Ολοένα και περισσότερες κλινικές ανοίγουν στις ΗΠΑ με την ίδια υπόσχεση: να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα – αρκεί να μπορούν να πληρώσουν.
Οι κλινικές μακροζωίας υπόσχονται τα πάντα: από την πρόληψη χρόνιων και ανίατων ασθενειών έως την θεραπεία χρόνιο ορθοπεδικών προβλημάτων, όλα με στόχο την καλύτερη κατάσταση υγείας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Οι πελάτες πληρώνουν έως και 100.000 δολάρια ετησίως για αμφίβολες, ορισμένες φορές, πρακτικές, πρόγνωση καρκίνου, θεραπείες βλαστοκυττάρων και αναζωογόνηση των μαλλιών.
Πολλοί γιατροί και επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πρακτικές αυτές ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι η θεραπεία για τα νύχια των ποδιών συμβάλλει στη μακροζωία», σχολιάζει η ερευνήτρια Αντρέα Μέιερ που εργάζεται για τη θέσπιση προτύπων στην ιατρική της μακροζωίας.
Οσοι επισκέπτονται αυτές τις κλινικές κάνουν διάφορες θεραπείες χωρίς δεύτερη σκέψη. Συχνά πρόκειται για εύπορους ανθρώπους ηλικίας 40-60 ετών που βλέπουν σημάδια γήρανσης. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή όλων των κλινικών μακροζωίας, αλλά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αγγίζουν ακόμα και τις 800 στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις σε κλινικές μακροζωίας υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2021 και 2022, σύμφωνα με την Longevity Technology. Περίπου το 70% των επενδύσεων σε κλινικές μακροζωίας λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, λέει ο Φιλ Νιούμαν, αρχισυντάκτης της Longevity Technology.
«Υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι που προσπαθούν να απολαύσουν τον πλούτο τους όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει ο ίδιος.
Οι πρώτες επισκέψεις είναι για να προσδιορίσουν τους στόχους τους. Θέλουν να ζήσουν περισσότερο, να χάσουν βάρος, να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας; Οι γιατροί μακροζωίας συστήνουν εξετάσεις για καρκίνο, μαγνητικές τομογραφίες, και άλλα τεστ για να ανιχνεύσουν προβλήματα σε πρώιμο στάδιο. Αρκετές κλινικές συνιστούν στους πελάτες να χρησιμοποιούν wearables (συσκευές) για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.
Οι γιατροί της Healthy Longevity Clinic, η οποία διαθέτει κλινικές στη Φλόριντα και στην Πράγα, δημιουργούν για τους ασθενείς έναν εξατομικευμένο «οδικό χάρτη μακροζωίας». Αυτοί οι «χάρτες» μπορεί να περιλαμβάνουν συστάσεις για τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και τα συμπληρώματα διατροφής. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα για τουλάχιστον ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο λογαριασμός τους μπορεί να φτάσει από 25.000 έως και 100.000 δολάρια.
Ωστόσο οι γιατροί, εκτός των κλινικών αυτών, προειδοποιούν ότι τόσες πολλές εξετάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές δαπάνες και διαδικασίες. Οπως π.χ η αφαίρεση ενός καλοήθους όγκου.
Οι επιστήμονες αμφισβητούν επίσης την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών, όπως η αναζωογόνηση με βλαστοκύτταρα.
«Οι άνθρωποι συχνά δοκιμάζουν αυτά τα προϊόντα με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να τους βλάψουν», λέει ο Σον Μόρισον, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας Βλαστοκυττάρων. «Αλλά υπάρχει ένα κόστος σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το γεγονός ότι ξοδεύεις χιλιάδες δολάρια για κάτι που δεν θα ωφελήσει. Ανθρωποι έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο με σηψαιμία επειδή τα προϊόντα που τους χορηγήθηκαν με ένεση περιείχαν βακτήρια».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα