- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Εξορθολογισμό με περικοπές στα τμήματα R&D και Πωλήσεων επιχειρεί μεταξύ άλλων η φαρμακευτική επιχείρηση Astellas, δίδοντας κίνητρα σε 600 περίπου εργαζόμενους να αποχωρήσουν οικειοθελώς μετά τα προγραμματισμένα «λουκέτα» που βάζει σε μια σειρά από μονάδες της στην Ιαπωνία.
Μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος παροχών και… «πρόωρης συνταξιοδότησης» η Astellas στοχεύει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, η Astellas θα κλείσει τα τμήματα Astellas Research Technologies και το Astellas Marketing and Sales Support, όπως αναφέρει η φαρμακευτική, ενώ θα περιορίσει στο ελάχιστο τις περισσότερες δραστηριότητες του Astellas Learning Institute. Επιπλέον, ο ιαπωνικός παραγωγός φαρμάκων σχεδιάζει να εκποιήσει την Analytical Science Laboratories, στην Eurofins Pharma Services.
Το σχέδιο αλλαγών
Στόχος της διοίκηση είναι να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση πριν το τέλος της οικονομικής χρήσης του 2018, η οποία και λήγει στις 31 Μαρτίου 2019. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται λίγο αργότερα αφότου η Astellas τοποθετήθηκε τον Kenji Yasukawa (στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου) στη θέση του CEO, ο οποίος και επιδιώκει να εφαρμόσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που ξεκινά κιόλας από τη φετινή οικονομική χρήση.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
Στους εργαζόμενους της Astellas κοινοποιήθηκαν μερικές λεπτομέρειες για το σχέδιο εξυγίανσης (δες εδώ το AstellasStrategicPlan2018). Μεταξύ άλλων, η εταιρεία αναφέρει πως εάν τα φάρμακα που βρίσκονται στο pipeline έχουν επιτυχή έκβαση κλινικής ανάπτυξης, τότε το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας -σε συνδυασμό με το Xtandi- θα μπορούσε να επιφέρει περί τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια 10ετία. Ωστόσο, εκτός από την ανάπτυξη στο πεδίο του φαρμάκου, η εταιρεία σχεδιάζει και επιχειρησιακή αναδιοργάνωση.
Περικοπές στο pharma μέτωπο
H τελευταία εξέλιξη που φέρνει στο προσκήνιο την Astellas δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Αρκετές φαρμακευτικές περιλαμβάνονται στη λίστα… περικοπής θέσεων εργασίας, έχοντας ανακοινώσει τις προθέσεις τους για σημαντικό περιορισμό μιας σειράς επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Allergan δήλωσε ότι προτίθεται να απολύσει 1.000 υπαλλήλους, ενώ δεν θα καλύψει 400 ανοικτές θέσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση 1.400 θέσεων εργασίας συνολικά.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Sanofi ανακοίνωσε 400 απολύσεις στο τμήμα πωλήσεων και μάρκετινγκ στις ΗΠΑ, προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια «διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά», όπως δήλωνε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η περίπτωση της Mylan, η οποία «έκοψε» 500 θέσεις στη Δυτική Βιρτζίνια σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια φαρμάκου στον κόσμο.