ΕπιχειρηματικάΓια πρώτη φορά campus παραγωγής πρώτων υλών στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά campus παραγωγής πρώτων υλών στην Ελλάδα

- Advertisement -

Σε hub φαρμάκων για ολόκληρη την Ευρώπη θα αναδείξει την Τρίπολη το υπό κατασκευή παραγωγικό campus 74.000 τ.μ. της DEMO, καθώς η δυναμικότητά του θα επιτρέπει την προμήθεια μέχρι και του 20% των αναγκών της Ευρώπης σε γενόσημα φάρμακα. Το campus, σε πλήρη λειτουργία, θα διασφαλίσει επάρκεια φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για αυτονομία από τρίτες χώρες στον τομέα υγείας.

Σε hub φαρμάκων για ολόκληρη την Ευρώπη θα αναδείξει την Τρίπολη το υπό κατασκευή παραγωγικό campus 74.000 τ.μ. της DEMO, καθώς η δυναμικότητά του θα επιτρέπει την προμήθεια μέχρι και του 20% των αναγκών της Ευρώπης σε γενόσημα φάρμακα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η επένδυση, από την αμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, εντάσσεται στο εξαετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2027, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζεται η δημιουργία μονάδων για την παραγωγή γενοσήμων και πρώτων υλών στην Τρίπολη, για έρευνα και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και το Κρυονέρι και βιοτεχνολογίας στον Άγ. Στέφανο Αττικής, καθώς και επέκταση της ήδη υπάρχουσας παραγωγικής μονάδας στο Κρυονέρι.

Το παραγωγικό hub στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την παραγωγή α’ υλών φαρμάκων.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία 4 παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών δυναμικότητας 270 τόνων και άλλων 4 παραγωγικών μονάδων τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων. Για τη λειτουργία τους προβλέπεται η δημιουργία άνω των 600 θέσεων εργασίας στη Μεγαλόπολη.

Πενικιλλινούχα και ογκολογικά φάρμακα

Οι παραγωγικές μονάδες της Τρίπολης, θα έχουν δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της Ευρώπης κατά 30% σε πενικιλλινούχα φάρμακα και κατά 37% σε ογκολογικά φάρμακα.

Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε Ευρωπαϊκό έδαφος, η DEMO θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος επάρκειας φαρμάκων, που προέκυψε ως συνέπεια της ρήξης της τροφοδοτικής αλυσίδας λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Το πρόβλημα διακίνησης φαρμάκων και πρώτων υλών που δημιουργήθηκε, ανέδειξε τη σημασία επαναφοράς της παραγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην Ευρώπη, αφού η Ε.Ε. εξαρτάται από την παραγωγή δραστικών ουσιών που γίνεται σε άλλες χώρες, αφού, περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών για όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα γίνεται σε χώρες της Ασίας.

Η αξία της επένδυσης

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική επένδυση της DEMO, είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία, καθώς θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,13 δισ. ευρώ, 900 άμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας και άλλες 800 έμμεσες θέσεις εργασίας κατ΄ έτος κατά την κατασκευή του, και άλλες 3.700 έμμεσες θέσεις κατά την λειτουργία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ