ΔιατροφήΣυναγερμός για μολυσμένα αυγά με εντομοκτόνο - Αποσύρθηκαν χιλιάδες από τα ράφια

Συναγερμός για μολυσμένα αυγά με εντομοκτόνο – Αποσύρθηκαν χιλιάδες από τα ράφια

- Advertisement -

Συναγερμός έχει σημάνει καθώς οι αρμόδιες Αρχές διέταξαν να αποσυρθούν από τα ράφια των σουπερμάρκετ 73.000 αυγά.

Συναγερμός σήμανε σε έξι γερμανικά κρατίδια μετά τον εντοπισμό καταλοίπων του εντομοκτόνου fipronil σε παρτίδες αυγών που είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία.

Αξιωματούχοι στην Κάτω Σαξονία ανακοίνωσαν ότι τα αυγά προέρχονταν από μια βιολογική φάρμα στην Ολλανδία και προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του κοινού ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Το αντιφθειρικό fipronil θεωρείται μετρίως τοξικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση του σε ζώα όπως τα κοτόπουλα.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο και πωλεί περίπου 5 δισεκατομμύρια αυγά ετησίως στη Γερμανία.

Πέρυσι είχαν αποσυρθεί εκατομμύρια αυγά από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ , όταν εντοπίστηκαν αυγά μολυσμένα με fipronil στο Βέλγιο και την Ολλανδία και στη συνέχεια και στη Γερμανία, ενώ όπως αποδείχθηκε από τους ελέγχους το εντομοκτόνο είχε περάσει και σε τρόφιμα που περιείχαν αυγά.

Αξιωματούχοι είπαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν ίχνη του fipronil σε δείγματα που ελήφθησαν από συσκευαστήριο αυγών στην πόλη Βέχτα της Γερμανίας. Τα ίχνη αυτά ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 0,005 mg ανά κιλό, αλλά «πολύ κάτω από το επίπεδο που θα συνιστούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Τα αυγά είχαν παραδοθεί στο διάστημα μεταξύ 17 Μαϊου και 4 Ιουνίου 2018.

Η ολλανδική βιομηχανία πουλερικών επλήγη σκληρά από το διατροφικό σκάνδαλο με το fipronil πέρυσι, όταν έκλεισαν προσωρινά περίπου 180 ορνιθοτροφεία -δέκα εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ξαναλειτουργήσει- και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ