Αξίζει να δειςΤο «κλαμπ» των ισχυρών CEOs με αμοιβές 20 εκατ. δολ. το 2023

Το «κλαμπ» των ισχυρών CEOs με αμοιβές 20 εκατ. δολ. το 2023

- Advertisement -

Μεγαλώνει η λίστα με τα στελέχη της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που «απολαμβάνουν» ετήσιες αμοιβές άνω των 20 εκατ. δολ. για την αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη της εταιρείας στην οποία ηγούνται εδώ και κάμποσα χρόνια.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Μεγαλώνει η λίστα με τα στελέχη της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που «απολαμβάνουν» ετήσιες αμοιβές άνω των 20 εκατ. δολ. για την αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη της εταιρείας στην οποία ηγούνται εδώ και κάμποσα χρόνια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το fiercepharma, στο «κλαμπ» των ισχυρών προστέθηκε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Merck (στην Ελλάδα γνωστή ως MSD), Ρόμπερτ Ντέιβις, ξεπερνώντας το όριο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια αμοιβή για πρώτη φορά.

Ο 57χρονος Ρόμπερτ Ντέιβις, ο οποίος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην Merck (MSD) το 2021 και πρόεδρος το επόμενο έτος, έλαβε αύξηση 9% στην αμοιβή του το 2023, φτάνοντας στα 20,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρόμπερτ Ντέιβις κατατάσσεται μια θέση πιο χαμηλά από τον Χοακίν Ντουάτο της Johnson & Johnson (με αμοιβή 28,4 εκατομμύρια δολάρια) και τον Ντέιβιντ Ρικς της Eli Lilly (26,6 εκατομμύρια δολάρια), τον Ρίτσαρντ Γκονζάλες που συνταξιοδοτείται από την AbbVie (με 25,7 εκατομμύρια δολάρια), τον Άμπερτ Μπουρλά της Pfizer (21,6 εκατομμύρια δολ.), τον Πασκάλ Σοριό της AstraZeneca (21,6 εκατομμύρια δολάρια) και Reshma Kewalramani της Vertex (20,6 εκατομμύρια δολάρια).

Ανατροπές….

Η αύξηση του μισθού για τον Ρόμπερτ Ντέιβις ήρθε σε μια χρονιά κατά την οποία η κεφαλαιοποίηση της Merck (MSD) μειώθηκε κατά 2% εξαιτίας του σκευάσματος Keytruda, το οποίο χάνει την προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας το 2028.

Ο «σούπερ σταρ» στη μάχη κατά του καρκίνου υπήρξε το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο πέρυσι, αποφέροντας 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τέταρτο τρίμηνο, το Keytruda αντιπροσώπευε το 45% των εσόδων της Merck.

Η τύχη της εταιρείας πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι εξαγορές του Ρόμπερτ Ντέιβις. Τέσσερις μήνες μετά τη θητεία του, η Merck (MSD) εξαγόρασε την Acceleron έναντι 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία απέκτησε την Prometheus και το υποψήφιο PRA023 για τη νόσο του εντέρου, έναντι 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, η Merck κέρδισε την έγκριση του FDA για το Winrevair (sotatercept), ως θεραπεία κατά της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η οποία αποκτήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Acceleron.

Η «μετακίνηση» του Ρόμπερτ Ντέιβις στο «κλαμπ» των ισχυρών επήλθε παρά τη μείωση του μπόνους του, από 4,1 εκατομμύρια δολάρια σε 3,6 εκατομμύρια δολάρια, το 2023.

Ο Ρόμπερτ Ντέιβις βρέθηκε στη φαρμακευτική επιχείρηση Merck το 2014 αναλαμβάνοντας καθήκοντα οικονομικού διευθυντή. Ο ρόλος του επεκτάθηκε τα επόμενα επτά χρόνια πριν αναλάβει τη θέση του CEO, Ken Frazier, την 1η Ιουλίου 2021.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ