Ειδικό εξωτερικό ιατρείο χρόνιας προστατίτιδας και χρόνιου πυελικού πόνου τέθηκε σε λειτουργία από την αρχή του 2018 από την Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.
Στο ιατρείο αυτό μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν διαγνωσθεί με χρόνια προστατίτιδα και ιδιαίτερα αν υποφέρουν από πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού (περίνεο).
Όπως διαβεβαιώνει η επιστημονική ομάδα, πρόκειται για πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 963 398 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00- 13:00.
«Η ανάγκη για τη δημιουργία του ειδικού αυτού, εξωτερικού ιατρείου, δημιουργήθηκε από την ίδια τη φύση της πάθησης. Επειδή τα αίτια είναι πολλά και τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε ασθενή, δεν υπάρχει μία και μοναδική θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις. Έτσι χρειάζεται συνεργασία επιστημόνων ώστε να αντιμετωπιστεί», αναφέρει ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Ουρολογίας, Δημήτρης Χατζηχρήστου.
Χαρακτηριστικά
Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου, είναι μια πάθηση που απασχολεί πολλούς νέους άντρες 20-50 ετών. Για τη διάγνωσή της, πρέπει να αποκλειστεί κάθε άλλη πάθηση. Είναι μια χρόνια κατάσταση που ταλαιπωρεί τον ασθενή και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Αλλά και για το ουρολόγο είναι μια νόσος που προϋποθέτει εμπειρία στην αντιμετώπισή της, καθώς υπάρχουν δυσκολίες στη διαχείριση του ασθενή. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εργαστηριακά (οι εξετάσεις αίματος, ούρων και οι υπέρηχοι έχουν φυσιολογικές τιμές).
Αίτια…
Επειδή δεν είναι γνωστά τα αίτια που την προκαλούν, δεν υπάρχει μια και μοναδική θεραπεία για όλες τι περιπτώσεις. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Συχνά, κάποιοι από αυτούς, παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, ενώ τα αίτια που μπορεί να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση της είναι διαφορετικά για τον καθένα. Όλα αυτά επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, επηρεάζουν την ψυχολογική του κατάσταση ενώ δεν είναι σπάνιο να του προκαλούν άγχος και κατάθλιψη. Η θεραπεία, συνήθως, είναι μακροχρόνια και συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς.
«Αυτή η πολύπλοκη οντότητα απαιτεί εμπειρία από το ουρολόγο, ο οποίος θα πρέπει να εξατομικεύσει και να προσαρμόσει τις διάφορες θεραπείες που υπάρχουν στον κάθε ασθενή. Συχνά χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών, που στόχο έχουν να μετριάσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τόσο στο χρόνιο πυελικό πόνο, όσο και εκπαιδεύοντας τον ασθενή να χαλαρώνει το πυελικό του έδαφος. Επίσης η συνεργασία ψυχολόγου βοηθά στην ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος», προσθέτει ο κ. Χατζηχρήστου.