Μπορεί τα ψάρια να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όμως ενοχοποιούνται για τη συμβολή τους σε ζητήματα αρτηριακής πίεσης.
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη από φαρμακοποιό δείχνει ότι ορισμένα ψάρια μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, μια κατάσταση που συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αποξηραμένων και καπνιστών ψαριών θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης, λέει ο Αμπάς Κανανί, φαρμακοποιός του Chemist Click Online Pharmacy, ο οποίος προτείνει στα άτομα με υπέρταση να επανεξετάσουν την κατανάλωση αυτών των ποικιλιών ψαριών.
Παρά την υψηλή πρωτεϊνική τους αξία και τη θρεπτική τους πυκνότητα, τα αποξηραμένα και τα καπνιστά ψάρια ενδέχεται να προκαλέσουν αιχμές στην αρτηριακή πίεση λόγω των αυξημένων επιπέδων νατρίου.
«Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα που καταναλώνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το σώμα συγκρατεί νερό όταν τρώμε αλάτι. Όταν υπερκαταναλώνουμε, το επιπλέον νερό στο αίμα σας προκαλεί επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση», προειδοποίησε ο Κανανί.
Συστάσεις για ρύθμιση της πρόσληψης αλατιού από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση
Σύμφωνα με το Blood Pressure UK, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θεωρείται ως η «μοναδική μεγαλύτερη αιτία» αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Για να ρυθμίσετε καλύτερα την πρόσληψη αλατιού, το Blood Pressure UK συνιστά να εξετάζετε προσεκτικά τις συσκευασίες των τροφίμων και να αποφεύγετε τα προϊόντα που είναι πλούσια σε αλάτι, ιδίως εκείνα που περιέχουν 1,5 γραμμάριο ή περισσότερο ανά 100 γραμμάρια.
Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποιεί ότι τα αποξηραμένα ψάρια είναι «ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι», προτείνοντας να «προσπαθήσετε να αποφύγετε» αυτή την επιλογή ή να επιλέξετε μια παραλλαγή με λιγότερο αλάτι. Τα καπνιστά ψάρια περιέχουν επίσης σημαντικά επίπεδα αλατιού, με μισό πακέτο να περιλαμβάνει συνήθως περίπου 1,5 γραμμάριο, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης που συνιστάται για έναν ενήλικα, επισήμανε η Σίνα Μπαγερούτι, βοηθός διατροφολόγου της Consensus Action on Salt, Sugar and Health.
Η Μπαγερούτι συνέστησε τη μείωση της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπου αυτό είναι εφικτό, και την επιλογή εναλλακτικών προϊόντων με λιγότερο αλάτι, όπως τα ψάρια σε κονσέρβα ή τα φρέσκα ψάρια, τα οποία προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν άφθονη πρωτεΐνη και ωμέγα-3.
Τα ψάρια που πρέπει να επιλέγεται
Η Τζένη Σι Ρον, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, συνέστησε να απολαμβάνετε κατά περίπτωση παστά και καπνιστά τρόφιμα και να τα συνδυάζετε με τρόφιμα με χαμηλότερο νάτριο και ολόκληρα τρόφιμα.
«Το κλειδί για να έχετε τη μεγαλύτερη απόλαυση και τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα θαλασσινά είναι να επιλέγετε μια ποικιλία επιλογών θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και καπνιστά», δήλωσε στο EatingWell.
Από την πλευρά της, η Σάρα Φούγκαρντ, διαιτολόγος και εκπαιδευτής διατροφής, να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αν προσέχετε τα επίπεδα νατρίου σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
«Τρώτε λιπαρά ψάρια, είναι καλό για τα νεφρά», λέει νέα έρευνα
Πώς η κρεατίνη βοηθά στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας – Τα τρόφιμα