Αξίζει να δειςPatientView: Οι ηγέτες στην κατηγορία φαρμάκων για τον καρκίνο

PatientView: Οι ηγέτες στην κατηγορία φαρμάκων για τον καρκίνο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην πρώτη θέση κατάταξης της τελευταίας έρευνας PatientView, επιστρέφει ο «γίγαντας» της ογκολογίας Roche, ως ο «καλύτερος κατασκευαστής φαρμάκων για τον καρκίνο», σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανέδειξαν οι ομάδες ασθενών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Στην πρώτη θέση κατάταξης της τελευταίας έρευνας PatientView, επιστρέφει ο «γίγαντας» της ογκολογίας Roche, ως ο «καλύτερος κατασκευαστής φαρμάκων για τον καρκίνο», σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανέδειξαν οι ομάδες ασθενών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την έρευνα PatientView που διεξήχθη (μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023) σε 555 ομάδες ασθενών παγκοσμίως με καρκίνο, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατατάσσουν την απόδοση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η φαρμακευτική επιχείρηση Roche βρέθηκε στην πρώτη θέση στις τέσσερις κατηγορίες.

Η Roche, η οποία για δεκαετίες έχει παράγει ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο (από το Herceptin και το Avastin, μέχρι το Tecentriq και το Kadcyla) διακρίθηκε σε κάθε μια από τις κατηγορίες μετρήσεων του PatientView: Είτε στις ομάδες ασθενών που είναι εξοικειωμένοι με την εταιρεία, είτε σε εκείνες που συνεργάζονται που ενεργά με την εταιρεία και στις δύο κατηγορίες (των 24 και 15 μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών).

Η φαρμακευτική επιχείρηση Roche κατείχε για τελευταία φορά την κορυφαία θέση στην έκθεση του 2020. Το 2021 «εκθρονίστηκε» από την Pfizer, κυρίως λόγω της προσοχής που συγκέντρωσε η φαρμακευτική εταιρεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, η Roche φαίνεται πως πλέον έχει ανακτήσει τη θέση της στην κορυφή, ενώ η Pfizer έχει μετακινηθεί στην τρίτη θέση, σε όλες τις μετρήσεις που χρησιμοποιεί το PatientView.

Η Merck & Co. που δεν κατατάχθηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιρειών στην προηγούμενη έκδοση της έκθεσης του PatientView, στην πιο πρόσφατη έκθεση εξασφάλισε τη θέση Νο. 2 σε σύνολο 24 εταιρειών, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των ομάδων ομάδες ασθενών με καρκίνο που γνωρίζουν την εταιρεία. Επιπλέον, η Merck, κατασκευαστής του Keytruda, κατατάχθηκε επίσης στη δεύτερη θέση μεταξύ των 15 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών στην αξιολόγηση που διεξήχθη από ομάδες ασθενών που γνωρίζουν την εταιρεία.

Ωστόσο, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier, κατασκευαστής του φαρμάκου για τον καρκίνο του αίματος Tibsovo, βρέθηκε στη δεύτερη θέση όταν αξιολογήθηκε από ομάδες ασθενών με καρκίνο που συνεργάζονται με την εταιρεία.

Η αναφορά δεν είναι απλώς ένα σύστημα κατάταξης για τις φαρμακευτικές, καθώς το PatientView εμβαθύνει σε μια σειρά από ζητήματα που οι ερωτηθέντες θεωρούν ως τα πλέον κρίσιμα.

Για τις ομάδες ασθενών με καρκίνο, οι «διαρκείς πιέσεις στον κλάδο όσον αφορά την τιμολόγηση και ο καθορισμός δίκαιων πολιτικών», ήταν το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με το PatientView.

«Πολλές από τις ομάδες ασθενών με καρκίνο του 2022 που απάντησαν – ανεξάρτητα από την θεραπευτική κατηγορία στον καρκίνο – θεώρησαν ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα θα πρέπει να είναι φθηνότερα», όπως ανέφερε το PatientView στην έκθεσή του. Ζητούμενο μάλιστα ήταν «από τις φαρμακευτικές εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες στους ασθενείς – όχι μόνο για τα προϊόντα, αλλά και για τις διαδικασίες που οδηγούν στην ανάπτυξή τους και για τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούνται αυτά τα φάρμακα».

Η εταιρική φήμη της φαρμακευτικής βιομηχανίας στον τομέα του καρκίνου παρέμεινε ίδια το 2022, με το 2021. Και τα δύο χρόνια, το 67% των ομάδων – ασθενών με καρκίνο που απάντησαν, βαθμολόγησαν την εταιρική φήμη της φαρμακευτικής βιομηχανίας ως «εξαιρετική» ή «καλή».

Ωστόσο, τα ζητήματα τιμολόγησης εξακολουθούν να προκαλούν μείζονα ανησυχία. Μόλις το 18% των ομάδων ασθενών με καρκίνο είπε ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι «εξαιρετική» ή «καλή» στον καθορισμό δίκαιων πολιτικών τιμολόγησης, ενώ το 22% θεώρησε τη φαρμακευτική αγορά ως «εξαιρετική» ή «καλή» στο να είναι διαφανής ως προς την τιμολόγηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ