ΔιατροφήΝερό: Τα σημάδια της αφυδάτωσης εκτός από τη δίψα

Νερό: Τα σημάδια της αφυδάτωσης εκτός από τη δίψα

- Advertisement -

Η έλλειψη νερού στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί την αφυδάτωση μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.

Η έλλειψη νερού στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί την αφυδάτωση μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτός από την δίψα που προκαλεί η αφυδάτωση υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που χτυπούν το «καμπανάκι κινδύνου» και την ανάγκη ενυδάτωσης πριν αυτή προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Dr. Baruch Fertel, αναπληρωτή καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο, όταν υπάρχει αφυδάτωση στον ανθρώπινο οργανισμό αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Η κούραση, η σύγχυση, τα νεύρα είναι κάποιες από τις αντιδράσεις που προκαλεί στον άνθρωπο ο οποίος σημειωτέον καλύπτει το 55% έως και το 78% του οργανισμού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ή ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις γνωστικές λειτουργίες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μεταβάλει τη διάθεση του ατόμου, την ενεργητικότητα και την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά.

Τα ύποπτα σημάδια που δείχνουν αφυδάτωση

Ξηροφθαλμία ή θολή όραση: Όταν αθλείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδρώνετε και τα επίπεδα των σωματικών υγρών πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία ή θολή όραση. Οποιοδήποτε μέρος του σώματος που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι υγρό μπορεί να αφυδατωθεί και να ερεθιστεί μετά από έντονη σωματική προσπάθεια.

Μυϊκές κράμπες: Οι κράμπες στα πόδια αποτελούν σοβαρό σημάδι αφυδάτωσης. Η απώλεια νερού και νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει σύσφιξη των μυών, που είναι διαφορετικό από τις κράμπες. Για να αποφύγετε τις κράμπες, πίνετε αθλητικά ποτά που περιέχουν νάτριο και τρώτε αλμυρά σνακ ή τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Απουσία ιδρώτα: Αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σημάδια αφυδάτωσης και δείχνει ότι το σώμα σας έχει ανάγκη από νερό. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι θερμοπληξίας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενυδατώσετε άμεσα τον οργανισμό σας.

Σκουρόχρωμα ούρα: Εάν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα ή παρατηρείτε κηλίδες αίματος, πρέπει να σταματήσετε αμέσως να ξεκινήσετε να πίνετε νερό.

Πυρετός: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία και συμπτώματα που σχετίζονται με τον πυρετό (π.χ. ρίγη). Αυτό συμβαίνει γιατί μεταβάλλεται το σημείο αναφοράς της φυσιολογικής σας θερμοκρασίας.

Ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα: Αν το δέρμα σας είναι ενυδατωμένο, δείχνει υγιές και αφράτο. Όταν είναι αφυδατωμένο στερείται ελαστικότητας και δεν θα επανέρχεται στη θέση του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ