ΔιατροφήΠέτρα στα νεφρά: Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις

Πέτρα στα νεφρά: Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις

- Advertisement -

Αν έχεις πέτρα στα νεφρά τότε πρέπει να προσέξεις τη διατροφή σου, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αν έχεις πέτρα στα νεφρά τότε πρέπει να προσέξεις τη διατροφή σου, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο νεφρός είναι ένα ζωτικό όργανο. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ούρων, «την αποβολή των άχρηστων ουσιών και τον έλεγχο της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών του σώματος», λέει στο CuídatePlus η Paloma Sanz, νεφρολόγος στο νοσοκομείο Quirón Juan Bravo.

Όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης «ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, ενεργοποιούν μια μορφή βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και παράγουν μια ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων», λέει ο Fernando Cabrera, ουρολόγος και επικεφαλής της Μονάδας Λιθίασης στην κλινική ROC.

«Εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, θα συσσωρεύονταν τοξικές ουσίες στο σώμα (όπως ουρία, κάλιο, φάρμακα), οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την επιβίωση του ατόμου», λέει ο Sanz. Αλλά όχι μόνο αυτό, ένα πρόβλημα στα νεφρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία, λόγω έλλειψης ερυθροποιητίνης, σε βλάβη των οστών, λόγω έλλειψης βιταμίνης D, και σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, η οποία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τρόφιμα που κάνουν καλό στα νεφρά

Οι βασικές τροφές για την υγεία των νεφρών είναι οι εξής:

Καλό είναι να πίνετε καθημερινά δύο λίτρα νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε ανόργανα άλατα, αν είναι δυνατόν, καθώς αυτό βοηθά το νεφρό να αποβάλλει τις βλαβερές ουσίες.

Ανανάς, μήλα, αχλάδια και βατόμουρα, τα οποία αποτελούν πηγές νερού και φυτικών ινών και είναι πλούσια σε κάλιο, και αποφύγετε τις κονσέρβες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Κρεμμύδια, σέλινο, μπρόκολο και μελιτζάνες, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια (σύνθετοι υδατάνθρακες), τα οποία αποτελούν επίσης μεγάλη πηγή φυτικών ινών.

Δεν πρέπει να περιορίζουμε το γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, εκτός αν μας το υποδείξει ρητά ο γιατρός μας, πρέπει να διατηρούμε την πρόσληψη 2-3 μερίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τρόφιμα που κάνουν κακό στα νεφρά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη συμβουλή για τη φροντίδα των νεφρών είναι η εξής:

Μειώστε τη χοληστερόλη. Θα πρέπει λοιπόν να μειώσουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά) και να αυξήσουμε εκείνες που είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά (λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο).

Μειώστε την ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή μας. Τα νεφρά καθαρίζουν το αίμα από τα απόβλητα που σχηματίζονται κυρίως από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Ιδανικά μόνο το 10-15% των ημερήσιων θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες.

Μειώστε το αλάτι, το οποίο δυσκολεύει την αποβολή της περίσσειας νατρίου, οδηγώντας σε αυξημένη δίψα, κατακράτηση υγρών και υπέρταση, που είναι ένας ακόμη παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να καταπολεμηθεί. Δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 1,5-3 γρ/ημέρα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σε κρυφή μορφή σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα οποία αποτελούν συνήθως μια πολύ σημαντική πηγή ζάχαρης και σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη διαβήτη και το σχηματισμό ουρικού οξέος και λιθίασης οξαλικού ασβεστίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ