Αξίζει να δειςΑυτές είναι οι τρεις κορυφαίες φαρμακευτικές στην έκθεση PatientView

Αυτές είναι οι τρεις κορυφαίες φαρμακευτικές στην έκθεση PatientView

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τρεις φαρμακευτικές, η ViiV, η Roche και η Pfizer, φιγουράρουν στο top-3 των κορυφαίων επιχειρήσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτης ESG), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης του PatientView.

Τρεις φαρμακευτικές, η ViiV, η Roche και η Pfizer, φιγουράρουν στο top-3 των κορυφαίων επιχειρήσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτης ESG), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης του PatientView.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το PatientView διενήργησε έρευνα σε περίπου 1.500 ομάδες ασθενών, στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, ζητώντας τους να κατατάξουν τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τον δείκτη ESG.

Σύμφωνα με το PatientView, προέκυψαν δύο λίστες κατάταξης στο σχετικό αυτό ερώτημα:
  • Το πρώτο προέρχεται από ομάδες ασθενών που είναι «εξοικειωμένοι» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά δεν έχουν κάποια «συνεργασία» μαζί τους. Σε αυτόν τον κατάλογο, η ελβετική εταιρεία Roche βρέθηκε στην κορυφή το 2021, ανεβαίνοντας ακόμα μια θέση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε αυτή την περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία παραγωγής φαρμάκων Pfizer, βρέθηκε στη δεύτερη θέση (από τρίτη το 2020), ενώ η φαρμακευτική ViiV -που είναι στοχευμένη στη θεραπεία κατά του HIV/AIDS κατέλαβε την τρίτη θέση, υποχωρώντας δύο θέσεις από το προηγούμενο έτος.

  • Στη δεύτερη λίστα, εστιάζοντας ειδικά σε ομάδες ασθενών που συνεργάζονται με τις εταιρείες που τους υπέδειξαν, παραμένουν οι ίδιες τρεις εταιρείες, αλλά με διαφορετική σειρά κατάταξης. Συγκεκριμένα, η ViiV καταλαμβάνει την πρώτη θέση, όπως και το 2020, ενώ η Roche έρχεται δεύτερη και η Pfizer τρίτη.

Αυτό είναι ένα βήμα πιο πάνω από την τρίτη για τη Roche το 2020, αλλά ένα μεγάλο άλμα για την Pfizer, η οποία πήγε από την έκτη την ίδια χρονιά στην τρίτη το 2021.

Η Roche βρέθηκε στο προσκήνιο της «μάχη» κατά της COVID-19. Η εταιρεία δημιούργησε γρήγορα ένα νέο τεστ όταν επικράτησε η πανδημία το 2020 και πιο πρόσφατα εισήγαγε νέα διαγνωστικά για τον εντοπισμό των αναδυόμενων παραλλαγών. Συνεργάστηκε επίσης με την Regeneron, για την παραγωγή θεραπείας αντισωμάτων κατά της πανδημίας, την REGN-COV2.

Η Pfizer, κατάφερε γίνει πολύ πιο γνωστή στη διάρκεια της πανδημίας, πρωτίστως λόγω του εμβολίου Comirnaty κατά της COVID και πιο πρόσφατα λόγω της θεραπείας Paxlovid.

Η ViiV , βρίσκεται τακτικά στην κορυφή των καταλόγων των φαρμακευτικών εταιρειών του PatientView. Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε την παγκόσμια στρατηγική «Θετικής Δράσης 2020-2030», η οποία στόχο έχει την επίτευξη δράσεων σε ένα πλαίσιο υγειών κοινοτήτων για «έναν κόσμο δίχως AIDS».

Η ευαισθητοποίηση των εταιρειών στον δείκτη ESG ήταν συνήθως χαμηλή, ιδιαίτερα στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αλλάζει αυτή η εικόνα, όπως διαπιστώνει το PatientView.

Συμμετοχή των ασθενών

Το 55% ασθενών που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα PatientView το 2021, δήλωσαν ότι «δεν γνώριζαν» για τις δραστηριότητες ESG από τον τομέα του φαρμάκου. Ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2020, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχονταν σε 61% στις ομάδες ασθενών που συμμετείχαν.

Παρά την μείωση, οι ομάδες ασθενών δηλώνουν ότι το φάρμακο μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. Πολλές ομάδες ασθενών θα ήθελαν οι φαρμακευτικές εταιρείες «να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκουν τις κοινότητες ασθενών στον καθορισμό των δεικτών ESG που σχετίζονται με τον ασθενή», όπως ανέφερε η έκθεση.

Οι πέντε φαρμακευτικές εταιρείες που κατατάσσονται στην κορυφή το 2021 (και το 2020), από την οπτική γωνία των συλλόγων ασθενών που είναι εξοικειωμένοι με την εταιρεία*
As assessed by respondent patient groups familiar with

the company

 

Adoption of ESG

 

Communication of ESG

Overall ranking 2021

N = 629

Overall ranking 2020

N = 511

 

Difference

Roche (Genentech/Chugai) 1st 1st 1st 2nd +1
Pfizer 2nd 3rd = 2nd 3rd +1
ViiV Healthcare 3rd 2nd = 2nd 1st -1
Gilead Sciences 4th 4th 4th 4th 0
Horizon Therapeutics 5th 5th 5th 6th +1

 

Οι πέντε φαρμακευτικές εταιρείες που κατατάσσονται στην κορυφή το 2021 (και το 2020), από την οπτική γωνία των συλλόγων ασθενών που συνεργάζονται με  την εταιρεία*
As assessed by respondent patient groups that work with

the company

 

Adoption of ESG

 

Communication of ESG

Overall ranking 2021

N = 620

Overall ranking 2020

N = 511

 

Difference

ViiV Healthcare 1st 1st 1st 1st 0
Roche (Genentech/Chugai) 3rd 2nd = 2nd 2nd 0
Pfizer 2nd 3rd = 2nd 6th +4
Gilead Sciences 4th 4th 4th 4th 0
Lundbeck 6th 5th 5th 14th +9

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ