WellnessΑπέτυχε το πείραμα αντιγήρανσης του Μπράιαν Τζόνσον; Φιάσκο

Απέτυχε το πείραμα αντιγήρανσης του Μπράιαν Τζόνσον; Φιάσκο

- Advertisement -

Ο Μπράιαν Τζόνσον, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας που μετατράπηκε σε «biohacker», έχει γίνει η πιο χαρακτηριστική φιγούρα του σύγχρονου κινήματος για την «αθανασία».

Ο Μπράιαν Τζόνσον, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας που μετατράπηκε σε «biohacker», έχει γίνει η πιο χαρακτηριστική φιγούρα του σύγχρονου κινήματος για την «αθανασία».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με έναν ετήσιο προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων δολαρίων αφιερωμένο στην αντιστροφή του βιολογικού του ρολογιού, το όνομά του έχει ταυτιστεί με τα τεχνολογικά κόλπα βελτίωσης της υγείας.

Είτε πρόκειται για μεταγγίσεις από το νεανικό αίμα του γιου του είτε για πλήρη ανταλλαγή πλάσματος, ο Τζόνσον δεν έχει λυπηθεί τα έξοδα στην προσπάθειά του να «ζήσει για πάντα».

Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη εξομολόγησή του, ο 46χρονος επιχειρηματίας αποκάλυψε μια ανατριχιαστική ειρωνεία: στον υπερβάλλοντα ζήλο του να επιβραδύνει τη γήρανση, ίσως τελικά να την επιτάχυνε.

Ραπαμυκίνη: Το φάρμακο που υποσχόταν νεότητα

Σε ένα νέο βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube, ο Τζόνσον αποκάλυψε ένα σοβαρό λάθος σχετικά με ένα φάρμακο που κάποτε θεωρούσε θεμέλιο του πρωτοκόλλου του: τη ραπαμυκίνη.

Το ανοσοκατασταλτικό αυτό φάρμακο, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε για ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων και πλέον προωθείται στους κύκλους της αντιγήρανσης, ήταν κάτι με το οποίο ο Τζόνσον πειραματιζόταν επί πέντε χρόνια.

Εμπνευσμένος από μια μελέτη του 2009 που έδειξε ότι η ραπαμυκίνη επέκτεινε τη διάρκεια ζωής ποντικιών έως και κατά 14%, καθώς και από μια ανθρώπινη δοκιμή του 2023, στην οποία το 65% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο υγιείς ενώ έπαιρναν το φάρμακο, ο Τζόνσον ξεκίνησε να ρυθμίζει σχολαστικά τη δόση του, προσπαθώντας να ισορροπήσει τα πιθανά οφέλη με τους κινδύνους. Όμως, αντί για αναζωογόνηση, ο μεγιστάνας άρχισε να παρατηρεί ανησυχητικές παρενέργειες πάνω του.

Προειδοποιητικά σημάδια στον καθρέφτη

Άφθες στο στόμα. Πληγές που αργούν να επουλωθούν. Ανισορροπία στη χοληστερόλη. Αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Όμως αυτό που ανησύχησε περισσότερο τον Τζόνσον ήταν η αύξηση του καρδιακού του ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας, ένας δείκτης που ο ίδιος θεωρεί ως το «ιερό δισκοπότηρο» των δεδομένων για τον ύπνο και την αποκατάσταση. Η απόκλιση ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα τον ανάγκασε να επανεκτιμήσει σοβαρά την προσέγγισή του.

Αυτή η ανησυχία ενισχύθηκε και από μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, η οποία ανέτρεψε το μέχρι τότε θετικό αφήγημα γύρω από τη ραπαμυκίνη. Αντίθετα με τις παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φάρμακο επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση σε 16 επιγενετικούς δείκτες. Αντί να διατηρεί τη νεότητα, ίσως τελικά να επισπεύδει τον χρόνο, τουλάχιστον στην περίπτωση του Τζόνσον.

Αντιμέτωπος με το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο έχει ξοδέψει εκατομμύρια για να αποφύγει, ο Τζόνσον επέλεξε τη διαφάνεια αντί για την αμηχανία.

«Σε όσους γελάνε από το σπίτι, γελάω κι εγώ μαζί σας» είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο, επιβεβαιώνοντας πως έχει σταματήσει πλέον να παίρνει το φάρμακο.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παραίτηση για εκείνον, ήταν επανεκκίνηση. Ο Τζόνσον παραμένει αφοσιωμένος στον πειραματισμό, την καταγραφή και, κυρίως, το μοίρασμα των εμπειριών του. «Είναι σημαντικό να μιλάμε τόσο για τις επιτυχίες όσο και για τις αποτυχίες», δήλωσε. «Έτσι μαθαίνουμε όλοι».

Ένας από τους σχολιαστές στο βίντεό του έγραψε:

«Να μοιράζεσαι τα πράγματα, είτε λειτουργούν είτε όχι, ώστε να μαθαίνουμε όλοι – με σοκάρει το πόσοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την αξία της κοινοποίησης των αρνητικών αποτελεσμάτων».

Κάποιος άλλος χρήστης εκτίμησε την ειλικρίνειά του, γράφοντας: «Αυτό είναι ένα από τα καλύτερά σου βίντεο μέχρι στιγμής. Επαρκής επιστημονική εξήγηση και ανάληψη ευθύνης για το λάθος».

Ένας άλλος αστειεύθηκε: «Η αιχμή του δόρατος. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με όλα όσα λέει ο Μπράιαν Τζόνσον, αλλά χειροκροτώ το γεγονός ότι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι και, κυρίως, το ότι το μοιράζεται με τον κόσμο».

Το τίμημα της αιώνιας νεότητας

Η αυτοχρηματοδοτούμενη σταυροφορία του Τζόνσον είναι ένα δημόσιο πείραμα που διερευνά τα όρια της μακροζωίας και τους υψηλούς κινδύνους που τη συνοδεύουν. Ενώ κάποιοι τον αποκαλούν οραματιστή, άλλοι αντιμετωπίζουν τις μεθόδους του με σκεπτικισμό.

Όμως, είτε σε γοητεύει είτε σε τρομάζει, ένα πράγμα είναι βέβαιο: στον αγώνα ενάντια στη γήρανση, ακόμη και οι πιο υπολογισμένες κινήσεις μπορούν τελικά να σε κάνουν να γερνάς πιο γρήγορα.

Το μέλλον του biohacking μπορεί να παραμένει ακόμα αχαρτογράφητο, αλλά η ιστορία του Τζόνσον αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι δεν οδηγούν όλοι οι «σύντομοι δρόμοι» προς την αθανασία εκεί που περιμένεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Πόση ώρα μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι; Το τεστ γήρανσής

Ο «γκουρού της αντιγήρανσης» δίνει συμβουλές μακροζωίας

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ