ΔιατροφήΚόκκινο κρέας: Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει 10% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Κόκκινο κρέας: Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει 10% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

- Advertisement -

Η αύξηση κατανάλωσης στο κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα του επεξεργασμένου, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από σοβαρές νόσους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Η αύξηση κατανάλωσης στο κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα του επεξεργασμένου, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από σοβαρές νόσους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα αποτελέσματα της μελέτης, δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)». Δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση σε κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αλλά και καρδιαγγειακών ασθενειών. Κάποιων τύπων καρκίνου και με πρώιμο θάνατο. Από την άλλη, η μείωση ποσοτήτων σε κόκκινο κρέας και η αντικατάσταση του από άλλες πηγές πρωτεϊνών ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο. Δηλαδή πηγές πρωτεϊνών όπως αυγά, ψάρι, λαχανικά και πλήρη δημητριακά.

Τα στοιχεία της έρευνα αφορούν τα τελευταία 33 χρόνια

Η έρευνα έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές κατανάλωσης σε κόκκινο κρέας και θνησιμότητας. Την περίοδο 1986 έως 2010. Συνέλεξαν δεδομένα από 53.553 γυναίκες νοσοκόμες, ηλικίας 30 έως 55 ετών. Και από 27.916 άνδρες επαγγελματίες του τομέα υγείας, ηλικίας 40 έως 75 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Κάθε τέσσερα χρόνια όσοι έλαβαν μέρος, συμπλήρωναν ένα Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων, όπου ερωτούνταν πόσο συχνά κατανάλωσαν τον περασμένο χρόνο ένα φαγητό και ποια ήταν η ποσότητα μιας μέσης μερίδας. Κατά την περίοδο της έρευνας πέθαναν 14.019 συμμετέχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, καρκίνους και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Αυξάνεται κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου, λέει η έρευνα

Βρέθηκε ότι όταν κάποιος καταναλώνει πάνω από 3,5 μερίδες κόκκινο κρέας -είτε αυτό είναι επεξεργασμένο είτε όχι- για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του. Κατά μέσο όρο 10% για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέας από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας με κόκκινο κρέας από μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Οι μελετητές κατέληξαν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ