότερη ηπατική βλάβη και ως εκ τούτου καλύτερο μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ καθώς και καλύτερες τιμές αίματος».

Και όπως επεσήμαναν το τζελ αυτό έχει «προστατευτική δράση στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την εντερική βλάβη και τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, παρουσιάζοντας μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική στην αποτελεσματική αποτοξίνωση από το αλκοόλ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ