ΔιατροφήO γιατρός που εφηύρε τη δίαιτα paleo αποκαλύπτει τι τρώει

O γιατρός που εφηύρε τη δίαιτα paleo αποκαλύπτει τι τρώει

- Advertisement -

Η δίαιτα paleo – γνωστή και ως δίαιτα της Παλαιολιθικής Εποχής αφορά την κατανάλωση μόνο τροφίμων παρόμοιων με αυτά που έτρωγαν οι άνθρωποι κατά την παλαιολιθική εποχή πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η δίαιτα paleo - γνωστή και ως δίαιτα της Παλαιολιθικής Εποχής αφορά την κατανάλωση μόνο τροφίμων παρόμοιων με αυτά που έτρωγαν οι άνθρωποι κατά την παλαιολιθική εποχή πριν από εκατομμύρια χρόνια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημαίνει ότι τρώμε μόνο τρόφιμα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα, όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και κρέας. Η δίαιτα περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό του ψωμιού και των ζυμαρικών.

Έγινε ευρέως γνωστή σε μεγάλο βαθμό από τον Δρ Loren Cordain, ο οποίος βοήθησε στην εκλαΐκευση του κινήματος με το βιβλίο του «The Paleo Diet» του 2010. Σε ηλικία 72 ετών, εξακολουθεί να ακολουθεί καθημερινά την παλαιοδιατροφή, όπως και η σύζυγός του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δίαιτα έχει μυριάδες τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά το ήμισυ.

Το 1985, οι Dr. Stanley Boyd Eaton και Melvin Konner δημοσίευσαν ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine στο οποίο πρότειναν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν βιολογικά πολύ όμοιοι με τους προγόνους τους, γεγονός που μας καθιστά «γενετικά προγραμματισμένους» να καταναλώνουμε γεωργικές τροφές.

Τότε, ο Δρ Κορντέιν ήταν ερευνητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, όταν έπεσε στα χέρια του αυτό το άρθρο. Δήλωσε στην DailyMail: «Είπα “Ουάου, αυτή είναι μια σπουδαία ιδέα».

Συγκέντρωσε αναφορές και κατέληξε με αρκετούς φακέλους με έρευνες σχετικά με τις παλαιολιθικές δίαιτες. Όταν αργότερα τηλεφώνησε στον Dr. Boyd Eaton, ο ερευνητής είπε στον Dr. Cordain: «Φαίνεται ότι γνωρίζετε περισσότερα γι’ αυτά τα πράγματα απ’ ό,τι εγώ». «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομπλιμέντα που έχω ακούσει ποτέ», είπε ο Δρ Κορντέιν. «Ήμουν ένα τίποτα εκείνες τις μέρες».

Ακολούθησε μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory με τις διατροφικές συνήθειες 2.301 ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 30 και 74 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη δίαιτα με το παλαιολιθικό καθεστώς, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 29%. Στους άνδρες ο κίνδυνος μειώθηκε στο μισό.

Η δίαιτα και η γυμναστική που ακολουθεί ο Δρ Cordain

Ο Δρ Cordain μοιράστηκε με την DailyMail.com τι τρώει, καθώς και το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθεί:

Πρωινό

Ο Δρ Cordain ξεκινά τη μέρα του με κλασικές επιλογές, όπως αυγά και μια επιλογή φρέσκων φρούτων. Αντί για μπέικον ή λουκάνικο ως πηγή πρωτεΐνης, όμως, επιλέγει ψάρι. Ο μπακαλιάρος, η ρέγκα και ο ιππόγλωσσος είναι μερικές από τις επιλογές του.

Ο Δρ Cordain κάνει επίσης μια αυστηρή ρουτίνα άσκησης πρωί-πρωί πριν το πρωινό. Ξεκινάει με μια 90λεπτη βόλτα με ποδήλατο, ενώ στη συνέχεια κολυμπάει περίπου 1.000 μέτρα για μισή ώρα. Στη συνέχεια, αργότερα μέσα στην ημέρα, ολοκληρώνει με περπάτημα ή τζόκινγκ για δύο ώρες.

«Θα έλεγα ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του καθενός», είπε. «Όσο περισσότερη άσκηση μπορείς να κάνεις, τόσο το καλύτερο».

Μεσημεριανό

Το μεσημεριανό γεύμα είναι λιγότερο κανονισμένο.

«Δεν κάθομαι και δεν τρώω επίσημα ένα, δύο, τρία γεύματα την ημέρα», είπε. «Μερικές φορές απλά περιφέρομαι».

«Συνήθως, το μεγάλο γεύμα της ημέρας είναι είτε το πρωινό είτε το δείπνο».

Όταν η DailyMail.com μίλησε μαζί του, είχε ένα μεσημεριανό γεύμα που αποτελούνταν από ένα μπολ με μύδια, κοτόπουλο, βερίκοκο και αυγά. Ο Δρ Cordian δήλωσε ότι το κοτόπουλο περιλαμβάνεται συχνά στη διατροφή του επειδή είναι πολύ θρεπτικό.

Δείπνο

Ο Δρ Cordain συνιστά προσοχή όταν βγαίνετε για φαγητό σε εστιατόριο. «Πρέπει να προσέχετε τι παραγγέλνετε», είπε.

«Ένα πράγμα που δεν θα κάνω είναι αν πάμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο και δεν έχουν τίποτα άλλο παρά μόνο ζυμαρικά, θα πάρω το πιάτο χωρίς τα ζυμαρικά, όπως κεφτεδάκια για παράδειγμα, αλλά χωρίς τα ζυμαρικά που συνοδεύονται».

Όταν ρωτήθηκε για το δείπνο εκείνης της ημέρας, πήγε στην κουζίνα και βρήκε τη γυναίκα του να μαγειρεύει. «Η γυναίκα μου έχει φτιάξει αρνίσια παϊδάκια. Τα αρνίσια παϊδάκια είναι το κύριο πιάτο. Η σαλάτα αποτελείται από ντομάτες και αβοκάντο και σοτάρει κάποια λαχανικά. Αυτά είναι κρεμμύδια και κολοκυθάκια με λίγο πιπέρι».

Επιδόρπιο

«Γενικά προσπαθώ να τρώω φρούτα ως επιδόρπιο», είπε, προσθέτοντας μετά από μια παύση, «και περιστασιακά, μπορεί να πιω ένα ποτήρι κόκκινο κρασί».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, έχει επιβραδύνει την κατανάλωση κρασιού με την πάροδο των ετών. «Στα νιάτα μου, δεν ήμουν καθόλου εγκρατής. Διασκέδαζα πολύ», είπε. «Αλλά ήμουν εργένης και τώρα είμαι συνταξιούχος παντρεμένος με τρία μεγάλα αγόρια».

Περιστασιακά, τρώει λίγη μαύρη σοκολάτα, αλλά γενικά αποφεύγει τα γλυκά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ