- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η διαλεύκανση της αμαρτωλής υπόθεσης Novartis και του φαρμάκου στην Ελλάδα και οι υπερτιμολογήσεις ιατροφαρμακευτικών προϊόντων που στο πρόσφατο παρελθόν που ζημίωσαν οικονομικά τα κρατικά ταμεία αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της «ατζέντας» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην 83η ΔΕΘ.
Η σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών στην ενδο- και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στη μεταμνημονιακή εποχή και μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, έχουν στόχο την εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας.
«Μέλημα μας η στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το rebate και το clawback που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία ως αντιστάθμισμα της υπέρβασης του ετήσιου ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, που έχει ορίσει δια νόμου το υπουργείο Υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών για το φάρμακο. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα. Θα περιοριστεί το clawback».
«Το φάρμακο είναι μια αμαρτωλή υπόθεση», όπως υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και τις υποθέσεις υπερτιμολογήσεων ιατροφαρμακευτικών προϊόντων στο πρόσφατο παρελθόν που ζημίωσαν οικονομικά τα κρατικά ταμεία.
Ως κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ωστόσο πως «μας απασχολεί και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης».
Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε διαρκή διάλογο με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενώ παράλληλα έχει θεσπίσει δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των clawback και rebate.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εγχώριες και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες είναι θορυβημένες από την υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το 2018, αφού αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της συνολικής συμμετοχής των εταιρειών κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.
Μάλιστα, στελέχη από την αγορά του Φαρμάκου εκτιμούν ότι οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας θα ξεπεράσουν φέτος το 1,4 δισ. ευρώ.