Αξίζει να δειςMylan: Χρυσές αποζημιώσεις σε 4 στελέχη με τη συγχώνευση της Upjohn

Mylan: Χρυσές αποζημιώσεις σε 4 στελέχη με τη συγχώνευση της Upjohn

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Χρυσές» αποζημιώσεις συνολικού ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφαλίζουν τέσσερα στελέχη της φαρμακευτικής επιχείρησης Mylan -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α.- στον απόηχο συγχώνευσης της Upjohn, θυγατρικής της Pfizer, τον περασμένο Ιούλιο.

«Χρυσές» αποζημιώσεις συνολικού ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφαλίζουν τέσσερα στελέχη της φαρμακευτικής επιχείρησης Mylan -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς στον απόηχο συγχώνευσης της Upjohn, θυγατρικής της Pfizer

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους αναλυτές σε πρώτο στάδιο, η ανακοίνωση συγχώνευσης της επιχείρησης Upjohn, (θυγατρική της Pfizer) και της Mylan τον περασμένο Ιούλιο, προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στους μετόχους της εταιρείας παραγωγής γενοσήμων. Όμως, όπως αποδείχτηκε η συμφωνία δεν θα αποβεί κερδοφόρα μόνο για τους επενδυτές. Θα αποτελέσει και σημαντική οικονομική επιτυχία για το top management της Mylan.

Όπως ανακοίνωσε η Mylan, ο υπολογισμός των δικαιωμάτων «αποζημίωσης» βασίστηκε σε «πολλαπλές παραδοχές» επί της αξίας της εταιρείας. Ωστόσο, τα ποσά ενδέχεται να αλλάξουν με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Επιδώσεις… 

Αρχικά η CEO κ. Heather Bresch θα διεκδικήσει 30,8 εκατομμύρια δολάρια. Εκ των οποίων τα 18 εκατομμύρια θα είναι σε μετρητά. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει επίσης 12,6 εκατομμύρια δολάρια σε stock options με δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς. Επιπρόσθετα 300 χιλιάδες δολάρια σε παροχές όπως: Ασφάλιση υγείας, Παροχή αυτοκινήτων κ.α..

Ο πρόεδρος κ. Rajiv Malik έχει το δικαίωμα «χρυσής αποζημίωσης» ύψους 20,8 εκατομμυρίων δολαρίων όταν λήξει η θητεία του. Το πακέτο του κ. Malik περιλαμβάνει 12 εκατομμύρια σε μετρητά, 8,2 εκατομμύρια σε μετοχές. Επιπλέον 577 χιλιάδες δολάρια σε παροχές.

Ο κ. Kenneth Parks, ο οποίος αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, θα λάβει το καθαρό ποσό 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ ο εμπορικός διευθυντής της Mylan, κ. Anthony Mauro, θα έχει στη διάθεση του 5,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα σηματοδοτήσει ένα πετυχημένο και επικερδές φινάλε στην καριέρα της κ. Heather Bresch στην Mylan, αφού θα έχει διοικήσει μια επωφελή συγχώνευση με την Upjohn και για τις δύο επιχειρήσεις.

Η συνένωση Pfizer και Mylan που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία με έσοδα περί τα 19 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Συνολικά, η νέα εταιρεία θα διαθέτει 51 εργοστασιακές μονάδες. Από αυτές, οι 25 αφορούν φάρμακα στερεάς μορφής, 7 για ενέσιμα, 8 για άλλες σύνθετες παραγωγές και 11 μονάδες βιολογικών παραγόντων.

Η συνολική παραγωγική δυνατότητα όλων αυτών των μονάδων θα είναι περισσότερες από 80 δισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων ετησίως.

Αυστηρή κριτική…

Η κ. Bresch εκτός των άλλων δεχόταν αυστηρή κριτική από τους μετόχους τα τελευταία χρόνια, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν. Αποτέλεσμα της στρατηγικής αναθεώρησης -τον Αύγουστο του 2018- ήταν τελικά η συγχώνευση. Η κ. Bresch είναι βετεράνος στην φαρμακευτική επιχείρηση Mylan. Ξεκίνησα ως υπάλληλος γραφείου το 1992 και στην 28χρονη πορεία της διοικούσε μια εταιρεία 45.000 υπαλλήλων σε 165 χώρες. Τα ετήσια έσοδα της ξεπερνούσαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πορεία της στη Mylan σηματοδοτήθηκε και από έντονη αμφισβήτηση. Ειδικά στη διάρκεια σκανδάλου υπερτιμολόγησης της επινεφρίνης (EpiPen). Το γεγονός την έφερε αντιμέτωπη με Εξεταστική Επιτροπή του Κογκρέσου, προκειμένου να παράσχει τις δέουσες εξηγήσεις.

Εκεί, η κ. Bresch υπερασπίστηκε την τιμολόγηση του EpiPen και επέκρινε το σύστημα τιμολόγησης και εκπτώσεων (rebates) φαρμάκων των Η.Π.Α.

Παράλληλα, με το «φιάσκο» του EpiPen, η Mylan κατέβαλε 465 εκατομμύρια δολάρια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διακανονισμό των rebates.

Αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης ήταν ο πρόεδρος Donald Trump να υπογράψει νόμο περί ορθών εκπτώσεων (rebate), ο οποίος θα εμπόδιζε την προβληματική ταξινόμηση των φαρμάκων που οδήγησε σε «φουσκωμένες» εκπτώσεις για το EpiPen της Mylan.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ