ΕπιχειρηματικάEzat Azem: Ανάγκη για έναν δίκαιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό

Ezat Azem: Ανάγκη για έναν δίκαιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό

- Advertisement -

Η Roche Hellas, συνεπής στη δέσμευσή της να συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, συμμετείχε μέσω του Διευθύνοντα Συμβούλου της, Ezat Azem, στο 22ο Healthworld Conference που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στις 2-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Η Roche Hellas, συνεπής στη δέσμευσή της να συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, συμμετείχε μέσω του Διευθύνοντα Συμβούλου της, Ezat Azem, στο 22ο Healthworld Conference που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στις 2-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην τοποθέτησή του στο πάνελ με τίτλο «Increase in Health Funding: Commitments with a growth profile», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, υπογράμμισε αρχικά την αξία και τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, σημειώνοντας ότι σήμερα, ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ή ακόμη και να θεραπευθούν, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, η φαρμακευτική βιομηχανία αναγκάζεται επί του παρόντος να καλύπτει περισσότερο από το μισό της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη μορφή clawback και υποχρεωτικών εκπτώσεων.

Αυτά τα μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών εισήχθησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των δημόσιων δαπανών της Ελλάδας. Τώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, έχουμε εξέλθει από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία και η αξιολόγηση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, τέτοια μέτρα δεν έχουν πλέον νόημα και η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ασθενών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το νοσοκομειακό κανάλι, το οποίο είναι ιδιαιτέρως καινοτόμο, αλλά παραμένει και το πλέον υποχρημοτοδοτούμενο απ’ όλα τα κανάλια.

Αναφέρθηκε σε μελέτη του Κώστα Αθανασάκη, σύμφωνα με την οποία “Σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρώπης, η δημόσια δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα ανέρχεται περίπου στο 30,6% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, με το Βέλγιο να ανέρχεται στο 49,3% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 55,9%, ενώ στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 23,5%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του δείγματος.”

Μείωση clawback

Επίσης επισήμανε πως παρόλο που το κράτος, ως μέρος του National Recovery and Resilience Fund, έχει δεσμευτεί να μειώσει το clawback ή να καλύψει τη διαφορά μεταξύ του καθορισμένου στόχου και της πρόσθετης υπέρβασης, η προβλεπόμενη κατανομή της προσωρινής πρόσθετης χρηματοδότησης είναι προβληματική καθώς δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των διαφορετικών καναλιών.

Ως συνέπεια, προκύπτει μια άδικη αντιμετώπιση των καινοτόμων θεραπειών – κυρίως των ενδονοσοκομειακών, μέσα σε ένα μη προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση είναι ανάγκη ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός να καταστεί επαρκής και να κατανεμηθεί δίκαια μέσα σε ένα πλαίσιο επιχειρηματικής προβλεψιμότητας. «Στόχος πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση του προϋπολογισμού με βάση τις ανάγκες των ασθενών και του συστήματος, ώστε να πλησιάσει τους μέσους όρους της ΕΕ. Είναι μια επιλογή που απαιτεί όραμα και γενναιότητα, αλλά θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους» σχολίασε ο Ezat Azem.

Κλείνοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις αναμενόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία είναι ικανή και πρόθυμη να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και είμαστε εδώ ως Roche και ως κλάδος για να υποστηρίξουμε το κράτος με προτάσεις σχετικά με το πώς να γίνει πιο αποτελεσματική η κατανομή των πόρων τώρα και στο μέλλον».

Το πάνελ συντόνισε ο Κώστας Αθανασάκης, Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συμμετείχαν επίσης οι: Νικόλας Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τάσος Γιαννίτσης, Καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ, Γιώργος Βελιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Life and Health, INTERAMERICAN, Πρόεδρος της Insurance Europe Health Platform και Προέδρος του EURAPCO Health Group, και Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Η Rohe Hellas ήταν χρυσός χορηγός του Συνεδρίου.

Σχετικά με τη Roche

Ιδρύθηκε το 1896 στη Βασιλεία της Ελβετίας ως μία από τις πρώτες βιομηχανίες κατασκευής επώνυμων φαρμάκων. Από τότε έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο και σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στα in vitro διαγνωστικά.

Η εταιρεία επιδιώκει την επιστημονική αριστεία για να ανακαλύψει και να αναπτύξει φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία που βελτιώνουν τη ζωή και σώζουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της εξατομικευμένης φροντίδας υγείας και προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε ακόμη περισσότερο τον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο. Προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κάθε άνθρωπο, συνεργαζόμαστε με εταίρους και συνδυάζουμε τη δύναμη του κλάδου των Φαρμάκων και των Διαγνωστικών βασισμένοι σε πραγματικά κλινικά δεδομένα.

Αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας να αποδίδουμε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε ό,τι κάνουμε, η Roche έχει αναδειχθεί για δεκατρία συνεχόμενα χρόνια ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον Κλάδο Φαρμάκου βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones. Ταυτόχρονα, η διάκριση αυτή αποτυπώνει τις προσπάθειές μας να βελτιώνουμε την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε.

Η Genentech, στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της, μέλος του Ομίλου της Roche. Η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ