Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η μη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η άσκηση αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την πρόληψη κάθε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Υπάρχουν πολλές μελέτες που μιλούν για τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ ή ο καπνός, αλλά υπάρχουν και πολλές που υποστηρίζουν τον προστατευτικό ρόλο της σωματικής άσκησης έναντι αυτής της ασθένειας. Πράγματι, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του στομάχου έως και 30% και τον κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου κατά σχεδόν 20%.
Σωματική άσκηση
Τα ισχυρότερα δεδομένα μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά το όφελος αυτό επεκτείνεται και σε άλλους όγκους, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας, αυξάνοντας την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των ασθενών και μειώνοντας την κόπωση, καθώς και βελτιώνοντας την αντίληψή τους για την υγεία τους. Αυτό επεσήμαναν οι εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης Las cifras del cáncer en España 2024, η οποία εκπονήθηκε από την Ισπανική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας και το Ισπανικό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου (Redecan) και το κοινωνικό κίνημα SEOM Άσκηση κατά του καρκίνου.
«Η σωματική άσκηση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και υπάρχουν συνεπή στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης και της θνησιμότητας του καρκίνου. Παρά τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη της σωματικής άσκησης, λίγοι ασθενείς με καρκίνο παραμένουν σωματικά δραστήριοι λόγω έλλειψης ενημέρωσης από τους επαγγελματίες υγείας και απροθυμίας των ασθενών λόγω παρενεργειών, φόβου για νέες ανεπιθύμητες ενέργειες, έλλειψης κινήτρων ή δυσκολιών πρόσβασης στην άσκηση», δήλωσε ο César A. Rodríguez, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (SEOM).
Παρά τα στοιχεία αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι ο πληθυσμός εξακολουθεί να μην αθλείται, όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE), σύμφωνα με τα οποία μόνο το 37,7% του ενήλικου πληθυσμού κάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, ενώ το 27,4% του πληθυσμού δηλώνει ότι κάνει καθιστική ζωή.
Όμως η άσκηση δεν είναι μόνο προληπτική αλλά και θεραπευτική: «Η σωματική άσκηση είναι ασφαλής σε όλα τα στάδια της θεραπείας του καρκίνου, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενεργών θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία, καθώς συνδέεται με καλύτερη ανοχή σε αυτές και μπορεί ακόμη και να αυξήσει την ανταπόκριση», λέει ο Rodríguez.
Όλα τα οφέλη της άσκησης
Στόχος των ογκολόγων είναι «να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία ότι η πρόληψη του καρκίνου ξεκινά με μόλις 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα».
Μόνο σε αυτόν τον χρόνο, υπάρχουν πολλά οφέλη. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα βοηθάει στην:
- Στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
- Βελτίωση της ορμονικής ρύθμισης.
- Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Να μειώσει τη φλεγμονή, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Στους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με την Blanca Herrero, συντονίστρια της ομάδας εργασίας του SEOM για την άσκηση και τον καρκίνο, η σωματική άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη:
- Στη μείωση της κόπωσης και της κατάθλιψης.
- Εκτός από τη θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών, την αύξηση της ανταπόκρισης ή τη μείωση των υποτροπών.
- Βοηθά στην ανάρρωση.
«Κατά τη συνταγογράφηση σωματικής άσκησης για ασθενείς με καρκίνο», λέει ο Rodríguez, «είναι σημαντικό να αξιολογείται σωστά η βασική τους κατάσταση, καθώς και οι συννοσηρότητες, οι θεραπείες, τα συμπτώματα και οι κοινωνικοπολιτισμικές πτυχές του κάθε ασθενούς». Για το λόγο αυτό, ο ΣΕΟΜ συνέταξε το έγγραφο θέσεων «Άσκηση σε ασθενείς με καρκίνο: επίπεδα περίθαλψης και κυκλώματα παραπομπής», το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο για διαβούλευση από τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και infographics για επαγγελματίες και ασθενείς.
Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον καρκίνο
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν για τον καρκίνο παραμένουν ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΠΟΥ στην Παγκόσμια Έκθεση για τον Καρκίνο 2014, περίπου ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο οφείλεται στον καπνό, τις λοιμώξεις, το αλκοόλ, την καθιστική ζωή και την ανεπαρκή διατροφή (ανεπαρκή φρούτα και λαχανικά).
Καπνός και καρκίνος
Ο καπνός είναι μακράν ο παράγοντας κινδύνου που ευθύνεται για τον μεγαλύτερο αριθμό καρκίνων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα και αποτελώντας βασικό αιτιολογικό παράγοντα σε πολλούς άλλους καρκίνους, όπως αυτοί της κεφαλής και του τραχήλου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού, μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το INE, το 2022 στην Ισπανία το 17% του πληθυσμού κάπνιζε καθημερινά (20,2% και 13,9% των ανδρών και των γυναικών, αντίστοιχα). Στο πλαίσιο αυτό, οι ογκολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμών μεταξύ του νεαρού πληθυσμού.
Αλκοόλ και καρκίνος
Όσον αφορά το αλκοόλ, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται ακόμη και με χαμηλή κατανάλωση, ενώ είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η συνεργιστική επίδραση που εμφανίζεται με το κάπνισμα, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων όγκων έως και 30 φορές.
Παχυσαρκία και καρκίνος
Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος παράγοντας κινδύνου που ευθύνεται για περισσότερους καρκίνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχετίζεται με τουλάχιστον εννέα τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, των νεφρών, της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος, μεταξύ άλλων. Παρόλο που τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ισπανία απέχουν ακόμη πολύ από εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2022 η παχυσαρκία επηρέασε το 13,7% του ενήλικου πληθυσμού και το υπέρβαρο 33,6%. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, με τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά να προσεγγίζουν το 30%. Επιπλέον, σύμφωνα με το INE, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει μειωθεί από το 2017 στη χώρα μας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα