ΔιατροφήΑλκοόλ: Πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάχρηση στην Ελλάδα

Αλκοόλ: Πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάχρηση στην Ελλάδα

- Advertisement -

Μπορεί σε πολλούς δείκτες που αφορούν τη δημόσια υγεία η χώρα μας να βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όμως υπάρχουν και τα καλά νέα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ.

"Μπορεί

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), η Ελλάδα είναι η χώρα με τους λιγότερους θανάτους που συνδέονται με διαταραχές από την κατάχρηση αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος όρος θνησιμότητας στην ΕΕ το 2020 ήταν 3,6 θάνατοι ανά 100.000 πολίτες, όταν το 2011 ήταν αρκετά χαμηλότερα (3,2).

Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 0,4 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Κάτι που σε απόλυτη τιμή μεταφράζεται σε περίπου 38 (37,7) θανάτους πολιτών το 2020 (ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.737.000 κάτοικοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

Στα ίδια χαμηλά επίπεδα με την Ελλάδα βρίσκονται η Ιταλία και η Μάλτα, ενώ Ισπανία και Κύπρος είχαν επίσης μικρό ποσοστό θανάτων από κατάχρηση αλκοόλ που έφτανε και στις δύο χώρες στο 0,5 ανά 100.000 πληθυσμού.

Στον αντίποδα βρίσκοντ-αι η Σλοβενία με 17,3 θανάτους ανά 100.000 πολίτες, η Πολωνία (10,1), η Δανία (7,3), η Κροατία (6,5), η Αυστρία και η Λετονία (6,2).

Ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ ήταν 3,57 ανά 100.000 πολίτες.

Πάντως, το 2020, λόγω και της τραγικής κατάστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΣΤΑΤ).

Ποιες είναι οι διαταραχές από την κατάχρηση αλκοόλ

Η κατάχρηση αλκοόλ είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες στην υγεία (ψυχική και σωματική).

Ο αλκοολισμός είναι διαφορετική έννοια, καθώς αναφέρεται ως πιο σοβαρή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξάρτηση από το αλκοόλ.

Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό έχουν έντονη επιθυμία για αλκοόλ, δυσκολεύονται να το ελέγξουν και συχνά συνεχίζουν να πίνουν παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ (NIAAA), οι πιο συχνές διαταραχές από την κατάχρηση αλκοόλ είναι:

Ψύχωση: Η αλκοολική ψύχωση είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ψευδαισθήσεις ή παραληρήματα που προκαλούνται από την κατάχρηση.

Κώμα: Το αλκοολικό κώμα είναι μια κατάσταση απώλειας συνείδησης που μπορεί να προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ηπατική νόσος: Είναι μια πάθηση που προκαλείται από την κατάχρηση και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος ή ακόμη και σε θάνατο.

Καρδιακή νόσος: Είναι μια πάθηση που προκαλείται από την κατάχρηση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή ακόμη και σε θάνατο.

Εγκεφαλοπάθεια: Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από την κατάχρηση αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.

Οι διαταραχές από την κατάχρηση αλκοόλ είναι σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Πολλές φορές τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημά τους.

Γι’ αυτό και εάν κάποιος υποψιάζεται ή γνωρίζει ότι κάποιος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα, είναι σημαντικό να τον καθοδηγήσει ώστε να δεχθεί βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ