ΚάνναβηΠοια χώρα ψήφισε τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης

Ποια χώρα ψήφισε τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης

- Advertisement -

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή τη νομιμοποίηση της κατοχής και ελεγχόμενης καλλιέργειας κάνναβης από τον Απρίλιο, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και των ιατρικών ενώσεων.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή τη νομιμοποίηση της κατοχής και ελεγχόμενης καλλιέργειας κάνναβης από τον Απρίλιο, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και των ιατρικών ενώσεων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Βάσει του νέου νόμου, θα είναι δυνατή η λήψη έως και 25 γραμμαρίων κάνναβης την ημέρα για προσωπική χρήση μέσω ελεγχόμενων συλλόγων καλλιέργειας κάνναβης, καθώς και η κατοχή έως και τριών φυτών στο σπίτι. Ωστόσο, η κατοχή και η χρήση του ναρκωτικού θα παραμείνει απαγορευμένη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Οι αλλαγές συμπεριλαμβάνουν την Γερμανία στις χώρες της Ευρώπης με τους πιο φιλελεύθερους νόμους για την κάνναβη, ευθυγραμμίζοντάς την με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική χρήση του ναρκωτικού το 2021 και το 2023 αντίστοιχα.

Η Ολλανδία είναι επίσης γνωστή εδώ και πολύ καιρό για τους φιλελεύθερους νόμους περί κάνναβης, αλλά τα τελευταία χρόνια ορισμένα μέρη της χώρας έχουν αρχίσει να καταπολεμούν τις πωλήσεις σε τουρίστες και μη κατοίκους.

Πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου να στηρίξουν τον αμφιλεγόμενο νόμο, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή». Η Γερμανία έχει δει μια απότομη αύξηση στον αριθμό των νέων που χρησιμοποιούν κάνναβη που προέρχεται από τη μαύρη αγορά, δήλωσε ο Lauterbach, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Olaf Scholz.

Με τι ουσίες μπορεί να νοθευτεί η κάνναβη

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Κάνναβης, ουσίες που μπορούν να καταλήξουν στη μαύρη αγορά περιλαμβάνουν άμμο, λακ, ταλκ, μπαχαρικά ή ακόμα και γυαλί και μόλυβδο. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι η μαριχουάνα μπορεί να μολυνθεί με ηρωίνη ή συνθετικά κανναβινοειδή που είναι έως και 100 φορές ισχυρότερα από τα φυσικά ψυχοδραστικά κανναβινοειδή.

Η Simone Borchardt του αντιπολιτευόμενου κόμματος CDU είπε ότι ο νέος νόμος θα αυξήσει μόνο τους κινδύνους για την υγεία για τους νέους. Κατηγόρησε τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του Scholz ότι «κάνουν πολιτική για την ιδεολογία τους και όχι για τη χώρα». Ο νόμος έχει επίσης επικριθεί ευρέως από ιατρικούς συλλόγους και ομάδες υγείας.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης και σχιζοφρένειας. Η παρατεταμένη χρήση έχει επίσης συνδεθεί με ασθένειες του αναπνευστικού και τον καρκίνο των όρχεων.

Ο Thomas Fischbach, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας γιατρών για παιδιά και εφήβους, BKVJ, δήλωσε ότι οι ιατρικοί σύλλογοι ήταν γενικά αντίθετοι στα σχέδια. «Η χρήση κάνναβης στους νέους θα αυξηθεί επειδή τέτοιες ουσίες μεταδίδονται πάντα σε νεότερους», είπε στην εφημερίδα Die Welt. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων, είπε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ