Αξίζει να δειςΟ προϋπολογισμός που διατίθεται για εμβολιασμό στην Ευρώπη

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για εμβολιασμό στην Ευρώπη

- Advertisement -

Σε έναν κόσμο που γηράσκει, η πρόληψη των ασθενειών και ο εμβολιασμός καθίσταται απόλυτα απαραίτητος. Ωστόσο, η κοινωνία και οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένες γι’ αυτή την πρόκληση, όπως διαπιστώθηκε σε σχετική συνάντηση των «σοφών» υπό τον τίτλο «Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει» που διοργάνωσε η GSK, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε προγράμματα εμβολιασμού ανά τον κόσμο.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

GSK: Σε έναν κόσμο που γηράσκει, η πρόληψη των ασθενειών και ο εμβολιασμός καθίσταται απόλυτα απαραίτητος. Ωστόσο, η κοινωνία και οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένες

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υπό τον συντονιστικό ρόλο της Madeleine Breckon, αντιπροέδρου του τμήματος Vaccines Product and Pipeline comms της GSK, οι ειδικοί τόνισαν την αξία της πρόληψης και την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις στον εμβολιασμό, ειδικά για τους ενήλικες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία που διατίθεται στην Ευρώπη για επενδύσεις σε εμβόλια είναι εντελώς ανεπαρκής, καθώς είναι κάτω από το 0,5% του προϋπολογισμού για την υγεία», όπως εξήγησε η Dr Piyali Mukherjee, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος Head of Global Medical Affairs της GSK.

Ως παράδειγμα, η Dr Mukherjee σχολίασε το ποσοστό των χωρών της ΕΕ που το 2015, χρηματοδότησαν τα συστήματα δημόσιας υγείας για τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το 58% των χωρών της ευρωζώνης δεν χρηματοδότησαν τον εμβολιασμό και, κατά συνέπεια, παρουσίασαν χαμηλότερους δείκτες κάλυψης από εκείνους των χωρών που χρηματοδότησαν το εμβόλιο.

Πρόσβαση σε εμβόλια

«Ένας ανεπαρκής προϋπολογισμός για την πρόληψη -μέσω εμβολιασμού- αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη υψηλών επιπέδων εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες», όπως προειδοποίησε η εκπρόσωπος της GSK. Επιπλέον, επεσήμανε ότι τα οφέλη των εμβολίων είναι πολλά και πως «οποιαδήποτε επένδυση σε αυτό το θέμα θα βελτιώσει τον εμβολιασμό και θα σημαίνει “απόδοση”, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον παιδικό εμβολιασμό, όπου βλέπουμε πολλές ιστορίες επιτυχίας. Ωστόσο, στον εμβολιασμό ενηλίκων υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο κενό και εδώ το κλειδί είναι η εκπαίδευση».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Sibilia Quilici, εκτελεστική διευθύντρια του τμήματος Εμβολίων στην Efpia, αναφέρθηκε στην «πρόκληση» που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη λόγω της οικονομικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες για περικοπές των προϋπολογισμών και τι σημαίνει αυτό. Μάλιστα, η ειδικός επεσήμανε ότι το 0,5% του προϋπολογισμού που διατίθεται για τους εμβολιασμούς «δεν αρκεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό ή να μας προετοιμάσει για προκλήσεις όπως η γήρανση και η κλιματική αλλαγή, που έχει επίσης αντίκτυπο στην εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών».

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν στη σημασία της αλλαγής της νοοτροπίας σχετικά με τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Η ανάγκη εμβολιασμού των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας» είναι αναγκαία όπως σχολίασε η Jane Barratt, παγκόσμια σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Γήρανση (IFA).

Επιπλέον, όπως ανέφερε «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επί του παρόντος ένα καθιερωμένο και επαρκές πρόγραμμα εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα να εμβολιαστεί, από τη γέννηση έως τον θάνατο του».

O ρόλος του γιατρού

Σύμφωνα με τον τον Dr. Jamie Rutland, ειδικό στην Εντατική και Πνευμονική Φροντίδα στο Rutland Medical Group, η πρόληψη είναι σημαντικό κεφάλαιο της υγείας, αλλά «πολλές φορές η γνώση και η σημασία των εμβολίων δεν είναι πάντα σωστή στον γενικό πληθυσμό».

Όπως τονίζει, «πρέπει να ενημερώνουμε για τον τρόπο λειτουργίας τους και πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα». Ως γιατρός, επέμεινε στο κεφάλαιο «παραπληροφόρηση» σημειώνοντας πως είναι βασικό οι επαγγελματίες υγείας να εξηγούν στους ασθενείς τους «πώς λειτουργούν τα εμβόλια και ποια πρέπει να κάνουν σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Πρόκειται για το στοίχημα στην πρόληψη ασθενειών, είναι τόσο απλό».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ