Αξίζει να δειςNovo Nordisk: Επενδύσεις στην έρευνα για τον διαβήτη με 4 κέντρα R&D

Novo Nordisk: Επενδύσεις στην έρευνα για τον διαβήτη με 4 κέντρα R&D

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην καινοτομία επενδύει ο φαρμακευτικός κολοσσός Novo Nordisk, δημιουργώντας τέσσερα νέα ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη νέων βιοτεχνολογιών φαρμάκων στη θεραπεία των χρόνιων παθήσεων. Η εταιρεία ιδρύει επίσης ένα νέο business unit στο Κέιμπριτζ, στην κομητεία Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης.

Το ερευνητικό κέντρο της Novo Nordisk

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον Ken Inchausti, εκπρόσωπος της Novo Nordisk, η ανάπτυξη των νέων τμημάτων R&D θα ενισχύσει σημαντικά την φαρμακευτική επιχείρηση.

Ένα από τα κέντρα αυτά, άνοιξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον προηγούμενο μήνα, με στόχο να επικεντρωθεί στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιομεταβολικές παθήσεις που συνοδεύουν την ασθένεια.

Στόχος είναι η Novo Nordisk να επενδύσει περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια στο συγκεκριμένο κέντρο, σε διάστημα 10 ετών και να απασχολεί έως και 100 ερευνητές.

Επόμενη νέα ερευνητική μονάδα θα ανοίξει στην Ινδιανάπολη, στην έδρα της ανταγωνίστριας φαρμακευτικής επιχείρησης στο θεραπευτικό μέτωπο του διαβήτη, Eli Lilly & Co. Ενώ τα επόμενα δύο κέντρα θα έχουν έδρα στην Κοπεγχάγη.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Μολονότι οι ιδιαιτερότητες της έρευνας σε κάθε Κέντρο δεν αποκαλύπτονται ακόμα, η εταιρεία δηλώνει ότι στις προτεραιότητες της περιλαμβάνεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα και η γονιδιακή θεραπεία. Δηλαδή νέα πεδία, πέραν των βασικών φαρμάκων για τον διαβήτη, που ήδη διαθέτει η φαρμακευτική εταιρεία.

Novo Nordisk

Και τα δύο πεδία ενδεχομένως να δημιουργήσουν ένα «τεχνητό πάγκρεας» που αποκαθιστά την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης, χωρίς φάρμακα.

Η Novo Nordisk έχει ήδη ξεκινήσει την Έρευνα για θεραπεία με βλαστικά κύτταρα μέσω διάφορων ακαδημαϊκών συνεργασιών.

Συνεργασίες… 

Συνεργάζεται με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, του Σαν Φρανσίσκο, για την ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cornell επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας συσκευής για την ενθυλάκωση ινσουλινοπαραγωγών βήτα κυττάρων, για να αποφευχθεί η επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Novo Nordisk συνεργάστηκε με την Kallyope, μια βιοτεχνολογική εταιρεία που μελετά το μικροβίωμα του εντέρου, για να ανακαλύψει πεπτιδικές θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Ταυτόχρονα, προχώρησε σε σύμφωνο με την γερμανική επιχείρηση Evotec, τον περασμένο μήνα, για την ανάπτυξη φαρμάκων για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ