ΕπιχειρηματικάNovo: Πώς το Ozempic εκτόξευσε την οικονομία της Δανίας

Novo: Πώς το Ozempic εκτόξευσε την οικονομία της Δανίας

- Advertisement -

Ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα σιωπηρής παρουσίας ως κατασκευάστρια αντιδιαβητικών φαρμάκων, η φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk έχει πλέον αναπτυχθεί τόσο πολύ που έχει φτάσει να αλλάξει ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Ο λόγος είναι κατά βάση δύο συγκεκριμένα σκευάσματα: το Ozempic και το Wegovy. Τα δύο αυτά, αν και αρχικά σχεδιασμένα ως φάρμακα για τον διαβήτη, κατέληξαν να φέρουν επανάσταση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας σημειώνοντας αστρονομικές πωλήσεις.

Ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα σιωπηρής παρουσίας ως κατασκευάστρια αντιδιαβητικών φαρμάκων, η φαρμακευυτική επιχείρηση Novo Nordisk έχει πλέον αναπτυχθεί τόσο πολύ που έχει φτάσει να αλλάξει ολόκληρη την οικονομία της χώρας
Novo Nordisk

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η επιτυχία της εταιρείας είναι τόσο μεγάλη, που από μόνη της αρκεί πλέον για να εξηγήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την οικονομική ανάπτυξη της Δανίας, ενώ η εκτόξευση των πωλήσεων στο εξωτερικό έπεισε την κεντρική τράπεζα της χώρας να ορίσει τα επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι αρχικά σκόπευε. Μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η χρηματιστηριακή αξία της Novo Nordisk ξεπέρασε την αξία της υπόλοιπης δανικής οικονομίας. Το εκτόπισμά της είναι τόσο μεγάλο, που οι οικονομολόγοι συζητούν σοβαρά να δημοσιοποιήσουν μια νέα στατιστική έρευνα για την οικονομία της χώρας, η οποία να μην περιλαμβάνει καθόλου την εταιρεία. Με άλλα λόγια: πλέον υπάρχουν η Novo Nordisk και οι υπόλοιποι.

Αν και η χώρα των λιγότερων των έξι εκατομμυρίων κατοίκων δεν είναι άμαθη στις μεγάλες εταιρείες έχοντας εδώ και χρόνια γεννήσει κολοσσούς όπως η Lego και ο γίγαντας της ναυτιλίας Maersk, η επιρροή που ασκεί η Novo Nordisk στην εθνική οικονομία είναι εντελώς διαφορετική. «Χωρίς τη βιομηχανία των φαρμάκων η χώρα θα παρουσίαζε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό», δήλωσε ο Γιόνας Νταν Πέτερσεν, σύμβουλος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Δανίας. «Κατά την περίοδο αυτή, η δανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9%. Το 1,7% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στη βιομηχανία των φαρμάκων», εξήγησε.

Φρενίτιδα κατανάλωσης

Η Novo Nordisk, που παράγει τα φάρμακα απώλειας βάρους Ozempic και Wegovy, καθοριστική για την ανάπτυξη της Δανίας.

Για πολλά χρόνια, η Novo Nordisk εστίαζε αποκλειστικά στην καταπολέμηση του διαβήτη. Ωστόσο η ανακάλυψη της δυνατότητας των σκευασμάτων της να οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους οδήγησε σε φρενίτιδα το αμερικανικό καταναλωτικό κοινό, με τη χώρα να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως με πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς να θεωρούνται υπέρβαροι. Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το Wegovy ως σκεύασμα για την απώλεια βάρους, μια χρήση που μέχρι τότε εθεωρείτο «off label».

Υστερα δε από τη δημοσίευση μιας πενταετούς κλινικής μελέτης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία δείχνει πως το Wegovy μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, τα έσοδα της εταιρείας εκτοξεύθηκαν στα ουράνια.

Πολλοί φοβούνται πως η άνοδος αυτή μπορεί να τελειώσει με μια απότομη πτώση, η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της χώρας. «Δεν υπάρχει Δανία χωρίς τη Novo Nordisk, και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν όταν προσπαθούμε να χαράξουμε μισθολογικές πολιτικές ή να δώσουμε συμβουλές εθνικής οικονομίας», δήλωσε ο Χέλγκε Πέντερσεν, οικονομικός διευθυντής του τραπεζικού ομίλου Nordea.

Για τον Πέντερσεν, όμως, τα οφέλη της ύπαρξης μιας τόσο μεγάλης εταιρείας στη χώρα είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους. Η δημοφιλία της εταιρείας μπορεί να γεννήσει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη χώρα, το εκπαιδευτικό της σύστημα και τη βιομηχανία της. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει τη Δανία να συνεχίσει την «πολιτική των υψηλών μισθών», όπως και να ωθήσει άλλες επιχειρήσεις να γίνουν πιο καινοτόμοι και ανταγωνιστικές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ