ΔιατροφήΑβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

- Advertisement -

Οι άνθρωποι που τρώνε δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα (κάθε μερίδα είναι μισό αβοκάντο) έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσους τρώνε αβοκάντο σπάνια ή ποτέ, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που έγινε σε μεγάλο αριθμών ανθρώπων και σε μεγάλο βάθος χρόνου 30 ετών.

Οι άνθρωποι που τρώνε δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα (κάθε μερίδα είναι μισό αβοκάντο) έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με όσους τρώνε αβοκάντο σπάνια ή ποτέ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων, όπως βουτύρου, τυριού ή μπέικον, με αβοκάντο σχετίζεται, επίσης, με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Τα οφέλη του 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίνα Πατσέκο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 γυναίκες 30-55 ετών και 41.700 άνδρες 40-75 ετών, χωρίς καρκίνο, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκειά της συνέβησαν 9.185 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες μισού, άρα ένα ολόκληρο αβοκάντο μέσα στην εβδομάδα, είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα για στεφανιαία νόσο. Η αντικατάσταση μίας καθημερινής μερίδας μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, με την ίδια ποσότητα αβοκάντο, σχετιζόταν με μία μείωση κατά 16% έως 22% των καρδιαγγειακών περιστατικών. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα, αντί για μία ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων, δεν είχε κάποιο πρόσθετο όφελος.

Τα αβοκάντο περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λίπη, καθώς και άλλα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Παλαιότερες κλινικές μελέτες έχουν βρει ότι τα αβοκάντο έχουν θετική επίπτωση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη. Η κατανάλωση εμφανίζει ανοδική τάση, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια.

Το αβοκάντο είναι φρούτο ή λαχανικό;

Ιδού τι ισχύει για τα αβοκάντο λοιπόν: Είναι γεμάτα από υγιή λίπη, αποτελούν το κύριο συστατικό του guacamole και είναι… φρούτα. Εάν το τελευταίο σου φάνηκε “κάπως”, μην ανησυχείς – υπάρχει μια γενικότερη συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη ότι τα αβοκάντο ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών.

Τα αβοκάντο, λοιπόν, είναι καρπoί δέντρων που προέρχονται από την Κεντρική Αμερική και αποτελούν μέρος της οικογένειας Lauraceae, η οποία αποτελείται από περίπου 2.850 διαφορετικά είδη φυτών.

Σύμφωνα με το Merriam-Webster, ένα φρούτο είναι «το συνήθως βρώσιμο αναπαραγωγικό σώμα ενός φυτού με σπόρους, ειδικά όταν έχει γλυκό πολτό». Σε αυτή την περίπτωση, -δεδομένου ότι μπορείς όταν φας το αβοκάντο να φυτέψεις το κουκούτσι και να φυτρώσει καινούργιο- τα αβοκάντο ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων.

Παρόλο που ο ορισμός αυτός ισχύει συχνά για τα γλυκά φρούτα, σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Για παράδειγμα, οι πατάτες ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών επειδή είναι βρώσιμο μέρος ενός φυτού αλλά δεν περιέχουν αναπαραγωγικό μέρος.

Έτσι, αν θελήσεις ποτέ να καλλιεργήσεις το δικό σου, μπορείς να κρατήσεις τα κουκούτσια και να τα φυτέψεις. Αλλά θα πρέπει να έχεις την υπομονή να δοκιμάσεις αυτή τη μέθοδο αντί να φυτέψεις ένα δέντρο. Η Επιτροπή Αβοκάντο της Καλιφόρνια λέει ότι μπορεί να χρειαστεί από πέντε έως 13 (!) χρόνια από τη φύτευση ενός σπόρου του δέντρου για να αποφέρει καρπούς.

Για να προσθέσεις περισσότερο αβοκάντο στη διατροφή σου, δοκίμασέ τα σε σαλάτες, σε σάντουιτς, ή σε σούπα. Η διατροφολόγος του Good Housekeeping, Jaclyn London λέει ότι είναι αρκετά υγιεινό να τρως κάθε μέρα αβοκάντο μόνο που θα πρέπει να χρησιμοποιείς το μισό ως ποσότητα μερίδας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ