ΕπιχειρηματικάΟι νέες επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. της βιομηχανίας φαρμάκου

Οι νέες επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. της βιομηχανίας φαρμάκου

- Advertisement -

Συνολικά στα 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα των ελληνικών βιομηχανιών φαρμάκου για την περίοδο 2020-2026, με τις νέες παραγωγικές υποδομές να αποτελούνται από 10 νέα εργοστάσια, 32 μονάδες παραγωγής, 56 γραμμές παραγωγής και 14 ερευνητικές δομές, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας.

Συνολικά στα 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα των ελληνικών βιομηχανιών φαρμάκου για την περίοδο 2020-2026, με τις νέες παραγωγικές υποδομές να αποτελούνται από 10 νέα εργοστάσια, 32 μονάδες παραγωγής, 56 γραμμές παραγωγής και 14 ερευνητικές δομές, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μόνο στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τρία επενδυτικά σχέδια −των φαρμακοβιομηχανιών Demo, Win Medica του ομίλου Elpen και της Faran− αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 νέες θέσεις.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με τις νέες επενδύσεις το 75% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα θα μπορεί να καλύπτεται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Οι επενδύσεις για τη φετινή χρονιά αγγίζουν τα 185 εκατ. ευρώ, ενώ από 175 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις τα έτη 2025 και 2026. Σημειώνεται πως για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εφαρμόζεται από το 2019 το “επενδυτικό clawback”, μέσω του οποίου γίνεται αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών και έρευνας & ανάπτυξης (περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές μελέτες).

Επενδυτικό πρόγραμμα

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνει:
– Adelco: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Μοσχάτο Αττικής.

– Αnfarm: Νέα μονάδα παραγωγής στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

– Bennett: Νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση Αττικής.

– ΒΙΑΝΕΞ: Επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στη Μεταμόρφωση Αττικής, νέο Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής στην Πάτρα και νέες εγκαταστάσεις διοίκησης και κέντρο διανομής στον Γέρακα Αττικής.

– Βιόκοσμος: Νέο εργοστάσιο ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική.

– Boehringer Ingelheim: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Κορωπί Αττικής και energy center.

– Demo: Νέα εργοστάσια στην Τρίπολη και νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής, νέο κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο και Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

– Elpen: Νέο εργοστάσιο στην Κερατέα Αττικής και το Athens LifeTech Park στα Σπάτα, επέκταση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο εργοστάσιο στο Πικέρμι. Παράλληλα, η Winmedica του ομίλου Elpen κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη Αρκαδίας.

– Famar: Νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας στο εργοστάσιο στην Ανθούσα Αττικής και βιοκλιματικό εργοστάσιο στην Αυλώνα.

– Faran: Επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης στην Κηφισιά Αττικής.

– Galenica: Νέα μονάδα στο Κρυονέρι Αττικής, νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στη Χαλκίδα και βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης στην Κηφισιά.

– Genepharm: Επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης στην Παλλήνη.

– Help Pharmaceuticals: Νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο στα Ιωάννινα.

– Iasis: Νέα μονάδα παραγωγής και νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στο Κορωπί.

– Labomed: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Κορωπί.

– Lavipharm: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση εργοστασίου στην Παιανία.

– Libytec: Νέο εργοστάσιο στην Κερατέα Αττικής.

– Medicair: Νέα μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

– Petsiavas: Νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο στην Κηφισιά.

– Pharmathen: Νέες μονάδες παραγωγής LAI στο εργοστάσιο στις Σάπες Ροδόπης.

– Pharmazac: Νέο εργοστάσιο ραδιοφαρμάκων στη Λαμία Φθιώτιδας και νέο εργοστάσιο φαρμάκων στην Κερατέα.

– Rafarm: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στην Παιανία και νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.

– Rontis: Νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στη Λάρισα.

– Syn: Νέο εργοστάσιο ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο.

Hub επενδύσεων η Τρίπολη

Σύμφωνα με το capital, η Τρίπολη συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των νέων επενδύσεων, καθώς στην περιοχή παρέχονται επιπλέον επενδυτικά κίνητρα μέσω του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης σε κοντινές περιοχές, όπως η Μεγαλόπολη.

Στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας Demo στην Τρίπολη, η κατασκευαστική φάση του οποίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Η επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί η Demo θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Η επένδυση θα είναι έτοιμη μέσα στο 2025.

Η Win Medica, με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη, μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2025.

Η Faran σχεδιάζει μια νέα, σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα χτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Η επένδυση αναμένεται να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ το οικόπεδο έχει ήδη αγοραστεί. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες, και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα, εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στη διεθνή αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ