Αξίζει να δειςΣτο lobby της Bayer Έλληνας δημοσιογράφος αποκαλύπτει η Guardian

Στο lobby της Bayer Έλληνας δημοσιογράφος αποκαλύπτει η Guardian

- Advertisement -

Τη σχέση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη με την Bayer AG, στην προσπάθεια του γερμανικού κολοσσού να ενισχύσει την επιρροή του σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ενημέρωσης, ώστε να προστατεύει και να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, με αντάλλαγμα γενναίες δωρεές, αποκαλύπτουν αρχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η Guardian.

Τη σχέση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη με την Bayer AG, στην προσπάθεια του γερμανικού κολοσσού να ενισχύσει την επιρροή του σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ενημέρωσης, ώστε να προστατεύει και να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, με αντάλλαγμα γενναίες δωρεές, αποκαλύπτουν αρχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η Guardian.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο Έλληνας δημοσιογράφος και «επικοινωνιολόγος» που απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας το 2016, με το περιβόητο «περούκα gate», είχε συχνή επικοινωνία με τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Bayer. Η «συνεργασία» αφορούσε τους τρόπους με τους οποίους η γερμανική φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να ενδυναμώσει το προφίλ και την επιρροή της. Οι απολαβές δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες για τον κ. Δημάδη, ο οποίος υπήρξε εκτελεστικός διευθυντής στην 101 ετών Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) (Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2019) και στο συγγενικό του Ίδρυμα Ξένων Ανταποκριτών (FPF), στον τομέα της αναζήτησης πόρων και της οργάνωσης εκδηλώσεων.

Emails που διαθέτει η Guardian αποδεικνύουν ότι ο κ. Δημάδης πρόσφερε τις υπηρεσίες του –σε συνεργασία με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Bayer κ. Ρέι Κέρινς και τον αντιπρόεδρο κ. Κρις Λόντερ. Η συνεργασία αφορούσε τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής της εταιρείας. Αλλά και την προώθηση των συμφερόντων της, από το σημαντικό πόστο που είχε στις δύο δημοσιογραφικές ενώσεις.

Διορθώσεις Guardian σε άρθρο για τον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη

Σχέδιο δράσης…

Σε αντάλλαγμα, η Bayer θα χρηματοδοτούσε γενναία τους δύο φορείς. Όπως μάλιστα είχε περιγράψει ο κ. Δημάδης στα δύο στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αν η Bayer γινόταν μέγας «χορηγός» του Ιδρύματος Ξένων Ανταποκριτών (FPF), θα εισέπραττε τα παρακάτω:

  • Ο αντιπρόεδρος Κρις Λόντερ θα είχε μόνιμη θέση στο συμβούλιο του FPF και θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του.
  • Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (FPA) θα λάμβανε πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την προώθηση θεμάτων που ενδιέφεραν την Bayer και την Ένωση.
  • Η Bayer θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τους νικητές των βραβείων του Ιδρύματος και «η επιλογή των βραβευθέντων δεν θα αντιτίθετο στα σχέδια και τις πρωτοβουλίες στρατηγικής επικοινωνίας της Bayer.
  • Η Ένωση θα διοργάνωνε ημερίδες για δημοσιογράφους και «media influencers». Σχετικά με θέματα τα οποία έπαιρναν το πράσινο φως της Bayer και ήταν σχετικά με τους στόχους της. «Όπως για παράδειγμα η γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημαντικό για την Bayer. «Όλα θα γίνουν σε συνεργασία με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή», αναφέρεται στις 16 Ιουνίου 2018.
  • Το FPA σε συνεργασία με την Bayer, θα διοργάνωνε ένα σημαντικό συνέδριο κατά των fake news, στη Νέα Υόρκη
  • Η Ένωση Τύπου θα διοργάνωνε τρεις ενημερωτικές αναφορές για την Bayer κάθε χρόνο, με συμμετοχή Αμερικανών και ξένων δημοσιογράφων σε θέματα που ταιριάζουν με τις επικοινωνιακές προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας.

Για τις υπηρεσίες του ωστόσο, ο κ. Δημάδης ζητούσε προσωπικά για τον ίδιο έξτρα απολαβές, όπως φαίνεται σε email, με το οποίο, τον Ιούνιο του 2018, ζήτησε από τα δύο στελέχη της Bayer να τον βλέπουν ως «ισχυρό σύμμαχό» τους. Να τον πληρώσουν επιπλέον, ξέχωρα από τη χρηματοδότηση των δύο ενώσεων.

Απάντηση Λόντζερ…

«Έχεις ανταποκριθεί σε όλα όσα ο κ. Ρέι κι εγώ έχουμε συζητήσει μαζί σου και σίγουρα εκτιμούμε την προσοχή που δείχνεις σε αυτό το θέμα. Εκτιμούμε τις κινήσεις σου για την προώθηση της συνεργασίας μας», αναφέρει σε απαντητικό του e-mail ο κ. Λόντερ.

Απαντώντας στον Guardian, ερωτηθείς για το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος, κ. Δημάδης, υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι ανάρμοστο. Όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, κ. Ντέιβιντ Μάικλς.

Ωστόσο, σε κείμενο που ο Δημάδης είχε αποστείλει στην Bayer, στις 16 Ιουνίου 2018, αναφέρει: «Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά. Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Για συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται κ. Δημάδης και Bayer και η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας, έκανε λόγο, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση, ο πρόεδρος της FPA, κ. Ντέιβιντ Μάικλς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ