ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗEzat Azem - Roche: Στα 2 με 2,5 δισ. το κόστος της...

Ezat Azem – Roche: Στα 2 με 2,5 δισ. το κόστος της καινοτομίας

- Advertisement -

Στα επιτεύγματα της καινοτομίας κατά την περίοδο της πανδημίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή της με την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Στα επιτεύγματα της καινοτομίας κατά την περίοδο της πανδημίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή της με την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.
Ezat Azem – Roche Hellas

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφερόμενος στο κόστος της παραγωγής καινοτομίας επεσήμανε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτ (2020), ανέρχεται σε 2-2,5 δις δολάρια, με πολλά φάρμακα να μην βγαίνουν καν στην αγορά. Για να γίνει έρευνα χρειάζονται κεφάλαια, τα οποία είναι θεμελιώδους σημασίας. Ωστόσο, με την χρήση της, θανατηφόρες παθήσεις μετατρέπονται σε χρόνιες νόσους.

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που φέρνει τα φάρμακα στο σπίτι του ασθενούς σε ευρεία κλίμακα, μέσω του προγράμματος ΟΙΚΟΘΕΝ, που αφορά ογκολογικούς σε ασθενείς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν παράγοντες που παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα στην καινοτομία στη χώρα μας. Ένας εξ αυτών είναι η έλλειψη προβλεψιμότητας. «Είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να κάνει επενδύσεις και να φέρει κεφάλαια σε μια χώρα, όπου η προβλεψιμότητα δεν είναι ξεκάθαρη», τονισε.

Φαρμακευτική δαπάνη

Ένα δεύτερο εμπόδιο είναι οι υπέρογκες επιβαρύνσεις της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αγγίζουν το 70%, συν τους φόρους, και θέτουν ζητήματα βιωσιμότητας. Ο Ezat Azem αναφέρθηκε και στην προστασία των νοσοκομειακών φαρμάκων κόστους κάτω των 30 ευρώ, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Υπογράμμισε, όμως, ότι την υπέρβαση που τους αναλογεί θα επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα φάρμακα. Το ποσό αυτό ανήλθε στα 150 εκατ. μόνο για το 2022. «Με τα δεδομένα αυτά είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τα κεντρικά μας ότι μπορούμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα και να φέρουμε νέα φάρμακα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas.

«Αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για όλους. Θεωρώ ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η τρέχουσα κυβέρνηση δείχνει την πρόθεσή της να μας υποστηρίξει. Όλοι αναμένουμε να δούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ