ΔιατροφήΈνα χοτ ντογκ μαζί με αναψυκτικό κόβουν 48 λεπτά ζωής

Ένα χοτ ντογκ μαζί με αναψυκτικό κόβουν 48 λεπτά ζωής

- Advertisement -

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση junk food, φαγητού του δρόμου, διάφορων σνακ και άλλων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων βλάπτουν σοβαρά την υγεία και κατά συνέπεια τη μακροζωία του ανθρώπου, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση junk food, φαγητού του δρόμου, διάφορων σνακ και άλλων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων βλάπτουν σοβαρά την υγεία και κατά συνέπεια τη μακροζωία του ανθρώπου, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκείνο που δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό είναι η ακρίβεια με την οποία υπολογίστηκε η μείωση του χρόνου ζωής και ποιες διατροφικές επιλογές από τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν ευθύνονται γι αυτό.

Διατροφολόγος που συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή στην Ισπανία ανέδειξε ξανά ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, την οποία συντόνιζε Ελληνίδα ερευνήτρια. Στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει «περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα που προάγουν την υγεία» και να καταγράψει την επίδραση που έχουν συγκεκριμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στη διάρκεια της ζωής μας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 6.000 τρόφιμα και σνακ που καταναλώνονται κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία μας. Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψιν είναι με βάση την διατροφική τους αξία, δηλαδή πόσο πλούσια είναι σε λιπαρά, σάκχαρα και θερμίδες.

Αρνητική θέση

Ο Luis Alberto Zamora, διευθυντής του Publicis Health Ισπανίας, ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την έρευνα, με το χοτ ντογκ, το πιο διάσημο junky food, να κατέχει την πιο αρνητική θέση: ένα χοτ ντογκ φτιαγμένο από υπερ-επεξεργασμένα συστατικά μπορεί να αφαιρέσει έως και 36 λεπτά ζωής. Εδώ, βασικός παράγοντας είναι η χρήση έτοιμου λουκάνικου και πρόσθετων όπως η μουστάρδα και το κέτσαπ. Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει αν το χοτ ντογκ παρασκευαστεί στο σπίτι με αγνά υλικά.

Το μοσχαρίσιο χοτ ντογκ είναι ακόμα πιο επιβαρυντικό, με αποτέλεσμα την απώλεια 36 λεπτών ζωής, κυρίως εξαιτίας των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων, συντηρητικών που μπορούν να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Αν συνδυαστεί με ζαχαρούχο αναψυκτικό, η συνολική απώλεια φτάνει τα 48 λεπτά.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται τα αλλαντικά, με μείωση 24 λεπτών ζωής ανά μερίδα. Παράλληλα, μια μερίδα 85 γραμμαρίων φτερούγες κοτόπουλου σχετίζεται με απώλεια 3,3 λεπτών, λόγω νατρίου και τρανς λιπαρών.

Ακόμα, τα μπέργκερ που μαγειρεύονται σε φυτικά έλαια μπορούν να περιέχουν αλδεΰδες, ουσίες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Ένα μπέργκερ με τυρί αφαιρεί περίπου 9 λεπτά ζωής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

Ραγδαία αύξηση του καρκίνου στους κάτω των 50, λόγω junk food

Νέες θεραπείες και προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών με καρκίνο πνεύμονα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ