Εάν φοράτε φακούς επαφής, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία σας η κακή ή ακόμα και η ελλιπής καθαριότητα τους.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία σας η κακή ή ακόμα και η ελλιπής καθαριότητα τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια νέα μελέτη από το ιατρικό κέντρο της NYU Langone Medical Center αποτελεί μια μεγάλη υπενθύμιση του λόγου, κατά τον οποίο είναι πραγματικά κακή ιδέα να ακουμπάτε με άπλυτα δάχτυλα τους φακούς για να τους αφαιρέσετε, ή να κοιμηθείτε φορώντας τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής έχουν διάφορα είδη βακτηρίων στα μάτια τους, συμπεριλαμβανομένου ενός είδους που συχνά συνδέεται με οφθαλμικά έλκη.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τα μάτια 20 ατόμων – 9 εκ των οποίων φορούσαν φακούς επαφής ενώ οι υπόλοιποι 11 όχι – για να μελετήσουν τους τύπους των βακτηριδίων εκεί. Όσοι φορούσαν είχαν τέσσερα είδη βακτηριδίων: Lactobacillus, Acinetobacter, Methylobacterium και Pseudomonas, ο τελευταίος από τα οποία συνδέεται με έλκη κερατοειδούς.

Έτσι, οι επιστήμονες διατύπωσαν 5 βασικές αρχές για όσους φορούν συστηματικά φακούς επαφής, που πρέπει να τις ακολουθούν για να μη παρουσιάσουν προβλήματα στην όραση και μολύνσεις.

-Να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τους φακούς σας, είτε όταν τους φοράτε, είτε όταν τους βγάζετε.

-Στη συνέχεια να αφαιρείτε τη βρωμιά και τα βακτηρίδια, βάζοντας κάθε φακό ξεχωριστά στην παλάμη του χεριού σας, βουτώντας τον σε διάλυμα καθαρισμού, και ελαφρά τρίβοντάς τον με το άλλο χέρι.

-Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επιλέξετε μαλακούς φακούς επαφής και να τους αλλάζετε συχνά.

-Να φοράτε τα γυαλιά σας όσο περισσότερο μπορείτε τις ώρες που δεν είναι απαραίτητο να φοράτε τους φακούς επαφής. Αποφεύγετε να φοράτε τους φακούς σας πάνω από 12-14 ώρες την ημέρα.

-Μη κολυμπάτε ποτέ σε πισίνα με φακούς επαφής, επειδή μέσα στο νερό της υπάρχουν πολλά βακτήρια που εύκολα θα προσκολληθούν στους φακούς σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα