Αξίζει να δειςΤα 9 «καυτά» deals στο χώρο του φαρμάκου το α’ εξάμηνο 2023

Τα 9 «καυτά» deals στο χώρο του φαρμάκου το α’ εξάμηνο 2023

- Advertisement -

Το 2022 αποδείχθηκε έτος προκλήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των φαρμάκων και βιοεπιστημών. Μολονότι πραγματοποιήθηκαν εξαγορές υψηλής αξίας, όπως η προσφορά 27,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amgen για την Horizon Therapeutics και η κίνηση αξίας 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Pfizer στην Biohaven, το συνολικό τοπίο συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν «κατώτερο των προσδοκιών», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το 2022 αποδείχθηκε έτος προκλήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των φαρμάκων και βιοεπιστημών. Μολονότι πραγματοποιήθηκαν εξαγορές υψηλής αξίας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 9 συμφωνίες αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η BioSpace συγκέντρωσε τη λίστα με αυτές τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, υπογραμμίζοντας πως στις εταιρείες βιοτεχνολογίας υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες να αποκτήσουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες με δελεαστικά περιουσιακά στοιχεία για την ενίσχυση του pipeline τους. Συγκεκριμένα:

1. Συμφωνία Pfizer με Seagen: Επέκταση αγωγού ογκολογίας

Αξία συμφωνίας: 43 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Pfizer εξαγόρασε τη Seagen, την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σιάτλ έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή στοχεύει να συνδυάσει την τεχνολογία του φαρμάκου της Seagen με την τεχνογνωσία της Pfizer, ενισχύοντας τη θέση της δεύτερης στην αγορά της ογκολογίας και ενδυναμώνοντας την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η προσφορά της Pfizer έφτασε στα 229 δολ./μετοχή, ξεπερνώντας σημαντικά των υπολοίπων, όπως της Merck και Sanofi.

2. Merck – Prometheus Biosciences: Ενίσχυση ανοσολογίας

Αξία συμφωνίας: 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Μετά τη διερεύνηση της πιθανότητας απόκτησης της Seagen με έδρα το Σαν Ντιέγκο το 2022, η Merck αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει. Αντίθετα, η διακεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει την Prometheus Biosciences έναντι περίπου 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Merck απέκτησε όλες τις μετοχές της Prometheus έναντι 200 δολ. ανά τεμάχιο.

Με αυτή την κίνηση η Merck αποκτά πρόσβαση σε μια πειραματική θεραπεία, γνωστή ως PRA023, σχεδιασμένη για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Η εξαγορά ενισχύει τη θέση της Merck στον τομέα της ανοσολογίας.

3. Astellas Pharma – Iveric Bio: Οφθαλμολογικές θεραπείες

Αξία συμφωνίας: 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Astellas απέκτησε την Iveric Bio, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ έναντι 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την μεγαλύτερη εξαγορά της έως σήμερα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Astellas θα καταβάλει 40 δολάρια ανά μετοχή προκειμένου να εξασφαλίσει την απόκτηση της Iveric

Η εξαγορά παρέχει στην Astellas πρόσβαση σε πολλαπλά προγράμματα για τη θεραπεία της γεωγραφικής ατροφίας λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συμπεριλαμβανομένου ενός με PDUFA, που έχει οριστεί για τον Αύγουστο.

4. Η Novartis αποκτά την Chinook Therapeutics: Επέκταση στην νεφρολογία

Αξία συμφωνίας: 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Novartis εξαγόρασε πρόσφατα την Chinook Therapeutics, με έδρα το Σιάτλ. Πρόκειται για έναν σημαντικό «παίκτη» από το θεραπευτικό μέτωπο της νεφρολογίας. Η συμφωνία ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμυρία δολάρια σε αξία, δηλαδή 40 δολάρια ανά μετοχή. Σε πρώτη φάση, η Novartis θα καταβάλει σε μετρητά 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει δεσμευτεί για πρόσθετα δικαιώματα ενδεχόμενης αξίας έως και 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Novartis θα αποκτήσει πρόσβαση σε δύο περιουσιακά στοιχεία -προχωρημένου σταδίου- της Chinook που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κλινικής ανάπτυξης για τη νεφροπάθεια ανοσοσφαιρίνης Α (IgAN). Το IgAN είναι μια σπάνια, προοδευτική αυτοάνοση νεφρική νόσος.

5. Sanofi – Provention: Χαρτοφυλάκιο του Διαβήτη

Αξία συμφωνίας: 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Sanofi εξαγόρασε την Provention Bio με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, μια κορυφαία εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά του διαβήτη, έναντι 25 δολ. ανά μετοχή, με αποτέλεσμα η συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η εξαγορά παραχωρεί στη Sanofi τα αποκλειστικά δικαιώματα του Tzield (teplizumab-mzwv), ενός φαρμάκου που αναπτύχθηκε για να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, σταδίου 3. Το Tzield έλαβε έγκριση από τον FDA τον περασμένο Νοέμβριο του 2022, καθιστώντας το την πρώτη θεραπεία τροποποίησης της νόσου, που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης.

6. Eli Lilly – DICE Therapeutics: Επέκταση θεραπειών στα αυτοάνοσα

Αξία συμφωνίας: 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Προκειμένου να επεκτείνει το φάσμα των θεραπειών της στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, η Eli Lilly εξαγόρασε την DICE Therapeutics, μια εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η Eli Lilly ανέφερε ότι η συμφωνία αποτιμάται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στα 48 δολάρια ανά μετοχή.

Η συμφωνία θα δώσει στην Eli Lilly την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το DELSCAPE, την πλατφόρμα ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων της DICE. Αυτή η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί τη δημιουργία φαρμάκων μικρών μορίων, επιτρέποντας την αποτελεσματική διακοπή των αλληλεπιδράσεων πρωτεΐνης.

7. GSK – Bellus Health: Πιθανό blockbuster για τον χρόνιο βήχα

Αξία συμφωνίας: 2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η GSK θα αποκτήσει την εταιρεία Bellus Health, με έδρα τον Καναδά, για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 14,75 δολάρια ανά μετοχή. Αυτή η στρατηγική εξαγορά θα δώσει στην GSK πρόσβαση στο camlipixant, μια θεραπεία για τον ανθεκτικό χρόνιο βήχα. Το Camlipixant, βασικό φάρμακο της Bellus, είναι ένας εξαιρετικά εκλεκτικός ανταγωνιστής του υποδοχέα P2X3.

Η GSK δήλωσε ότι αναμένει αυτή η εξαγορά να χρησιμεύσει ως καταλύτης για υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή, με τα θετικά αποτελέσματα να αναμένεται να ξεκινήσουν το 2027. Η εταιρεία αναγνώρισε σημαντικές δυνατότητες πωλήσεων για το camlipixant μέχρι το 2031.

8. AstraZeneca – CinCor Pharma: Επέκταση του pipeline

Αξία συμφωνίας: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Η εξαγορά της CinCor με έδρα το Cincinnati του Οχάιο από την AstraZeneca, θα ενισχύσει τον καρδιονεφρικό αγωγό της καθώς η CinCor αναπτύσσει θεραπείες που στοχεύουν στην υπέρταση και τη χρόνια νεφρική νόσο. Η AstraZeneca συμφώνησε σε μια πρόταση 26 δολαρίων ανά μετοχή ή 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά για την εξαγορά.

Επιπλέον, μια πληρωμή 10 δολ. ανά μετοχή εξαρτάται από μια ειδική ρυθμιστική κατάθεση σχετικά με το υποψήφιο φάρμακο της CinCor, το baxdrostat – έναν αναστολέα συνθάσης αλδοστερόνης. Το baxdrostat βρίσκεται υπό έρευνα ως θεραπεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία υπέρταση.

9. Ironwood Pharmaceuticals – VectivBio: Θεραπείες σπάνιων ασθενειών

Αξία συμφωνίας: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η Ironwood Pharmaceuticals συνήψε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της VectivBio, μιας ελβετικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας. Αυτή η συμφωνία εξ’ ολοκλήρου σε μετρητά αποτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή 17 δολάρια ανά μετοχή.

Η VectivBio ειδικεύεται στην έρευνα, ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση θεραπειών για διάφορες σπάνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της οξείας νόσου μοσχεύματος έναντι του ξενιστή και του συνδρόμου βραχέως εντέρου με εντερική ανεπάρκεια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ