ΔιατροφήΟι 7 τροφές φάρμακο για τις αλλεργίες -Δεν θα υποφέρετε ξανά

Οι 7 τροφές φάρμακο για τις αλλεργίες -Δεν θα υποφέρετε ξανά

- Advertisement -

Οι εποχικές αλλεργίες ταλαιπωρούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων με τα συχνότερα συμπτώματα να είναι τα κόκκινα μάτια, η καταρροή, το μπούκωμα και η φαγούρα της μύτης, το φτάρνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, το δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό.

Οι εποχικές αλλεργίες ταλαιπωρούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων με τα συχνότερα συμπτώματα να είναι τα κόκκινα μάτια, η καταρροή, το μπούκωμα και η φαγούρα της μύτης, το φτάρνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, το δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργίες οι οποίες εκδηλώνονται κυρίως την άνοιξη, λόγω ευαισθησίας σε εισπνεόμενα αεροαλλεργιογόνα όπως η γύρη του κυπαρισσιού, της ελιάς και των αγριόχορτων.

Τα συχνότερα συμπτώματα της αλλεργίας είναι τα κόκκινα μάτια, η καταρροή, το μπούκωμα και η φαγούρα της μύτης, το φτάρνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, το δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό.

Και είναι γεγονός ότι όταν «ξυπνούν» οι εποχικές αλλεργίες η φαγούρα στα μάτια και η καταρροή γίνονται δυσάρεστη καθημερινότητα.

Ο διεθνής όρος αλλεργία (allergy) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «άλλο + έργο» και περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αμύνεται σαν να δέχεται εξωτερική επίθεση από ακίνδυνες ουσίες όπως η γύρη των φυτών, τα ακάρεα κι άλλα αλλεργιογόνα.

Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να είναι μαρτύριο για τους χρήστες φακών επαφής.

Οι ασθενείς αναζητούν ανακούφιση από την κατάσταση αυτή, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουν για να απαλλαγούν από τη δυσάρεστη αλλεργική κατάσταση που μπορεί να τους ταλαιπωρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα καλά νέα: Η επαρκής κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικές και προβιοτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει να μετριάσει τις εποχικές αλλεργίες.

Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να εντάξετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα τρόφιμα:
1. Ντομάτες

Πλούσιες σε ισταμίνες μπορεί να είναι μια κακή επιλογή κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της αλλεργίας.

2. Εσπεριδοειδή φρούτα

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία εκτός του ότι συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρουσιάζει και αντισταμινική δράση. Η συστηματική κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνης C, μπορεί τόσο να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας, όσο και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων αυτής, όταν και εφόσον εμφανιστούν.

3. Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν οργανικό θείο, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι η αύξηση της κατανάλωσής του, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της φλεγμονής, όπως επίσης και στον περιορισμό των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την αλλεργική ρινίτιδα.

4. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση σολομού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αλλεργική αντίδραση ώστε να μην δημιουργηθεί φλεγμονή από τις αλλεργίες.

5. Γύρη Μελισσών

Η γύρη µελισσών είναι γνωστή από την αρχαιότητα σαν µια θαυµάσια τροφή. Πωλείται συχνά ως θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα.

6. Τζίντζερ

Το τζίντζερ, μαζί με τα εσπεριδοειδή φρούτα που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, είναι ένα φυσικό blocker ισταμίνης. Για να βοηθήσετε στη μείωση των επιρροών εποχικών που έχουν οι εποχικές αλλεργίες ενσωματώστε το τζίντζερ στην καθημερινή διατροφή σας. Επιπλέον, το τζίντζερ μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό αποσυμφορητικό.

7. Κουρκουμάς

Το ινδικό καρύκευμα έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να εμποδίσει την απελευθέρωση της ισταμίνης για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ