ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΗ Τρίπολη μετεξελίσσεται σε ισχυρό κόμβο παραγωγής φαρμάκων

Η Τρίπολη μετεξελίσσεται σε ισχυρό κόμβο παραγωγής φαρμάκων

- Advertisement -

Σε λίγα χρόνια, η Τρίπολη μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου, με 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, μισθούς 30% πάνω από τον μέσο μισθό και παραγωγή φαρμάκων που θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, περιορίζοντας δραστικά τις ελλείψεις που υπάρχουν, όπως επεσήμανε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην πρόσφατη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία», υπογραμμίζοντας πως «Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα, χιλιάδες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα».

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Θεόδωρος Τρύφων
Θεόδωρος Τρύφων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε πολλούς νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι το κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη“, είπε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, παρουσιάζοντας τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και ενότητες που ανέδειξαν τη δυναμική των επενδύσεων αυτών στην παραγωγή φαρμάκων και στην έρευνα και καινοτομία.

Αναφερόμενος στη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως «Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουνε στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

«Τα προϊόντα μας είναι διεθνώς ανταγωνιστικά και δίνουμε προοπτική σε νέους και νέες να εργαστούν στον τόπο τους. Οι επενδύσεις μας θα δημιουργήσουν χίλιες θέσεις εργασίας σε μία πενταετία. Αρκετοί εργαζόμενοί μας, επίσης, θα μετοικήσουν στην Τρίπολη και θα επενδύσουμε στην έρευνα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Θεραπευτικές λύσεις

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος παρουσιάζοντας στοιχεία για τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και στην καινοτομία σημείωσε πως «Μέσα απ’ την καινοτομία προάγονται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του κόσμου μετά τη λήξη του καθεστώτος προστασίας, αλλά μέσα από ενέργειες, οριακής καινοτομίας, βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

«Δεν μπορεί αν υπάρξει καινοτομία χωρίς την έμμεση βοήθεια της βιομηχανίας γενοσήμων. Ζούμε τον δυτικό κόσμο, και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι αυτό. Τα φάρμακα για τα οποία διαβάζετε κάθε μέρα, τα καινοτόμα φάρμακα, δεν κυκλοφορούν στα περισσότερα κράτη, γιατί είναι πολύ ακριβά. Η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων παγκοσμίως έρχεται να αντιμετωπίσει τη ανάγκη αυτή. Άρα, το παιδί που βρίσκεται στη Νιγηρία, θεραπεύεται από τις βιομηχανίες γενοσήμων, που δίνουν λύση στο πρόβλημα του ασθενή. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ειδική θέση στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων» όπως σημείωσε ο Δημήτρης Δέμος.

Δημήτρης Δέμος
Δημήτρης Δέμος
Οι επενδύσεις

«Στην Τρίπολη θα παράγονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρώτες ύλες φαρμάκων, αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα, χημικής προέλευσης» όπως σημείωσε ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (DEMO), υπογραμμίζοντας πως «Με την ολοκλήρωση των έργων, η εταιρεία αυτή, θα είναι στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται στην Τρίπολη, η εταιρεία, θα μπορεί να καλύπτει το 34 % των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πενικιλινούχα και το 35 % σε ογκολογικά φάρμακα. Η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος 10ετίας, πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας. Η Τρίπολη, προάγεται σε Ευρωπαϊκό κέντρο του φαρμάκου»

Από πλευράς του, ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Win Medica, μιλώντας για την επένδυση της Τρίπολης, σημείωσε πως «Η κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη, μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες). Το οφέλη της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα μπορεί να καλυφθεί το 50 % των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Η εταιρεία, παράλληλα, έχει συνάψει, ήδη, συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία».

Σύγχρονη παραγωγική μονάδα

Ο Μάριος Κάτσικας (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα επενδύσει στην Τρίπολη, την FARAN), αναφερόμενος στην απόφαση της εταιρείας να επενδύσει στην Τρίπολη σημείωσε πως «Πενταπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών της εταιρείας τα τελευταία 5 χρόνια, προχωρώντας στα επόμενα πλάνα μας. Θα φτιάξουμε μία σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τρίπολης. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν, αρχικά, γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας παρεντερικών σκευασμάτων, μικρού όγκου, σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και παραγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση, προγραμματίζεται μελλοντικά, να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα, εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προιόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά».

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η γενική γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Βίκυ Λοίζου, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο Δημήτρης Πτωχός (περιφερειάρχης Πελοποννήσου), οι δήμαρχοι της Αρκαδίας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας, πρώην Αν, Υπ. Υγείας), πρόεδροι και εκπρόσωποι θεσμικών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων, η διοίκηση της Ένωσης των Φαρμακοβιομηχανιών, τα ανώτερα στελέχη των τριών (DEMO, όμιλος Elpen,) εταιρειών που επενδύουν στην Τρίπολη, αλλά και επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ