Αξίζει να δειςΤα σούπερ μάρκετ στη στρατολόγηση ατόμων για κλινικές δοκιμές

Τα σούπερ μάρκετ στη στρατολόγηση ατόμων για κλινικές δοκιμές

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα σούπερ μάρκετ εισέρχονται στον τομέα κλινικών δοκιμών μετά την απόφαση της Walmart να «στηρίξει τις φαρμακευτικές και ερευνητικές εταιρείες εντοπίζοντας και προσλαμβάνοντας άτομα για να ολοκληρώσουν τις κλινικές τους δοκιμές», ανοίγοντας μέτωπο στους ανταγωνιστές Walgreens και CVS Health Group.

Τα σούπερ μάρκετ εισέρχονται στον τομέα κλινικών δοκιμών μετά την απόφαση της Walmart να «στηρίξει τις φαρμακευτικές και ερευνητικές εταιρείες εντοπίζοντας και προσλαμβάνοντας άτομα για να ολοκληρώσουν τις κλινικές τους δοκιμές», ανοίγοντας μέτωπο στους ανταγωνιστές Walgreens και CVS Health Group.
Πηγή: Reuters

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Walmart Healthcare Research Institute, η νέα ερευνητική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης του κορυφαίου λιανοπωλητή των ΗΠΑ, θα εντοπίζει τους συμμετέχοντες για τα προγράμματα κλινικών δοκιμών, ενώ η Walmart, μέσω της πύλης MyHealthJourney για ασθενείς, θα βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν επερχόμενες ερευνητικές δοκιμές και να παρακολουθούν την εξέλιξη της φροντίδας τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επέκταση της Walmart στη στρατολόγηση κλινικών δοκιμών θα μπορούσε να της φέρει νέες ροές εσόδων από εταιρείες φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον John Wigneswaran, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Walmart, «τα ερευνητικά κέντρα και οι φαρμακευτικές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε διαφορετικούς πληθυσμούς πελατών, για πιθανές δοκιμές και μελέτες».

Προσέλκυση ασθενών

Η «στρατολόγηση» ασθενών είναι δύσκολη στις κλινικές δοκιμές. Οι μελέτες μπορεί να καθυστερήσουν ή να τερματιστούν όταν οι οργανισμοί δεν είναι σε θέση να προσελκύσουν αρκετούς ανθρώπους να συμμετάσχουν ή όταν οι ασθενείς εγκαταλείψουν τη δοκιμή.

Οι ηλικιωμένοι, οι αγροτικοί πληθυσμοί, οι γυναίκες και οι έγχρωμοι στις ΗΠΑ συχνά μένουν εκτός κλινικής έρευνας επειδή δεν έχουν επίγνωση και πρόσβαση στις δοκιμές.

Η Walmart συνεργάζεται επί του παρόντος με την Laina Enterprises, μια εικονική πλατφόρμα διαχείρισης κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση.

Η Rival Walgreens δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι είχε ξεκινήσει υπηρεσίες κλινικών δοκιμών για να αυξήσει την ποικιλομορφία στα υποκείμενα των μελετών. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Walgreens βρίσκεται σε συνομιλίες με «πολλές κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες» για να βοηθήσει στην πρόσληψη ασθενών, εικονικές ή υβριδικές κλινικές δοκιμές και πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας.

Συνεργασίες…

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters, η Walgreens συνεργάστηκε με το Κέντρο Επιστημών Υγείας του University of North Texas Health Science Center, ξεκινώντας το 2018 μια μελέτη σε Αφροαμερικανούς ασθενείς με HIV.

Η Walmart έχει δηλώσει ότι θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο στις επιχειρήσεις υψηλού περιθωρίου κέρδους, όπως οι τομείς υγειονομικής περίθαλψης, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η διαφήμιση.

«Η Walgreens κάνει μια ώθηση προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα καταστήματά της για να προσεγγίσει τον πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό στις κλινικές δοκιμές, επομένως φαίνεται εφικτό ότι αυτό είναι κάτι που η Walmart μπορεί τελικά να θέλει επίσης να κάνει», όπως δήλωσε η Carri Chan, καθηγήτρια στο Columbia Business School.

Εν τω μεταξύ, η CVS Health άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες για κλινικές δοκιμές το 2021. Ο Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών Κλινικών Δοκιμών του CVS Health, Tony Clapsis, δήλωσε στο Reuters ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος του κόστους, αν και ορισμένα έξοδα μπορεί να επιβαρυνθούν από το Medicare ή το Medicaid.

Έκτοτε, η CVS διεξήγαγε μελέτες για την παρακολούθηση της εμφάνισης παραλλαγών της COVID-19, ενώ βρισκόταν σε σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, εργάζεται επίσης σε μια κλινική μελέτη για τη γρίπη, ενώ συνεργάζεται και με την Pfizer για να «προσλάβει» 600 συμμετέχοντες για μια μελέτη για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της COVID-19, σύμφωνα με τον κατάλογο προσλήψεων ασθενών που «είδε» το Reuters.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ