Αξίζει να δειςΗ συμφωνία της AstraZeneca για την εξαγορά της Fusion Pharma

Η συμφωνία της AstraZeneca για την εξαγορά της Fusion Pharma

- Advertisement -

Στην εξαγορά της Fusion Pharmaceuticals Inc. έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca Plc καθώς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν το ξέσπασμα των συμφωνιών τους με πολλά υποσχόμενες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Στην εξαγορά της Fusion Pharmaceuticals Inc. έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca Plc καθώς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν το ξέσπασμα των συμφωνιών τους με πολλά υποσχόμενες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα καταβάλει 21 δολάρια ανά μετοχή για τη Fusion, ή 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά προκαταβολικά, καθώς και επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με την επίτευξη ορόσημων. Το πλήρες ποσό αντιστοιχεί σε premium 126% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Fusion τη Δευτέρα.

Η Fusion είναι μια βιοτεχνολογική εταιρεία κλινικού σταδίου που αναπτύσσει ραδιοσυγκολλημένα φάρμακα που παρέχουν ραδιενεργά ισότοπα απευθείας στα καρκινικά κύτταρα με στοχευμένο τρόπο, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η AstraZeneca πιστεύει ότι τα ραδιοσυζεύγματα πρόκειται να συμβάλουν στον επαναπροσδιορισμό της θεραπείας του καρκίνου παγκοσμίως.

Μετά από μια μετατόπιση της εστίασης για την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμφωνία Fusion σηματοδοτεί την επιστροφή στην κύρια εστίαση του διευθύνοντος συμβούλου Pascal Soriot στην ογκολογία. Τα έξυπνα στοιχήματα που έχει κάνει στις θεραπείες του καρκίνου στο παρελθόν έχουν πιστωθεί για τη μεταμόρφωση της τύχης της AstraZeneca κατά την τελευταία δεκαετία.

Ανάπτυξη νέων θεραπειών

Η συμφωνία είναι επίσης η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από συμφωνίες σε μέγεθος για την AstraZeneca, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησε να αγοράσει την Amolyt Pharma, μια γαλλική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ενδοκρινικές ασθένειες, για λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον Δεκέμβριο, η AstraZeneca έκλεισε συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για την αμερικανική εταιρεία εμβολίων Icosavax και δήλωσε επίσης ότι θα αποκτήσει την εταιρεία κυτταρικής θεραπείας Gracell Biotechnologies.

Οι μετοχές της Astra είχαν μικρή μεταβολή στις πρώτες συναλλαγές στο Λονδίνο την Τρίτη. Έχουν υποχωρήσει περίπου 5% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι μετοχές της Fusion σημείωσαν άλμα 95% στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο απέφεραν πέρυσι περίπου 17 δισ. δολάρια για την Astra και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών της. Ωστόσο, η ανάπτυξη προϊόντων μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή όσον αφορά την έρευνα και το μάρκετινγκ, οπότε η Astra σχεδιάζει την ανάπτυξη μέσω εξαγορών για να αποφύγει μια πιθανή επιβάρυνση των κερδών από την εστίαση αποκλειστικά στη μακροπρόθεσμη εσωτερική ανάπτυξη φαρμάκων”, δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρημάτων και αγοράς της Hargreaves Lansdown.

Νέες θεραπείες με ραδιοσυγκολλητές

Η κίνηση για την αγορά της Fusion δείχνει τη σημασία που δίνει η AstraZeneca σε αυτές τις σχετικά νέες θεραπείες με ραδιοσυγκολλητές, με την πρώτη να έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ μόλις το 2018. Η AstraZeneca βλέπει μια ευκαιρία για ανάπτυξη, καθώς μεταξύ 30% και 50% των ασθενών με καρκίνο λαμβάνουν ακτινοθεραπεία σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μία από τις πιο προηγμένες δυνητικές νέες θεραπείες της Fusion στοχεύει στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη που είναι ανθεκτικός στον ευνουχισμό και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καλύτερο τρόπο θεραπείας αυτών των ασθενών, δήλωσε σε συνέντευξή της η Susan Galbraith, εκτελεστική αντιπρόεδρος του τμήματος Ε&Α ογκολογίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδυασμού των προϊόντων της Fusion με τον δικό της αγωγό της AstraZeneca, δήλωσε η ίδια.

Μια άλλη βασική πτυχή είναι η απόκτηση πρόσβασης στις δυνατότητες παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας της Fusion σε ραδιοσυμβατά. Μια κεντρική πρόκληση κατά την παραγωγή αυτών των φαρμάκων είναι η πρόσβαση στο ραδιενεργό μέταλλο ακτίνιο, και η Fusion έχει ήδη συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές, μαζί με παραγωγική ικανότητα για αυτές τις θεραπείες, δήλωσε η Galbraith.

Η παγκόσμια αγορά ραδιοφαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί από 7 δισ. δολάρια το 2022 σε 39 δισ. δολάρια έως το 2023, σύμφωνα με τον Mark Purcell, αναλυτή της Morgan Stanley.

Η εξαγορά της Fusion από την AstraZeneca είναι ένα «συναρπαστικό βήμα για την επέκταση της πλατφόρμας της «έξυπνης χημειοθεραπείας» για τη θεραπεία του καρκίνου», είπε, προσθέτοντας ότι η Fusion διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα κλινικά pipelines στη ραδιολιγνιτική θεραπεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ