• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε παγκόσμια συμφωνία με την αμερικανική MeiraGTx προχώρησε η φαρμακευτική επιχείριση Janssen Pharmaceutical, θυγατρική της Johnson & Johnson, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού νέα φάρμακα για κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το χαρτοφυλάκιο νέων φαρμάκων περιλαμβάνει θεραπείες για αχρωματοψία (ACHM), μεταλλάξεις σε CNGB3 ή CNGA3. Οι δύο εταιρείες προχωρούν σε ερευνητική συνεργασία προκειμένου να μελετήσουν άλλες κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, προκειμένου να επεκτείνουν την ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας με αδενο-σχετιζόμενο ιό (Αdeno-Αssociated Viral – AAV).

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Janssen θα πληρώσει στην MeiraGTx, 100 εκατομμύρια δολάρια μπροστά σε μετρητά, αποκτώντας ταυτόχρονα αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη προκλινικών θεραπειών σε κληρονομικές μορφές απώλειας όρασης (πληρωμές ορόσημο 340 εκατ. δολ.).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Janssen επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της, με την προσθήκη καινοτόμων περιουσιακών στοιχείων. Στο μέτωπο βελτίωσης της όρασης ή ακόμη και αποτροπής εξέλιξης της τύφλωσης, σε κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές», όπως δήλωσε ο James List, Global Therapeutic Head, Cardiovascular & Metabolism της Janssen Research & Development.

«Προσβλέπουμε μέσω της συνεργασίας μας, με την MeiraGTx, να αναπτύξουμε τα περιουσιακά αυτά στοιχεία και να διερευνήσουμε νέους πιθανούς στόχους στις κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς».

Η μεγαλύτερη επένδυση της Janssen

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση της Janssen στο μέτωπο της γονιδιακής θεραπεία μέχρι στιγμής. Πριν από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2018, προχώρησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της νόσου Alzheimer, στηριζόμενη σε γονιδιακή θεραπεία.

«Η νέα αυτή συνεργασία στηρίζεται στη μακροχρόνια δέσμευση της Janssen για την αντιμετώπιση των ασθενειών που δεν υπάρχει θεραπεία, σε όλο τον κόσμο», όπως τονίζει ο Mathai Mammen, Γενικός Διευθυντής της Janssen Research & Development, υπογραμμίζοντας πως «Μέσω αυτής της συνεργασίας, προσβλέπουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών, για να παράσχουμε νέες επιλογές σε ανθρώπους που ζουν με κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα