ΔιατροφήΠοια τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος

Ποια τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος

- Advertisement -

Τα τρόφιμα σπάνια προκαλούν κρίση άσθματος, ωστόσο υπάρχουν κάποια που πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με άσθμα.

Τα τρόφιμα σπάνια προκαλούν κρίση άσθματος, ωστόσο υπάρχουν κάποια που πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα με άσθμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα του άσθματος. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε αν έχετε τροφική αλλεργία. Οποιαδήποτε μη φυσιολογική αντίδραση σε ένα τρόφιμο θεωρείται ανεπιθύμητη αντίδραση. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να είναι είτε:

Τροφική αλλεργία: Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε πρωτεΐνες σε τρόφιμα που συνήθως είναι ασφαλή ή ακίνδυνα. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει δερματικές εξετάσεις για να διαπιστώσει αν είστε ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα.

Τροφική δυσανεξία: Όταν το σώμα σας αντιδρά στο τρόφιμο και όχι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τροφική δηλητηρίαση, αντιδράσεις σε χημικές ουσίες σε τρόφιμα ή ποτά, όπως η καφεΐνη, ή παλινδρόμηση.

Οι πιο συνηθισμένες τροφές που σχετίζονται με αλλεργικά συμπτώματα είναι:
 • – Αυγά
 • – Αγελαδινό γάλα
 • – Φιστίκια
 • – Σόγια
 • – Σιτάρι
 • – Ψάρια
 • – Γαρίδες και άλλα οστρακοειδή
 • – Ξηροί καρποί
Συντηρητικά τροφίμων και άσθμα

Τα συντηρητικά τροφίμων μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Τα πρόσθετα, όπως το δισουλφικό νάτριο, το δισουλφικό κάλιο, το μεταδιθειώδες νάτριο, το μεταδιθειώδες κάλιο και το θειώδες νάτριο, χρησιμοποιούνται συνήθως στην επεξεργασία ή την παρασκευή τροφίμων και μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως:

 • – Αποξηραμένα φρούτα ή λαχανικά
 • – Πατάτες (συσκευασμένες και ορισμένες μαγειρεμένες)
 • – Κρασί και μπίρα
 • – Εμφιαλωμένος χυμός λάιμ ή λεμονιού
 • – Γαρίδες (φρέσκες, κατεψυγμένες ή μαγειρεμένες)
 • – Μαριναρισμένα τρόφιμα
Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών και άσθματος

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συνήθη συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών είναι η κνίδωση, το εξάνθημα, η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια. Εάν έχετε τροφικές αλλεργίες που προκαλούν συμπτώματα κρίσης άσθματος, πιθανότατα θα έχετε αυτά τα συμπτώματα αλλεργίας, ακολουθούμενα από βήχα και συριγμό. Και αν δεν το αντιληφθείτε γρήγορα, μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία πρήξιμο του λαιμού, που κόβει τους αεραγωγούς.

Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένα τρόφιμα αποτελούν εκλυτικό παράγοντα άσθματος για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει δερματικά τεστ αλλεργίας για να διαπιστώσει αν είστε αλλεργικοί σε αυτές τις τροφές.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω τροφικές αλλεργίες και άσθμα;

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να λέτε ότι είστε ασφαλείς:

Αποφύγετε την τροφή που προκαλεί την αλλεργία. Προσπαθήστε να μην έρχεστε σε επαφή με το τρόφιμο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και να ρωτάτε πώς παρασκευάζονται τα τρόφιμα όταν τρώτε έξω.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ενέσεις για αλλεργία. Μπορούν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μην αντιδρά υπερβολικά. Οι γιατροί θα σας κάνουν ενέσεις αλλεργίας (ανοσοθεραπεία) με μια μικρή ποσότητα της ουσίας που προκαλεί την αλλεργία σας. Μετά από επανειλημμένες ενέσεις σε μια χρονική περίοδο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα σταματά τελικά να προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν ενδιαφέρεστε για ενέσεις αλλεργίας. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία (SLIT) είναι μια εναλλακτική λύση για τις ενέσεις αλλεργίας. Αφήνετε το φάρμακο να διαλυθεί κάτω από τη γλώσσα σας αντί να κάνετε μία ένεση.

Κρατήστε μαζί σας επινεφρίνη. Εάν οι αλλεργίες σας είναι σοβαρές, θα πρέπει να έχετε μαζί σας δύο σετ ενέσεων επινεφρίνης, τα οποία θα είναι πάντα εύκολα προσβάσιμα. Εάν έχετε οποιοδήποτε σημάδι αναφυλαξίας, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την αυτόματα ενέσιμη επινεφρίνη, ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι ότι τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την αλλεργία. Η προληπτική χρήση αυτού του αυτόματου ενέσιμου δεν θα σας βλάψει και μπορεί να σας σώσει. Καλέστε το 166 αφού κάνετε την ένεση στον εαυτό σας.

Παιδιά με τροφικές αλλεργίες και άσθμα

Τα παιδιά που έχουν και άσθμα και τροφικές αλλεργίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σχεδόν θανατηφόρες ή και θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα όσο και σοβαρό άσθμα, ιδίως αν το άσθμα δεν είναι καλά ελεγχόμενο. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να κάνουν πιο πιθανό το επίμονο άσθμα στα μικρά παιδιά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ