Αξίζει να δεις«Φρένο» στα ταξίδια στελεχών βάζει η βιομηχανία φαρμάκου - Τηλεργασία

«Φρένο» στα ταξίδια στελεχών βάζει η βιομηχανία φαρμάκου – Τηλεργασία

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Η AbbVie, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, GlaxoSmithKline, Mylan, Novartis, Pfizer, Sanofi περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στον μακρύ κατάλογο των φαρμακευτικών που επικαιροποιούν και ανασχεδιάζουν τις πολιτικές των επαγγελματικών ταξιδιών για τα στελέχη τους, στον απόηχο της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του ιού Covid-19 (κορωνοϊός).

Η AbbVie, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, GlaxoSmithKline, Mylan, Novartis, Pfizer, Sanofi περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στον μακρύ κατάλογο των φαρμακευτικών που επικαιροποιούν και ανασχεδιάζουν τις πολιτικές των επαγγελματικών ταξιδιών για τα στελέχη τους, στον απόηχο της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του ιού Covid-19 (κορωνοϊός).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη και στην Ελλάδα, μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών έχει προχωρήσει σε σχετικές ενημερώσεις προς το δίκτυο των εργαζομένων της. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται και αναφορές για ενδεχόμενη εργασία εξ’ αποστάσεως. Δηλαδή εάν υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης από το σπίτι, σε περίπτωση που η απειλή που προκαλεί ο κορωνοϊός λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και στη χώρα μας.

Στα πρώτα βήματα, όταν δηλαδή ο νέος κορωνοϊός έκανε την «εμφάνιση» του στην Κίνα, οι φαρμακευτικές εταιρείες εστιάστηκαν στη μείωση των προωθητικών δραστηριοτήτων στην συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, καθώς η επιδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, προστέθηκαν στη λίστα «ελέγχου» και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Οι «απαγορεύσεις» εφαρμόζονται πλέον σε μεγαλύτερη κλίμακα, ακόμα και πέραν των σημείων που θεωρούνται «απειλή».

Ο κλάδος παρακολουθεί στενά τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC). Οι δύο φορείς δημόσιας υγείας συνιστούν την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Το Ιράν, η Ιταλία και η Ιαπωνία βρίσκονται επίσης στον κατάλογο προειδοποιήσεων.

Έτσι ο κλάδος, πέρα της αναστολής των επαγγελματικών ταξιδιών στην Κίνα, έχει αποφασίσει εκ νέου την αξιολόγηση της σοβαρότητας κάθε επαγγελματικού ταξιδιού και τον εκ νέου προγραμματισμό τους.

«Φρένο» στα ταξίδια

Η AstraZeneca από τις αρχές Φεβρουαρίου τουλάχιστον έχει περιορίσει όλα τα ταξίδια από και προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Με το 20% περίπου των πωλήσεών της να προέρχονται από την Κίνα και με 17.000 υπαλλήλους στη χώρα, η AstraZeneca είναι η πιο «ευάλωτη» μεταξύ των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών από τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα.

Η Βρετανική GlaxoSmithKline (GSK) ζήτησε από τα στελέχη της να αναβάλουν μη σημαντικά επαγγελματικά ταξίδια από και προς την Κίνα, έως τα τέλη Μαρτίου. Επίσης επέκτεινε τους περιορισμούς αυτούς και για τις Ιταλία και Νότια Κορέα, οι οποίες παρουσιάζουν απότομη αύξηση στα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα

Η Mylan επίσης επικαιροποίησε την παγκόσμια ταξιδιωτική της πολιτική για να «απαγορεύσει τα ταξίδια σχετιζόμενα με την Κίνα, μέχρι να υπάρξει νέα ειδοποίηση», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της.

Η απερχόμανη CEO της Myaln κ. Heather Bresch σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ανωτέρων στελεχών δήλωσε ότι «αν και η επιχειρηματική έκθεση της εταιρείας στην Κίνα είναι μικρή με δεδομένη την πολύπλοκη και παγκοσμιοποιημένη δομή της εφοδιαστικής αλυσίδας των βιοφαρμακευτικών επιχειρήσεων τα αποτελέσματα της θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά».

Η Mylan αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την μονάδα καθιερωμένων φαρμάκων της Pfizer στην Κίνα, την Upjohn.

Παρόλη την μικρή παρουσία της στην Κίνα, η συμφωνία συγχώνευσης με την Upjohn -σε μεγάλο βαθμό- έγινε για να επεκταθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αυτή αγορά.

Κορωνοϊός: Επιτροπή διαχείρισης της κρίσης

Η Sanofi, με ηγετική παρουσία στην Κίνα, δημιούργησε μια εσωτερική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης. Στόχος είναι η παροχή υποστήριξης στους εργαζομένους και η διασφάλιση της συνέχειας των δραστηριοτήτων της.

Στην Κίνα, η εταιρεία προτρέπει τους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι. Τους παρέχει μάσκες, όπως συμβουλεύουν οι τοπικές αρχές για να μειώσουν τους κινδύνους μετάδοσης. Εκπρόσωπος της Sanofi δήλωσε ότι με βάση όλες τις εξελίξεις δε συνιστώνται ταξίδια από και προς στην Κίνα.

Η Novartis έχει επίσης δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της κατάστασης. Στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων με τον ενδεδειγμένο ταξιδιωτικό επανα-προγραμματισμό.

Η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis με την κίνηση αυτή δείχνει το πόσο σημαντική είναι για αυτήν η αγορά της Κίνας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή κ. Vas Narasimhan στόχος είναι να διπλασιάσει τις πωλήσεις της στην συγκεκριμένη αγορά έως το 2024.

Στην οικονομική της έκθεση για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Novartis παρουσίασε ξεχωριστά τις πωλήσεις της Κίνας. Στο συγκεκριμένο τρίμηνο η Κίνα συνεισέφερε 544 εκατομμύρια δολάρια στα ενοποιημένα αποτελέσματα της Novartis. Το ποσό εμφανίζεται αυξημένο κατά 21%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Εξ’ αποστάσεως εργασία

Η Johnson & Johnson προωθεί επίσης την εξ’ αποστάσεως εργασία, όπως και συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η Boehringer ζητά από τους υπαλλήλους της να αναπρογραμματίσουν τις επαγγελματικές συναντήσεις που απαιτούν μετακινήσεις με αεροπλάνο ή να οργανώσουν την εργασία τους σε συνθήκες λειτουργίας εξ’ αποστάσεως.

Οι αμερικανικές εταιρείες AbbVie και Bristol-Myers Squibb έχουν επίσης θέσει σε εφαρμογή προσωρινά ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι περιορισμοί αφορούν περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό.

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ελλείψεις

Σχετικά με την εξυπηρέτηση του βασικού τους σκοπού μέχρι στιγμής οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν αναφέρει ελλείψεις φαρμάκων ή προβλήματα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Τηρούν όμως στάση αναμονής για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, η ισχυρή εξάρτηση της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων από φτηνά κινεζικά δραστικά συστατικά (API) καταδεικνύει τις πρώτες ελλείψεις στις ΗΠΑ. Ήδη, ο FDA αναφέρει την πρώτη έλλειψη ενός φαρμάκου λόγω της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός (covid-19).

Ταυτόχρονα, περίπου 20 φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον FDA και στηρίζουν αποκλειστικά την παραγωγή τους από την Κίνα (ως πηγή API ή τελικού προϊόντος), ενδέχεται να προστεθούν σύντομα στον κατάλογο των ελλείψεων.

Η εταιρεία γενοσήμων Teva ανακοίνωσε ότι παρόλο που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο η Teva δηλώνει ότι συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση. Στόχος είναι να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της.

Η Pfizer, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της στις αρχές εγκρίσεων, ανέφερε ότι η επιδημία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την παραγωγή της. Την εφοδιαστική της αλυσίδα αλλά και τις κλινικές δοκιμές, προσθέτοντας ότι η έκταση θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις.

Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την έκρηξη του Covid-19 (κορωνοϊός), η οποία σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα παρέχουν ενημερώσεις στις εκθέσεις κερδών τους για το Q1 του 2020.

Ελλείψεις φαρμάκων και αυξήσεις τιμών προκαλεί ο… κορωνοϊός

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ