ΒασικόΚαρκινογόνο παράγοντα στον καφέ εντοπίζουν οι Αμερικάνοι

Καρκινογόνο παράγοντα στον καφέ εντοπίζουν οι Αμερικάνοι

- Advertisement -

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου στις συσκευασίες του καφέ επιβάλλει δικαστική απόφαση στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, διαπιστώνοντας πως το δημοφιλές ρόφημα φέρει
έναν καρκινογόνο παράγοντα.
Μια μη κυβερνητική οργάνωση που προσέφυγε κατά δεκάδων εταιρειών παρασκευής και πώλησης καφέ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια ζήτησε όσες έχουν τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες.
Ο Ανώτατος Δικαστής Ελιχου Μπερλε τάχθηκε υπέρ του ισχυρισμού της ΜΚΟ επισημαίνοντας πως «Ενώ ο ενάγων προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης στο έμβρυο, σε βρέφη, σε παιδιά και ενήλικες, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και οι επιδημιολόγοι των κατηγορουμένων κατέθεσαν ότι δεν είχαν άποψη για την αιτιώδη συνάφεια. Οι κατηγορούμενοι απέτυχαν να προσκομίσουν επαρκή στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ επιφέρει όφελος για την ανθρώπινη υγεία».

Το ακρυλαμίδιο
Η μηνυτήρια ΜΚΟ υποστηρίζει ότι μια μερίδα καφέ περιέχει στατιστικά σημαντική ποσότητα ακρυλαμιδίου.
Το ακρυλαμίδιο, πιθανός καρκινογόνος παράγοντας, παράγεται κατά την διαδικασία του ψησίματος ή του τηγανίσματος ορισμένων τροφίμων. Επίσης, όμως παράγεται και όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και έχει επίσης ανιχνευθεί στον βραστό καφέ.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μελέτες έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε αρουραίους και ποντίκια όταν αυτό προστέθηκε στο νερό που έπιναν, αλλά σε δοσολογίες 1.000 έως 10.000 υψηλότερες από αυτές που εκτίθενται οι άνθρωποι μέσω της διατροφής. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ισχύουν και στους ανθρώπους, αλλά σε κάθε περίπτωση σημαίνουν ότι πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας στο ακρυλαμίδιο», υποστηρίζει η επιστημονική εταιρεία.
Και προσθέτει ότι, «αναφορικά με τις μελέτες σε ανθρώπους, οι περισσότερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του νεφρού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, τα αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν μορφές καρκίνου που να σχετίζονται ξεκάθαρα με την κατανάλωση ακρυλαμιδίου. Ο καφές έχει βρεθεί στο επίκεντρο αναρίθμητων μελετών που δείχνουν, είτε ότι κάνει καλό, είτε ότι κάνει κακό, και ίσως και τίποτα από τα δύο».
Βέβαια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press που επικαλείται τη δικαστική απόφαση, κανείς εκ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν αμφισβήτησε την παρουσία του ακρυλαμιδίου στον καφέ.

Διαμάχη ετών
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και η δικαστική απόφαση είναι προκαταρκτική και θεωρείται απίθανο να αναιρεθεί. Στο τρίτο στάδιο της δικαστικής διαδικασία θα καθοριστούν τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους παραβάτες.
Εκτός από τις έγγραφες προειδοποιήσεις που θα καταστούν υποχρεωτικές, νομικοί κύκλοι προβλέπουν κύμα μηνύσεων από καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ