Αξίζει να δειςΝέα επένδυση 9 εκατ. ευρώ από την Tikun Olam για φαρμακευτική κάνναβη

Νέα επένδυση 9 εκατ. ευρώ από την Tikun Olam για φαρμακευτική κάνναβη

- Advertisement -
 • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Νέες επενδύσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ «ξεκλειδώνουν» στο ανερχόμενο πεδίο της φαρμακευτικής κάνναβης, με την Tikun Olam Greece να λαμβάνει το «πράσινο φως» για άδεια καλλιέργειας και εγκατάστασης -πενταετούς διάρκειας- στην Κόρινθο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 762) η έγκριση αφορά την καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, σε έκταση 40,2 στρεμμάτων στα Εξαμίλια, του δήμου Κορινθίας.

Η μονάδα θα παράγει τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον ΕΟΦ άδειας δυνατότητας παραγωγής και αντίστοιχης άδειας έγκρισης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η μονάδα αφορά τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και βιομηχανική επεξεργασία των ανθέων της κάνναβης προς παραγωγή φαρμακευτικών προιόντων. Η μονάδα πρόκειται να λειτουργήσει στην εκτός σχεδίου περιοχή «Λούτσα Παππά», με το έργο να εντάσσεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου–Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η παραγωγική μονάδα θα στεγάζεται σε βιομηχανικό κτίριο με ισόγειο χώρο και θα έχει εμβαδόν (ισογείου) 2.050 m2. Στην μονάδα θα παράγονται προϊόντα κάνναβης (αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων, έλαια, κάψουλες κτλ). Το κτίριο θα είναι μεταλλική κατασκευή και η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με σύνθετα μεταλλικά πετάσματα. Η πρώτη ύλη για τη λειτουργία της μονάδας είναι ο ξηρός ανθός κάνναβης ο οποίος παρέχεται από την μονάδα Ξηραντηρίου/Συσκευαστηρίου.

Η μονάδα Ξηραντηρίου/Συσκευαστηρίου στεγάζεται σε ισόγειο κτίριο εμβαδού 1180 m2 στην οποία προσάγονται τα χλωρά επανθισμένα φυτά του θερμοκηπίου, αποκόπτονται, ξηραίνονται και συσκευάζονται τα ξηρά άνθη.

 

Θερμοκηπιακή εγκατάσταση

Τα χλωρά φυτά της κάνναβης παράγονται στη θερμοκηπιακή εγκατάσταση της Tikun Olam Greece, η οποία περιλαμβάνει:

 • Χώρο μητρικών φωτών και φυτώριο της κάνναβης, αποτελούμενο από έκταση 1152 m2 για την φύτευση των μητρικών φυτών, 270 m2 για το χώρο εκκολαπτηρίου μοσχευμάτων, χώρο αποθήκης και χώρο κλώνων 230 m2 έκαστος και 1152 m2 για το φυτώριο βλάστησης νεαρών φυτών.
 • Θερμοκηπιακό χώρο ανάπτυξης και επάνθισης της κάνναβης για την ανάπτυξη και την επάνθιση των βλαστών συνολικής έκτασης 14.768 m2.
 • Χώρο εγκαταστάσεων θέρμανσης και ύδρευσης εντός του θερμοκηπίου (λέβητες, αντλιοστάσια, δεξαμενές, πιεστικά δοχεία νερού κτλ) εμβαδού 725 m2.

Παράλληλα ο χώρος συμπληρώνεται και από τις αντίστοιχες βοηθητικές εγκαταστάσεις:
 • Υπόγειες δεξαμενές υγραερίου 3 x 5.000 m3.
 • Επίγειες ομβροδεξαμενές 2 x 983 m3.
 • Δεξαμενή συλλογής νερού γεώτρησης 300 m3
 • Δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού 200 m3
 • Μονάδα απολύμανσης λυμάτων μετά την άρδευση
Η κυρίως μονάδα μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις διακριτές μονάδες:
 • Θερμοκηπιακή Μονάδα
 • Ξηραντήριο-Συσκευαστήριο μπουμπουκιών
 • Εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων

Η Θερμοκηπιακή Μονάδα περιλαμβάνει το Φυτώριο των μητρικών φυτών, το εκκολαπτήριο στο οποίο εκκολάπτονται κλώνοι από τα μητρικά φυτά προς ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και των νεαρών φυτών, το φυτώριο των νεαρών φυτών και τέλος τον κυρίως χώρο του Θερμοκηπίου στον οποίο μεταφυτεύονται τα νεαρά φυτά για την ανάπτυξη και την επάνθιση τους.

Στο Ξηραντήριο – Συσκευαστήριο το οποίο συστεγάζεται στο κτίριο της Μονάδας, συλλέγονται τα αναπτυγμένα φυτά κάνναβης τα οποία μετά από μία πρώτη διαλογή και κοπή των ανθέων μεταφέρονται στο Ξηραντήριο και στη συνέχεια προς χειροκίνητη κοπή των ανθέων από τους μίσχους από τους οποίους στη συνέχεια περικόπτονται τα μπουμπούκια σε περιστροφική μηχανή. Τα υπολείμματα των βλαστών (κοτσάνια) μεταφέρονται σε χώρο προσωρινής αποθηκεύσεως, αφού πρώτα τεμαχιστούν σε μικρά τεμάχια – Ξυλίδες (wood chips) και διατηρούνται για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών πριν διατεθούν προς τελική διάθεση σε εξουσιοδοτημένο φορέα.

Τα παραγόμενα αποξηραμένα μπουμπούκια συσκευάζονται σε σακούλες του ενός κιλού και οδηγούνται προς το εργοστάσιο για επεξεργασία.

Στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας της Tikun Olam Greece προσκομίζονται τα ξηρά μπουμπούκια σε συσκευασία σακούλας του ενός κιλού για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Το εργοστάσιο αυτό ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μίας μονάδας παραγωγής φαρμάκων το οποίο διακρίνεται από τους καθαρούς χώρους και την διάκριση της στάθμης πιέσεως εσωτερικού αέρα στους επιμέρους χώρους του εργοστασίου ανάλογα με τον απαιτούμενο βαθμό καθαρότητας.

Τα ξηρά μπουμπούκια οδηγούνται στα επιμέρους τμήματα του εργοστασίου για την παραγωγή των επιμέρους προϊόντων. Τα κύρια τμήματα επεξεργασίας είναι:
 • Μεριδοποίηση αποξηραμένων μπουμπουκιών και συσκευασία.
 • Τρίψιμο και θερμική επεξεργασία για την αποκαρβοξυλίωση (Decarboxylation) των μπουμπουκιών με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία για την παραγωγή κανναβελαίου.
 • Διεργασία εκχυλίσεως με την βοήθεια αιθανόλης για την παραγωγή κανναβελαίου.
 • Διεργασία εκχυλίσεως με την βοήθεια CO2 για την παραγωγή κανναβελαίου.
 • Τα προϊόντα θερμικής επεξεργασίας οδηγούνται στο συσκευαστήριο καψουλών ενώ τα προϊόντα της εκχυλίσεως οδηγούνται στο τμήμα εμφιαλώσεως κανναβελαίου. Τέλος τα προϊόντα οδηγούνται στο χώρο τελικής συσκευασίας και παλετοποίησης των προϊόντων του εργοστασίου.

Αμέσως μετά την συγκομιδή τα άνθη της κάνναβης πρέπει να ξηρανθούν. Η διεργασία της ξήρανσης αποτελεί απαραίτητο βήμα τις διαδικασίας συγκομιδής. Η ξήρανση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και επιτρέπει την μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Τα μπουμπούκια των ανθέων θα παραμένουν για διάστημα 5 έως 7 ημερών στο χώρο της ξήρανσης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ