Αξίζει να δειςΟι 10 κορυφαίες εξαγορές στον κλάδο των βιο-φαρμακευτικών

Οι 10 κορυφαίες εξαγορές στον κλάδο των βιο-φαρμακευτικών

- Advertisement -
 • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στα 65 δισ. δολ. ανέρχεται συνολικά η αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των 10 κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα 53 δισ. δολ. που διακινήθηκαν το 2021.

Στα 65 δισ. δολ. ανέρχεται συνολικά η αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των 10 κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα 53 δισ. δολ. που διακινήθηκαν το 2021.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μολονότι οι τάσεις ήταν ανοδικές, υπήρξε αξιοσημείωτη κάμψη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια -όπως αναφέρουν οι αναλυτές- καθώς το 2020 η αξία στις 10 μεγαλύτερες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των βιοφαρμάκων ανήλθε συνολικά σε 97 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτό, το 2019, οι 10 μεγαλύτερες συμφωνίες του κλάδου έφτασαν στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σε αξία.

Σύμφωνα με το FiercePharma, το 2019 ήταν η χρονιά με υψηλές σε αξία συναλλαγές στον κλάδο. Στις αρχές του συγκεκριμένου έτους, η Bristol Myers Squibb δαπάνησε 74 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την φαρμακευτική επιχείρηση Celgene. Λίγους μήνες αργότερα, η AbbVie διέθεσε περίπου 63 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συμφωνία με την Allergan. Αντίστοιχου επιπέδου συμφωνίες δεν έχουν καταγραφεί έως σήμερα, όπως αναφέρει η έρευνα.

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

Πλέον, οι διαπραγματευτές στον κλάδο των βιοφαρμάκων φαίνεται να ακολουθούν μια πιο… «προσεκτική προσέγγιση» όσον αφορά τις μεγάλες συμφωνίες, εξαιτίας της επιβολής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Υποσχόμενος αυστηρότερους ελέγχους, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι πρόσφατες μεγάλες συγχωνεύσεις πιθανώς να βλάψουν τον ανταγωνισμό και να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές φαρμάκων.

Όσον αφορά τις συναλλαγές του 2022, επισημαίνεται στην έρευνα η πρόθεση εξαγορών σε πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Η Amgen, τον περασμένο Δεκέμβριο διέθεσε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της στις σπάνιες ασθένειες, αποκτώντας πρόσβαση τα φάρμακα της Horizon.

Από πλευράς της, η Pfizer που ήταν επικεντρωμένη στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της COVID-19 υπέγραψε τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη σε αξία συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των βιοφαρμάκων το 2022. Συγκεκριμένα, απέκτησε πρόσβαση σε φάρμακα κατά της ημικρανίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας με την απόκτηση της Biohaven και Global Blood Therapeutics, αντίστοιχα.

Μολονότι οι αξίες των συμφωνιών -και οι όγκοι- του 2022 μπορεί να απογοήτευσαν ορισμένους, οι αναλυτές της PwC διακρίνουν πιθανή ανάκαμψη στο μέλλον. Οι συμφωνίες μεταξύ 5 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούν το «επιδιωκόμενο σημείο», σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά μεγαλύτερες εξαγορές θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα μέσα στο έτος.

Ποιοι είναι οι 10 «πρωταγωνιστές» του 2022

Σύμφωνα με τη λίστα κατάταξης του FiercePharma οι μεγαλύτερες 10 σε αξία συμφωνίες είναι οι εξής:

 • Amgen και Horizon Therapeutics

Αξία συμφωνίας: 27,8 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 48% πάνω από την τιμή κλεισίματος πριν από τις αναφορές για μια πιθανή συμφωνία. 20% πάνω από την τιμή κλεισίματος πριν από την επίσημη ανακοίνωση
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 12 Δεκεμβρίου

 • Pfizer και Biohaven’s CGRP franchise

Αξία συμφωνίας: 11,6 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 33% σε σχέση με τον μέσο όρο τριών μηνών των σταθμισμένων τιμών βάσει όγκου πριν από την ανακοίνωση
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 10 Μαΐου

 • Pfizer και Global Blood Therapeutics

Αξία συμφωνίας: 5,4 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 101 % πάνω από την τιμή κλεισίματος πριν από τις αναφορές για μια πιθανή συμφωνία. 7,3% πάνω από την τιμή κλεισίματος πριν από την επίσημη ανακοίνωση
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 8 Αυγούστου

 • Bristol Myers Squibb και Turning Point Therapeutics

Αξία συμφωνίας: 4,1 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 122%
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 3 Ιουνίου

 • Amgen και Chemocentryx

Αξία συμφωνίας: 3,7 δισεκατομμύρια $
Premium: 116%
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 4 Αυγούστου

 • Biocon και Viatris

Αξία συμφωνίας: 3 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: N/A
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 28 Φεβρουαρίου

 • GSK και Affinivax

Αξία συμφωνίας: 2,1 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: N/A—Η Affinivax ήταν μια ιδιωτική εταιρεία
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 31 Μαΐου

 • UCB και Zogenix

Αξία συμφωνίας: 1,76 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 66%
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 19 Ιανουαρίου

 • GSK και Sierra Oncology

Αξία συμφωνίας: 1,9 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 39%
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 13 Απριλίου

 • Sumitomo και Myovant

Αξία συμφωνίας: 1,7 δισεκατομμύρια δολ.
Premium: 50% πάνω από την τιμή κλεισίματος πριν από την πρώτη προσφορά. 10% πάνω από την τιμή κλεισίματος πριν από την τελική ανακοίνωση
Ημερομηνία ανακοίνωσης: 23 Οκτωβρίου

Σημείωση της κατάταξης

Η FiercePharma κατέταξε τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών του 2022 με βάση τις αξίες σε δολάρια, εξαιρουμένων τυχόν ορόσημων ή δικαιωμάτων ενδεχόμενης αξίας. Αυτά τα τμήματα των προσφορών, εάν υπάρχουν, σημειώνονται στα μεμονωμένα προφίλ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ