ΕπιχειρηματικάΤο ενδεχόμενο πώλησης assets της Shire εξετάζει η Takeda μετά την εξαγορά

Το ενδεχόμενο πώλησης assets της Shire εξετάζει η Takeda μετά την εξαγορά

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το ενδεχόμενο πώλησης assets της Shire Plc εξετάζει η Takeda Pharmaceuticals, συμπεριλαμβανομένης και μιας θεραπείας για ασθένειες των ματιών, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς ύψους 62 δισ. δολαρίων της βρετανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας.

Το φάρμακο κατά των ασθενειών ματιού Xiidra και η θεραπεία υπόπαραθυρεοειδισμού Natpara, είναι μεταξύ των πωλήσεων που προωθεί η Takeda, και η οποία θα μπορούσε να αποφέρει 5 δισ. δολάρια τα οποία η ιαπωνική εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μειώσει το χρέος που συσσωρεύτηκε για την χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Η ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά του φαρμακευτικού κλάδου από το 2000, έλαβε «σάρκα και οστά» στις αρχές του περασμένου Μαίου, καθώς ολοκληρώθηκε οριστικά μετά από πολλές διεργασίες η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πολύμηνη μάχη για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής έλαβε τέλος, καθώς η ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Shire έναντι 49,01 δισ. στερλίνων ή 66,53 δολαρίων ανά μετοχή -30,33 δολάρια σε μετρητά και 0,839 μετοχές της Takeda για κάθε μία της Shire, αποτιμώντας την εταιρεία στα 62 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι μέτοχοι επεσήμαναν ότι η μεγαλύτερη ιαπωνική φαρμακευτική θα συσσωρεύσει υπερβολικό χρέος για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, δυσκολεύοντας τον εαυτό της μετά από το δανεισμό χρημάτων για την αγορά μιας αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου πέρυσι.

Η συμφωνία δημιουργεί την όγδοη μεγαλύτερη φαρμακευτική παγκοσμίως με συνολικές πωλήσεις 30 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ