ΔιατροφήΝερό: Πώς επιβραδύνει τη γήρανση και πώς επιδρά στις ασθένειες

Νερό: Πώς επιβραδύνει τη γήρανση και πώς επιδρά στις ασθένειες

- Advertisement -

Πηγή νεότητας μεταξύ άλλων, είναι το νερό σύμφωνα με νέα έρευνα που προειδοποιεί του ενήλικες να πίνουν όσο χρειάζεται καθημερινά.

Πηγή νεότητας μεταξύ άλλων, είναι το νερό σύμφωνα με νέα έρευνα που προειδοποιεί του ενήλικες να πίνουν όσο χρειάζεται καθημερινά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μία ακόμη έρευνα έρχεται να στηρίξει αυτό που μας λένε από όταν ήμασταν μικρά παιδιά: «Να πίνεις πολύ νερό».

Οι καλά ενυδατωμένοι ενήλικες που πίνουν νερό κάθε μέρα μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και να αναπτύξουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη, που φέρνει στο φως η βρετανική Daily Mail.

Πρόκειται για μια έρευνα επκεντρωμένη σε ενήλικες η οποία υπογραμμίζει τη σημασία που έχει το νερό στη καθημερινή μας διατροφή. Η τάση να ασκούμαστε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε, καθώς και να συνοδεύουμε το φαγητό μας με αλκοόλ αντί για νερό πολλές φορές, μας κάνει να ξεχνάμε αυτή τη βασική ανάγκη.

Συμμετείχαν πάνω από 11.000 ενήλικες άνω των 30 ετών στην έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αρκετού νερού κάθε μέρα «μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση». Η μελέτη σε περισσότερους από 11.000 άνω των 30 ετών παρακολούθησε τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους, τα οποία αυξάνονται με την αφυδάτωση.

Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα νατρίου είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονοπάθειες, διαβήτη και άνοια και να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία. Η αμερικανική ομάδα υπέδειξε ότι ο περιορισμός του νερού οδηγεί σε βλάβες στο DNA και φλεγμονές, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα από την αφυδάτωση
Η αφυδάτωση προκαλεί βραχυπρόθεσμα προβλήματα όπως ζάλη, κόπωση και πονοκεφάλους. Μακροπρόθεσμα, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων προβλημάτων, όπως δυσκοιλιότητα, πέτρες στα νεφρά και κακή επιδερμίδα.

Η μελέτη δεν διευκρίνισε ακριβώς πόσο νερό χρειάζεται, αλλά ο διατροφικός οδηγός που δίνει το βρετανιό σύστημα υγείας NHS συνιστά στους ενήλικες να πίνουν έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα, περίπου δύο λίτρα δηλαδή.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Η επικεφαλής συγγραφέας δρ Natalia Dmitrieva, από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό eBioMedicine, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που υποδηλώνουν ότι τα χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα ενυδάτωσης μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Αν και μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Aberdeen διαπίστωσε ότι η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολική για ορισμένους ανθρώπους, αυτό συνέβαινε μόνο εάν έπαιρναν αρκετά υγρά από τροφές πλούσιες σε νερό, όπως η σούπα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ