Αξίζει να δειςΟι κορυφαίες εταιρείες στη λίστα ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα

Οι κορυφαίες εταιρείες στη λίστα ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Συνολικά πέντε φαρμακευτικές επιχειρήσεις φιγουράρουν στη λίστα έρευνας του PatientView σχετικά με τη φήμη των εταιρειών σε 293 ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και την Pfizer να «πρωτοστατεί» σε όλες τις μετρήσεις.

Συνολικά πέντε φαρμακευτικές επιχειρήσεις φιγουράρουν στη λίστα έρευνας του PatientView σχετικά με τη φήμη των εταιρειών σε 293 ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και την Pfizer να «πρωτοστατεί» σε όλες τις μετρήσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Pfizer βρέθηκε στο προσκήνιο με το νέο εμβόλιο και την θεραπεία κατά του COVID-19, βοηθώντας την εταιρεία να καταστεί η πλέον αξιόπιστη φαρμακευτική επιχείρηση στα «μάτια» των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα.

Η τελευταία έκθεση από το PatientView, που διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 συγκέντρωσε τις απόψεις 293 ομάδων ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, μέσω διαδικτυακής έρευνας σχετικά με την απόδοση της φαρμακευτικής βιομηχανίας το 2021.

Κορυφαίες εταιρείες

Συλλέγοντας τα δεδομένα, το PatientView συντάσσει τη λίστα με τις τρεις κορυφαίες εταιρείες από τις 27 συνολικά φαρμακευτικές που πωλούν φάρμακα για αυτοάνοσες παθήσεις. Οι εταιρείες κατατάσσονται ανάλογα με τη συνολική επίδραση που έχει η εταιρική τους φήμη, ανεξάρτητα από τον βαθμό συνεργασίας με τους συλλόγους. Στην περίπτωση αυτή, η Pfizer βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η AbbVie κατατάσσεται δεύτερη και η Novartis λαμβάνει την τρίτη θέση.

Παρόμοια παραμένει και η εικόνα για τις τρεις πρώτες εταιρείες, στην αξιολόγηση των συλλόγων ασθενών που συνεργάζονται θεραπευτικά με τις φαρμακευτικές, με την Pfizer να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή, η AbbVie στη δεύτερη θέση και η Takeda στην τρίτη. Σε αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με τους συλλόγους ασθενών που είναι εξοικειωμένοι με τις εταιρείες, στις δύο πρώτες θέσεις παραμένουν η Pfizer και AbbVie, ενώ στην τρίτη θέση προστίθεται η Roche.

Η φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer εμπορεύεται πολλά αυτοάνοσα φάρμακα με υψηλές πωλήσεις, όπως το πλέον πρόσφατο Cibinqo, για τη θεραπεία του στοματικού εκζέματος, καθώς και τη θεραπεία κατά της αρθρίτιδας, Xeljanz.

Η AbbVie, αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των αυτοάνοσων, νοσημάτων, με το γνωστό πλέον Humira, καθώς και τις σχετικά νεότερες προσθήκες Rinvoq και Skyrizi στο χαρτοφυλάκιο της.

Η Takeda και η Novartis διαθέτουν στην αγορά αρκετά αυτοάνοσα φάρμακα και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη που φιγουράρουν στην πρώτη τριάδα.

Πρωτοστατεί η βιομηχανία φαρμάκου

Οι 293 ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα κατέταξαν τη συνολική εταιρική φήμη της φαρμακευτικής βιομηχανίας ως υψηλότερη, σε σχέση με αυτή όλων των άλλων τομέων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων της βιοτεχνολογίας, των εταιρειών γενόσημων φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων.

Ταυτόχρονα, η έκθεση διαπίστωσε ότι το 63% των ασθενών αξιολόγησε την εταιρική φήμη της φαρμακευτικής βιομηχανίας ως «Εξαιρετική» ή «Καλή», με το ποσοστό να ξεπερνά το μέσο όρο του 47% που σημείωνε στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αύξηση της εταιρικής φήμης της φαρμακευτικής βιομηχανίας από ομάδες αυτοάνοσων ασθενών «οφείλεται αναπόφευκτα στις προσπάθειες του κλάδου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19».

Στο πλαίσιο αυτό, το 79% των ομάδων ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα βαθμολόγησαν ως «Πολύ αποτελεσματική» ή «Αποτελεσματική» την ανταπόκριση της φαρμακοβιομηχανίας στην πανδημία (αισθητά αυξημένη σε σχέση με το ποσοστό του 2020, 61%).

Όπως τονίζει το PatientView, οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα -που αποτελεί έναν πληθυσμό που γνωρίζει πολύ καλά την πάθηση του και τα φάρμακα, δεδομένου ότι έχει μια δια βίου μάχη με τη νόσο- είναι σε θέση να κατανοήσουν και να κατατάξουν τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Οι ομάδες ασθενών -και ιδιαίτερα οι ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα- έχουν βαθιά και μοναδική κατανόηση των ασθενών που αντιπροσωπεύουν και εκφράζουν τις συγκεντρωμένες απόψεις αυτών των ασθενών», όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση προσέθεσε ότι οι ομάδες ασθενών με αυτοάνοση πάθηση «είχαν βασικό ρόλο» στη διατήρηση ενημέρωσης και υποστήριξης των ασθενών που εκπροσωπούν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας «και σαφώς εκτιμούσαν τη βοήθεια που τους παρείχε εκείνη τη στιγμή».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ