Τα trends των τελευταίων ετών κατέστησαν τα τατουάζ ως τον πλέον δημοφιλή «διακοσμητικό» τρόπο του σώματος σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, μιας που πρόκειται για μόνιμα σημάδια στο δέρμα, αλλοιώνονται μαζί με το σώμα, καθώς γερνάει.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους πέντε ενήλικες (21%) έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Αυτός ο αριθμός είναι πιο κοντά στο 40 τοις εκατό μεταξύ των ηλικιών 18-19. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των τατουάζ σημαίνει πως μια μεγάλη μερίδα αυτής της γενιάς θα γεράσει με την τέχνη του δέρματος.
Η γήρανση του δέρματος αλλάζει το σχήμα, τη σύνθεση και την ελαστικότητα των τατουάζ, καθώς είναι ενσωματωμένα στο δέρμα. Η γήρανση του τατουάζ είναι συγκρίσιμη με ένα ξεθωριασμένο πανί: το τατουάζ αρχίζει να χάνει τις λεπτομέρειες του όσον αφορά στο χρώμα και στον ορισμό.
Τα σωματίδια μελάνης σε παλαιότερα τατουάζ τείνουν να κινούνται βαθύτερα στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου, λέει το The Evergreen State College, κάτι που κάνει το τατουάζ να φαίνεται μπλε, ξεθωριασμένο και θολό, αλλά και πιο δύσκολο να αφαιρεθεί με επεξεργασία λέιζερ.
Επιπλέον, η μελάνη παλαιότερων τατουάζ έχει βρεθεί σε τοπικούς λεμφαδένες, γεγονός που υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα φαγοκυτταρικά κύτταρα – κύτταρα που απορροφούν ξένα σώματα στο αίμα και στους ιστούς – είναι η αιτία της κίνησης του μελανιού.